Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
HUK 229İNSAN HAKLARI HUKUKU3 + 03. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Dersin amacı, hukuk fakültesi öğrencilerinin insan hakları hukuku konusundaki bilgilerini arttırmak, uluslararası insan hakları hukukunu uygulayabilme kapasitelerini geliştirmektir.
Ders İçeriği Uluslararası insan hakları belgelerinde ve özellikle İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nde ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda yer alan bireysel hak ve özgürlüklerin kapsamlarının ve sınırlarının, bireysel başvuru usulü ve kabul edilebilirlik kriterlerinin mahkeme kararları üzerinden karşılaştırmalı olarak açıklanması. Ders kapsamında özellikle ele alınacak haklar şunlardır: Yaşama hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, kölelik ve zorla çalıştırma yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı, suçta ve cezada kanunilik, özel yaşama ve aile yaşamına saygı hakkı, din, vicdan ve kanaat özgürlüğü, ifade özgürlüğü, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü, evlenme hakkı, etkili başvuru hakkı, ayrımcılık yasağı, mülkiyet hakkı, eğitim özgürlüğü, serbest seçim hakkı, seyahat özgürlüğü.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Uluslararası insan hakları belgelerini ve bu belgelerle kurulmuş olan denetim organlarını tanır, bu organların çalışma usulü, bağlayıcılık yetileri kararlarının sonuçları hakkında bilgi sahibi olur.
2Bireysel hak ve özgürlükleri tasniflendirebilir, benzer ve ayrışan yönlerini ortaya koyabilir ve her bir hak yönünden devletin sahip olduğu yükümlülükleri kavrar.
3Bireysel hak ve özgürlüklerin korunması için öngörülmüş bireysel başvuru yollarını tanır ve bu başvuru yollarını kullanabilmek için uyulması gerekli usul kuralları hakkında bilgi sahibi olur.
4Türkiye'de Anayasa Mahkemesi ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi tarafından temel hak ve özgürlüklerin korunmasına ilişkin verilen çeşitli kararlar hakkında bilgi sahibi olur ve yorum yapma yeteneği kazanır.
5Edinilen insan hakları hukuku bilgisini iç hukuk uyuşmazlıklarında da uygulayabilme yeteneği kazanır.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20
ÖK 001                    
ÖK 002                    
ÖK 003                    
ÖK 004                    
ÖK 005                    
Ara Toplam                    
Katkı00000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)26126
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Sınav11414
Ders Süresi(26 hafta/teorik+uygulama)26378
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Yıllık1KAHAN ONUR ARSLAN
Detay 2022-2023 Yıllık1KAHAN ONUR ARSLAN
Detay 2022-2023 Yıllık1KAHAN ONUR ARSLAN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
HUK 229 İNSAN HAKLARI HUKUKU 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Yıllık
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi KAHAN ONUR ARSLAN konura@pau.edu.tr İİBF AB101 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Dersin amacı, hukuk fakültesi öğrencilerinin insan hakları hukuku konusundaki bilgilerini arttırmak, uluslararası insan hakları hukukunu uygulayabilme kapasitelerini geliştirmektir.
İçerik Uluslararası insan hakları belgelerinde ve özellikle İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nde ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda yer alan bireysel hak ve özgürlüklerin kapsamlarının ve sınırlarının, bireysel başvuru usulü ve kabul edilebilirlik kriterlerinin mahkeme kararları üzerinden karşılaştırmalı olarak açıklanması. Ders kapsamında özellikle ele alınacak haklar şunlardır: Yaşama hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, kölelik ve zorla çalıştırma yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı, suçta ve cezada kanunilik, özel yaşama ve aile yaşamına saygı hakkı, din, vicdan ve kanaat özgürlüğü, ifade özgürlüğü, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü, evlenme hakkı, etkili başvuru hakkı, ayrımcılık yasağı, mülkiyet hakkı, eğitim özgürlüğü, serbest seçim hakkı, seyahat özgürlüğü.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Genel Bilgiler Temel Kavramlar, İnsan Hakları Hukuku Kavramı, İnsan Hakları Hukukunun Konusu, Sorunları ve Yöntemi
2 BM Sisteminde İnsan Haklarının Korunması I Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve BM Şartı BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi BM Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi
3 BM Sisteminde İnsan Haklarının Korunması II BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme BM İşkence ve Diğer Zalimane, Gayri İnsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme
4 Amerika Kıtasında ve Afrika’da İnsan Haklarının Korunması Amerika Kıtasında ve Afrika’da İnsan Haklarının Bölgesel Koruma Mekanizmaları
5 Ulusal İnsan Hakları Koruma Mekanizmaları TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru
6 Avrupa Konseyi Sisteminde İnsan Haklarının Korunması Avrupa Konseyi’nin kuruluşu, yapısı İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi (İHAS) ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (İHAM)
7 İHAM’ın Yapısı ve Yargılama Usulü I İHAS'ın Yorumlanması, İHAM’a başvuru çeşitleri, başvurucuya ilişkin koşullar, ve mağdur kavramı
8 İHAM’ın Yargılama Usulü II İHAM’a bireysel başvurunun kabul edilebilirlik koşulları,
9 İHAM’ın Yargılama Usulü III İHAM önünde yargılamanın esasları, karar türleri, kararların niteliği, kararların infazı
10 Yaşam Hakkı
11 İşkence ve Kötü Muamele Yasağı
12 Kölelik, Kulluk ve Zorla Çalıştırma Yasağı
13 Özgürlük ve Güvenlik Hakkı
14 Adil Yargılanma Hakkı
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları