Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMS 201TEMEL MUTFAK UYGULAMALARI I2 + 33. Yarıyıl7

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Temel Mutfak Uygulamaları I dersinde, yerel ve uluslararası mutfakta kullanılan hazırlama, doğrama, pişirme ve saklama işlemlerine ilişkin teorik ve pratik yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği Yerel ve uluslararası mutfaklarda kullanılan temel doğrama yöntemleri, temel pişirme yöntemleri, temel saklama yöntemleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Mutfağın bölümlerini bilir.
2Mutfak personelinin hiyerarşik yapısını ve her bir kademenin yetki ve sorumluluklarını bilir.
3Mutfakta yaşanabilecek kazalara ilişkin ilkyardım yapar.
4Gıda güvenliğine ilişkin önlemleri alır.
5Yerel ve uluslararası mutfakta kullanılan doğrama yöntemlerini uygular.
6Yerel ve uluslararası mutfakta kullanılan pişirme yöntemlerini uygular.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17
ÖK 00145355345345345345
ÖK 002                 
ÖK 003                 
ÖK 004                 
ÖK 005                 
ÖK 006                 
Ara Toplam45355345345345345
Katkı11111111111111111

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14684
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14342
Ödevler3412
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)3412
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)2918
İnternette Tarama/ Kütüphane Çalışması2714
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






182

7
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1EZGİ ATİK
Detay 2023-2024 Güz2EZGİ ATİK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMS 201 TEMEL MUTFAK UYGULAMALARI I 2 + 3 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi EZGİ ATİK easar@pau.edu.tr TUR AB110 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Temel Mutfak Uygulamaları I dersinde, yerel ve uluslararası mutfakta kullanılan hazırlama, doğrama, pişirme ve saklama işlemlerine ilişkin teorik ve pratik yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik Yerel ve uluslararası mutfaklarda kullanılan temel doğrama yöntemleri, temel pişirme yöntemleri, temel saklama yöntemleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Mutfağın Gelişimi ve Modern Mutfak Anlayışı
2 Mutfak Departmanının Organizasyonu
3 Mutfağın Yapısı ve Mutfak Çalışanlarının Özellikleri
4 Mutfak Araç Gereçleri
5 Ana Gıda Maddeleri, Beslenme Bilgisi ve Başlıca Besin Grupları
6 Pişirme ve Gıda Biliminin Temel Prensipleri
7 Mutfakta İş ve Çalışan Güvenliği
8 Temel İlk Yardım Bilgisi
9 Mutfakta Ön Hazırlık
10 Mutfak Fondları ve Soslar
11 Mutfak Fondları ve Soslar
12 Çorbalar
13 Temel Pişirme Yöntemleri
14 Satın Alma, Depolama Ve Kontrol
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Wayne Gisslen (2021), Profesyonel Aşçılık. 6. Basımdan Çeviri. Nobel Yayıncılık. Türkçe
Ebru Zencir (Ed) (2016). Temel Mutfak Teknikleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav30Ara Sınav
Ödev20Ödev
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları