Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
BBT 206SERT KABUKLU MEYVELER 3 + 04. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı, Türkiye’de önemli olan sert kabuklu meyve türlerinin (fındık, ceviz, kestane, antepfıstığı ve badem) orijini ve kültür tarihi, ekonomik önemleri, pomolojik özellikleri, döllenme biyolojileri, fizyolojileri, ekolojik istekleri, çoğaltılması ve fidan üretimi, bahçe yönetim teknikleri, derim ve derim sonrası uygulamaların ve zararlılarının öğretilmesidir.
Ders İçeriği Bu dersin içeriği, Türkiye’de önemli olan sert kabuklu meyve türlerinin (fındık, ceviz, kestane, antepfıstığı ve badem) kültür tarihi, bitki sistematiğindeki yeri, botanik sınıflandırma, meyve özellikleri, önemli çeşitler, ekonomik önemleri, morfolojik ve biyolojik özellikleri, döllenme biyolojileri, ekolojik istekleri, fidan üretimi, kullanılan anaçlar, bahçe kurma teknikleri, yıllık bakım işleri, derim ve derim sonrası uygulamalar, muhafaza, hastalık ve zararlılarını kapsar.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Ülkemiz için ekonomik önemi olan sert kabuklu meyve türlerinin (fındık, ceviz, kestane, antepfıstığı ve badem) kültür tarihi ve orijinlerini, bitki sistematiğindeki yerlerini, ve botanik olarak sınıflandırılmasını öğrenir.
2Sert kabuklu meyve türlerinin pomolojik özelliklerini, ülkemizde ve dünyadaki önemli çeşitleri, morfolojik ve biyolojik özelliklerini ve döllenme biyolojilerini öğrenir. Çiçek ve meyve dökümlerinin nedenleri ile dökümlerin azaltılması için gereken tedbirleri öğrenir.
3Sert kabuklu meyve türlerinin bileşimlerini ve beslenmemizdeki önemlerini öğrenir.
4Sert kabuklu meyve türlerinin ıslah amaçlarını, ıslah tekniklerini ve periyodisitenin nedenlerini ve azaltılması için gereken tedbirleri öğrenir ve uygular.
5Sert kabuklu meyve türlerinin ekolojik isteklerini ve bunlarda kullanılan anaçları öğrenir, çoğaltma ve fidan üretim teknikleri, bahçe kurma teknikleri ve yıllık bakım işlerini öğrenir, uygular.
6Sert kabuklu meyve türlerinin hasat prensiplerini, mekanik hasat tekniklerini, hasat ve hasat sonrası uygulamalarını, muhafazasını, hastalık-zararlılarını ve bunların mücadelesini öğrenir ve uygular.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14
ÖK 001              
ÖK 002              
ÖK 003              
ÖK 004              
ÖK 005              
ÖK 006              
Ara Toplam              
Katkı00000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)10330
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)133
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)133
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


Seçili dönemde ders açılmamıştır.


Yazdır

T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları