172 SANAT TARİHİ (İ.Ö.)

GENEL BİLGİLER
1992 yılında üniversitenin kuruluşunda Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde açılan bölümler arasında olmasına rağmen, Aralık 1997’de Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü olarak faaliyete geçmiştir. 8 Mayıs 2002 yılında Üniversitelerarası Kurul tarafından Sanat Tarihi Bölümü olarak ayrılmıştır. 2003-2004 eğitim öğretim yılında ilk lisans öğrencilerini almış, 2007 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Lisans, yüksek lisans ve 2009 yılından itibaren de doktora programlarında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Amaçlar
Tarihin hemen her döneminde önemli uygarlıkların merkezi konumunda olan Anadolu, bu uygarlıkların bize miras bıraktığı tarihi ve kültür varlıkları yönü ile tüm dünyanın en zengin bölgesidir. Bu önemli potansiyeli öncelikle ülkemiz insanlarının değerlendirerek bilim alemine ve ülkemizin kültür politikalarına çağdaş katkılarda bulunması gerekmektedir. Programımız bunu yapabilecek kalifiye eleman yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca Anadolu’da Roma döneminden itibaren önemli yerleşim birimlerinin kurulduğu Ege Bölgesinde Ortaçağ ve sonrasına ait yerleşim merkezlerinin kazılması, araştırılması, belgelenmesi, arşivlenmesi amaçlanmaktadır. Sanat tarihi bölümünün hedefi, belirli bir kültür birikimi içerisinde öğrencilerine belli bir bakış açısıyla sanat görüşü kazandırarak ülkemizdeki sanat tarihi bilincini geliştirmek ve mezun ettiği öğrencilerle üniversitemizi en iyi şekilde tanıtmaktır.


Kabul Koşulları
ÖSYM'nin yaptığı sınavdan yeterli puanı almış olmak.

Mezuniyet Koşulları
Toplam 152 kredilik (240 AKTS)dersi başarıyla tamamlamış olmak.

İstihdam Olanakları
Bölüm mezunları, Kültür ve Turizm Baklanlığı'na bağlı müzeler ve koruma kurullarının bünyesinde uzman olarak çalışabilir, turizm alanında rehberlik hizmetleri verilebilirler.

Kazanılan Derece
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar Sanat Tarihi alanında Lisans Diploması derecesi alırlar.

Derecenin Seviyesi
LİSANS

Önceki Eğitimlerin Tanınması
Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından Pamukkale Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrencileri için “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır. Ortak zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı, güz yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez. Ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavına, hazırlık programı bulunmayan fakülte/meslek yüksekokulu/yüksekokul öğrencileri girer. Muafiyet sınavına girecek öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ilgili birime başvurur. Ayrıca; Yabancı dil hazırlık programı bulunan bölümlere ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler, akademik yıl başlamadan önce düzey belirleme ve yeterlik sınavına girerler. Öğrenciler bu sınavda aldıkları puana göre başlangıç, orta-alt düzey veya orta düzey gruplarından birine yerleştirilir veya yeterlik puanına sahip olanlar hazırlık eğitiminden muaf tutulur. Bu grupların puan aralıkları Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenir. Sınav sonuçları ilgili yerlerde ve Yabancı Diller Yüksekokulunun internet sitesinde duyurulur. Zorunlu hazırlık eğitimine kabul edilen bölüm/programlara kayıt yaptıran öğrencilerden düzey belirleme ve yeterlik sınavına girmeyenler eğitim-öğretime başlangıç düzeyinden başlar.

Dereceye Yönelik Kurallar
Toplam 152 kredilik (240 AKTS)dersi başarıyla tamamlamış olmak.

Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.

Çalışma Şekli
Tam Zamanlı

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, "Ders Planı-AKTS Kredileri" nde ayrıntılı olarak yer almaktadır.

İletişim (Program Yöneticisi)
İletişim bilgisi bulunamadı.


PROGRAM YETERLİLİKLERİ
1Sanat eserlerini yorumlama ve analiz etme becerisi.
2Mesleki etik ve sorumluluk bilinci.
3Sanat eserlerini sistematik olarak belgeleme becerisi.
4Farklı disiplinlere ait bilgileri Sanat Tarihi alanında kullanabilme becerisi
5Alan araştırmalarında takım çalışması yapabilme becerisi.
6Sanat Tarihi alanında edinilen bilgileri sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme becerisi.
7Görsel ve teknik bilgileri Sanat Tarihi alanında kullanabilme becerisi.
8Sanat Tarihi alan çalışmalarında planlama ve uygulama becerisi.
9Sanat tarihi alanında kaynak ve sorunları tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi.
10Çağdaş Sanat sorunları hakkında bilgili olmak.
11Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi.
EĞİTİM ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
AdAçıklama
Anlatım Öğretmenin merkezde olduğu yöntemlerin başında gelir. Öğretmenin konuyu aktif olarak anlattığı, öğrencinin ise pasif dinleyici olduğu bir yöntemdir. Bu yöntemle ders; rapor, betimleme ve açıklama şeklinde işlenir. Etkili olması için kısa süreli olmalı, uzun anlatımlardan kaçınılmalıdır. Dersin tamamını anlatımla yürütmek sağlıklı sonuçlara götürmez. Öğrencilerin alternatif beceriler geliştirmelerini desteklemez. İyi bir ön hazırlık yapılmazsa, verimsiz bir çabaya dönüşür.
TartışmaDuruma göre sınıftaki bütün öğrencilerin ya da sınıfın belli bir kısmının katılımını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde, grup üyeleri tartışma konusunu çeşitli görüş noktalarına göre ele alarak tartışırlar ve problem çözme ile ilgili alternatif görüşler ortaya çıkarırlar. Tartışmada esas olan noktalardan biri; grubun birlikte düşünme ve düşüncelerini belli bir mantık örüntüsü içinde ifade etme çabasıdır. Öğrencilerin düşünme, ifade becerileri ve demokratik tutum geliştirmelerine katkı sağlar.
Sorun (Problem) ÇözmeBir şüphe veya belirsizlikten doğan herhangi bir duruma sorun adı verilmektedir. Genellikle insan hayatında engelleyici veya rahatsızlık verici bir rolü olan sorunlar bilimsel yöntemin aşamalarıyla ele alınarak çözülürler. (a) Sorun belirlenir. (b) Sorun tanımlanır. (c) Olası çözüm yolları aranır ve hipotez geliştirilir. (d) Çözüm yolu sınanır. (e) Sınama doğru çözüme götürürse hipotez doğrulandığı için genellemeye gidilir. (f) Sınama doğru çözüme götürmezse, geriye dönülerek sınama etkinlikleri gözden geçirilir, seçilen diğer bir hipotez tekrar sınanır.  Bu yöntem kişinin problem çözme, bağımsız çalışma, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme gibi yeteneklerini geliştirilir.
Soru-CevapKullanılan farklı tipteki sorularla (birleştirici, ayırıcı, değerlendirme, bilgi isteyen, motive edici ve beyin fırtınası) öğrencinin süreç içinde daha aktif bir konuma gelse de, öğretmen merkezli yöntemlerdendir. Amaca hizmet eden ve mümkün olduğunca öğrenciyi düşünceye sevk edecek sorular sorulmalı. Yanlış bile olsa, öğrencilerin düşüncelerini rahat ifade etmeleri ve konuşmaları, hem öğrenmeleri hem de kendilerine güven kazanma açısından büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda derse katılımı düşük olan öğrencileri teşvik etmek için etkilidir. Öğretmen tüm öğrencilerle etkileşim sağlamalıdır.
GeziÖğrenmeyi sınıf dışına taşıyan bir yöntemdir. Öğrencileri fabrika, müze, kütüphane, çeşitli devlet kurumları, dağ, orman, göl, park, bahçe gibi yerlere götürerek oralarda doğrudan gözlem yaptırılarak bilgi edinmeyi sağlayan bir yöntemdir.

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TYYÇ İlişkisi
TYYÇ KATEGORITYYÇ ALT KATEGORITYYÇPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Akademik)
TAY KATEGORITAY ALT KATEGORITAYPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 05
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Mesleki)
Program yeterlilikleri veya düzey yeterlilikleri girilmemiş veya YÖK tarafından programa ait yeterlilik tanımı verilmemiş olabilir.

DERS PLANI - AKTS KREDİLERİ
Yıl :
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TKD 101 TÜRK DİLİ - I 2+0 2 Zorunlu
ATI 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I 2+0 2 Zorunlu
STA 101 SANAT TARİHİNE GİRİŞ - I 2+0 3 Zorunlu
STA 103 SANAT TARİHİ TERMİNOLOJİSİ - I 2+0 3 Zorunlu
STA 105 İSLAM ÖNCESİ TÜRK SANATI - I 2+0 3 Zorunlu
STA 109 SELÇUKLU SANATI - I 2+0 3 Zorunlu
STA 119 ERKEN OSMANLI SANATI - I 2+0 3 Zorunlu
STA 121 OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ - I 2+0 3 Zorunlu
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 2,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 2,5 Seçmeli
- Yabancı Dil-I 4+0 3 Seçmeli
  Toplam 30  
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Yabancı Dil-I

2. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
TKD 102 TÜRK DİLİ - II 2+0 2 Zorunlu
ATI 102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - II 2+0 2 Zorunlu
STA 102 SANAT TARİHİNE GİRİŞ - II 2+0 3 Zorunlu
STA 104 SANAT TARİHİ TERMİNOLOJİSİ - II 2+0 3 Zorunlu
STA 106 İSLAM ÖNCESİ TÜRK SANATI - II 2+0 3 Zorunlu
STA 110 SELÇUKLU SANATI - II 2+0 3 Zorunlu
STA 120 ERKEN OSMANLI SANATI - II 2+0 3 Zorunlu
STA 122 OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ - II 2+0 3 Zorunlu
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 2,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 2,5 Seçmeli
- Yabancı Dil-II 4+0 3 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli-1 1+2 Seçmeli
  Toplam 30  
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Yabancı Dil-II
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli-1

3. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
STA 201 TÜRK - İSLAM EL SANATLARI - I 2+0 3,5 Zorunlu
STA 203 İSLAM SANATI - I 2+0 3,5 Zorunlu
STA 205 MİTOLOJİ VE İKONOGRAFİ - I 2+0 3,5 Zorunlu
STA 209 SELÇUKLU SANATI - III 2+0 3,5 Zorunlu
STA 217 OSMANLI SANATI - I 2+0 3,5 Zorunlu
STA 221 EPİGRAFİ - I 2+0 3,5 Zorunlu
- Seçmeli-1 2+0 3 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 3 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 3 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - I 3+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - I 3+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli FEF - 1 1+2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Ortak Seçmeli FEF - 1 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli-1 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-1
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - I
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Ortak Seçmeli FEF - 1
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli FEF - 1
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli-1

4. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
STA 202 TÜRK-İSLAM EL SANATLARI - II 2+0 3,5 Zorunlu
STA 204 İSLAM SANATI - II 2+0 3,5 Zorunlu
STA 206 MİTOLOJİ VE İKONOGRAFİ - II 2+0 3,5 Zorunlu
STA 210 SELÇUKLU SANATI - IV 2+0 3,5 Zorunlu
STA 218 OSMANLI SANATI - II 2+0 3,5 Zorunlu
STA 222 EPİGRAFİ - II 2+0 3,5 Zorunlu
KRY 401 KARİYER PLANLAMA 2+0 3,5 Zorunlu
- Seçmeli-2 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - II 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - II 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli FEF - 2 1+2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Ortak Seçmeli FEF - 2 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli-2 2+0 Seçmeli
  Toplam 30  
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-2
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - II
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Ortak Seçmeli FEF - 2
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli FEF - 2
4. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli-2

5. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
STA 303 İSLAM SANATI - III 2+0 3,5 Zorunlu
STA 307 BATI SANATI VE ÇAĞDAŞ SANAT - I 2+0 3,5 Zorunlu
STA 309 BEYLİKLER DÖNEMİ SANATI - I 2+0 3,5 Zorunlu
STA 317 OSMANLI SANATI - III 2+0 3,5 Zorunlu
STA 117 TÜRK SİVİL MİMARİSİ - I 2+0 3,5 Zorunlu
STA 323 BİZANS MİMARİSİ - I 2+0 3,5 Zorunlu
- Seçmeli-3 2+0 3,5 Seçmeli
- Seçmeli-3 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - III 3+0 Seçmeli
  Toplam 30  
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-3
5. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - III

6. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
STA 304 İSLAM SANATI - IV 2+0 3,5 Zorunlu
STA 308 BATI SANATI VE ÇAĞDAŞ SANAT - II 2+0 3,5 Zorunlu
STA 310 BEYLİKLER DÖNEMİ SANATI - II 2+0 3,5 Zorunlu
STA 318 OSMANLI SANATI - IV 2+0 3,5 Zorunlu
STA 118 TÜRK SİVİL MİMARİSİ - II 2+0 3,5 Zorunlu
STA 326 BİZANS MİMARİSİ - II 2+0 3,5 Zorunlu
- Seçmeli-4 2+0 3,5 Seçmeli
- Seçmeli-4 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - IV 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - IV 2+0 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli-3 1+2 Seçmeli
  Toplam 30  
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-4
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - IV
6. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli-3

7. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
STA 405 BİTİRME TEZİ - I 0+2 7 Zorunlu
- Seçmeli-5 2+0 3,5 Seçmeli
- Seçmeli-5 2+0 3,5 Seçmeli
- Seçmeli-5 2+0 3,5 Seçmeli
- Seçmeli-5 2+0 3,5 Seçmeli
- Seçmeli-5 2+0 3,5 Seçmeli
- Seçmeli-5 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Güz 2+0 2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - V 3+0 Seçmeli
  Toplam 30  
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Güz
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-5
7. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - V

8. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
STA 406 BİTİRME TEZİ - II 0+2 3,5 Zorunlu
STA 414 SEMİNER 0+2 3,5 Zorunlu
- Seçmeli-6 2+0 3,5 Seçmeli
- Seçmeli-6 2+0 3,5 Seçmeli
- Seçmeli-6 2+0 3,5 Seçmeli
- Seçmeli-6 2+0 3,5 Seçmeli
- Seçmeli-6 2+0 3,5 Seçmeli
- Seçmeli-6 2+0 3,5 Seçmeli
- Bölüm Dışı Seçmeli Bahar 2+0 2 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Formasyon - VI 1+8 Seçmeli
- İsteğe Bağlı Seçmeli-4 1+2 Seçmeli
  Toplam 30  
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Bölüm Dışı Seçmeli Bahar
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli-6
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Formasyon - VI
8. Yarıyıl Seçmeli Grupları : İsteğe Bağlı Seçmeli-4


DERS ÖK - PY İLİŞKİLERİ
Yıl :
Sayısal Sözel İlişki Varlığı
Zorunlu Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - IZ           
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - IIZ           
BATI SANATI VE ÇAĞDAŞ SANAT - IZ*     * *  
BATI SANATI VE ÇAĞDAŞ SANAT - IIZ* *  ** *  
BEYLİKLER DÖNEMİ SANATI - IZ* ** *  *  
BEYLİKLER DÖNEMİ SANATI - IIZ* **  * *  
BİTİRME TEZİ - IZ***********
BİTİRME TEZİ - IIZ********* *
BİZANS MİMARİSİ - IZ* **  * *  
BİZANS MİMARİSİ - IIZ*  *  * *  
EPİGRAFİ - IZ****  *  **
EPİGRAFİ - IIZ****  * **
ERKEN OSMANLI SANATI - IZ* *  ** * 
ERKEN OSMANLI SANATI - IIZ*    **    
İSLAM ÖNCESİ TÜRK SANATI - IZ****  * * *
İSLAM ÖNCESİ TÜRK SANATI - IIZ*    ** *  
İSLAM SANATI - IZ* *  ** *  
İSLAM SANATI - IIZ* *  ** *  
İSLAM SANATI - IIIZ* *  ** *  
İSLAM SANATI - IVZ* *  **    
KARİYER PLANLAMAZ           
MİTOLOJİ VE İKONOGRAFİ - IZ*  * **    
MİTOLOJİ VE İKONOGRAFİ - IIZ**** **    
OSMANLI SANATI - IZ* *  **   *
OSMANLI SANATI - IIZ* *  ** *  
OSMANLI SANATI - IIIZ*** ***** *
OSMANLI SANATI - IVZ* *  ** *  
OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ - IZ****  *** *
OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ - IIZ****  *** *
SANAT TARİHİ TERMİNOLOJİSİ - IZ***  ***  *
SANAT TARİHİ TERMİNOLOJİSİ - IIZ*   **   
SANAT TARİHİNE GİRİŞ - IZ* ** * **  
SANAT TARİHİNE GİRİŞ - IIZ*    **    
SELÇUKLU SANATI - IZ* ** *  *  
SELÇUKLU SANATI - IIZ* **    *  
SELÇUKLU SANATI - IIIZ* **    *  
SELÇUKLU SANATI - IVZ* **  * *  
SEMİNERZ*    ****  
TÜRK - İSLAM EL SANATLARI - IZ**** **   *
TÜRK DİLİ - IZ           
TÜRK DİLİ - IIZ           
TÜRK SİVİL MİMARİSİ - IZ* *  **  *
TÜRK SİVİL MİMARİSİ - IIZ* *  **   *
TÜRK-İSLAM EL SANATLARI - IIZ**** ** *  
Seçmeli dersleri eklemek için tıklayınız...
Seçmeli Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11
20. YÜZYIL TÜRK ŞİİRİS   *  *  **
AKADEMİK TÜRKÇE - IS           
AKADEMİK TÜRKÇE - IIS           
ALMANCA - IS   * **    
ALMANCA - IIS   * **    
ALTAYİSTİĞE GİRİŞS           
ANADOLU UYGARLIKLARINA GİRİŞ - IIS           
ANADOLU UYGARLIKLARINA GİRİŞ IS           
ANTİK KENTLERDE KALICI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMAS           
ANTİK MİMARİ IS           
ANTİK MİMARİ IIS           
ANTİK YUNAN VE ROMADA YAŞAM - IS           
ANTİK YUNAN VE ROMADA YAŞAM - IIS           
ARKEOLOJİ TERİMLERİ - IS           
ARKEOLOJİ TERİMLERİ - IIS           
ARKEOLOJİK ALANDA KORUMA OLGUSUNUN GELİŞİMİS           
ATLETİZMS   *  *    
AVRASYA COĞRAFYASIS           
BATI SANATI VE ÇAĞDAŞ SANAT - IIIS*     * *  
BATI SANATI VE ÇAĞDAŞ SANAT - IVS* *  ** ** 
BATI TÜRK YAZI DİLİ İLK DÖNEM METİNLERİS           
BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI SANATI - IS*     * *  
BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI SANATI - IIS* *  ** *  
BEDEN EĞİTİMİ IS   *  *    
BEDEN EĞİTİMİ IIS   *  *    
BİLİM TARİHİS           
BİREYSEL ÇALGIS   *  *    
BİZANS ANITSAL VE MİMARİ PLASTİK SANATLARIS* *  **    
BİZANS DÖNEMİ SERAMİĞİS* *   * *  
BİZANS RESİM VE EL SANATLARI - IS* *   * *  
BİZANS RESİM VE EL SANATLARI - IIS* **  * *  
BİZANS SANATINA GİRİŞ - IS* ** **    
BİZANS SANATINA GİRİŞ - IIS* *  **    
CİMNASTİKS   *  *    
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ - IS* *  **   
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ - IIS**   **  *
ÇAĞDAŞ DÜNYA TARİHİ IS           
ÇAĞDAŞ DÜNYA TARİHİ IIS           
ÇAĞDAŞ TÜRK DÜNYASIS*  *  * *  
ÇEVRE KÜLTÜRLERİ - IS*     * *  
ÇEVRE KÜLTÜRLERİ - IIS*    ** *  
ÇEVRE TARİHİ ÇALIŞMALARIS           
DEMOKRATİK GELİŞMELER VE TÜRKİYES***********
DİLBİLİM AKIMLARIS   * **    
DÜNYA EDEBİYATINDAN SEÇMELERS   *  *    
DÜNYA MİTOLOJİLERİS           
EDEBİYAT BİLİMİS           
EDEBİYAT ELEŞTİRİSİS           
EDEBİYAT VE MİTOLOJİS*  *  *    
EDEBİYAT VE MUSİKİS           
EĞİTİM PSİKOLOJİSİS           
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMES           
EĞİTİME GİRİŞS           
ELEŞTİREL DÜŞÜNCES           
ESKI BATI KÜLTÜR VE MEDENIYETI TARİHİS           
ESKİ ESERLER HUKUKUS****    *  
ESKİ TÜRK ED.NESİRS           
ESKİ TÜRKÇE CÜMLE BİLGİSİS           
ESKİ YUNAN TARİHİS*  * **    
ESKİÇAĞ AKDENİZ KÜLTÜR TARİHİS*  *  *    
ESTETİK - IS** *  *  **
ESTETİK - IIS*  *  * ** 
ESTETİK VE SANATS           
FELSEFİ DÜŞÜNCENİN EVRİMİS           
FOTOĞRAFÇILIKS*  *  *    
FRANSIZ EDEBİYATINA GİRİŞS   *  *    
FRANSIZCA - IS   * **    
FRANSIZCA - IIS   * **    
GÜNDELİK HAYATIN TARİHİS* **  *    
GÜZEL VE ETKİLİ KONUŞMAS           
HALK BİLİMİ MÜZECİLİĞİS* **  *    
HAREZM TÜRKÇESİS           
HARİTA OKUR YAZARLIĞIS           
HELLENİSTİK DÖNEM KÜLTÜRÜS           
HEYKEL SANATINA GİRİŞS           
İLETİŞİM KURAMLARIS           
İLETİŞİME GİRİŞS           
İLKÇAĞ TARİHİNE GİRİŞS*  * **    
İNGİLİZ EDEBİYATINA GİRİŞS   *  *    
İNGİLİZCE - IS           
İNGİLİZCE - IIS           
İNGİLİZCE YAZIM TEKNİKLERİS   * **    
İNSAN HAKLARI TARİHİS   * *    *
İSLAM İKONOGRAFİSİ IS*  * **    
İSLAM İKONOGRAFİSİ IIS* *  ** *  
İSLAM ÖNCESİ TÜRK TARİHİ - IS*  * *     
İSLAM ÖNCESİ TÜRK TARİHİ - IIS*  * **    
İSLAM TARİHİNE GİRİŞ - IS*  * *     
İSLAM TARİHİNE GİRİŞ - IIS*  * **    
JEOPOLİTİKS           
KAZI ARAŞ. TEK. VE TÜRK ARK. GİRİŞ - IS* * ***** *
KAZI ARAŞ. TEK. VE TÜRK ARK. GİRİŞ - IIS* * ***** *
KENT VE KENTLEŞME SORUNLARIS           
KIRGIZ KÜLTÜRÜ VE MANAS DESTANIS           
KLASİK SOSYOLOJİDE TEMEL KAVRAMLARS           
KLASİK ŞİİRDEN GÜNCEL HAYATAS   * **    
KORO (TÜRK HALK MÜZİĞİ)S*  *  *    
KORO (TÜRK SANAT MÜZİĞİ)S*  *  *    
KORUMA VE ONARIM İLKELERİ - IS           
KORUMA VE ONARIM İLKELERİ - IIS           
KÜRESELLEŞME VE KÜLTÜREL MİRASS   *  *    
MEKAN SOSYOLOJİSİS           
MESLEKİ YABANCI DİL - I (İNGİLİZCE)S *   **    
MESLEKİ YABANCI DİL - II (İNGİLİZCE)S * * **    
METİN YAZARLIĞIS           
MİNYATÜR SANATI - IS***  ** * 
MİNYATÜR SANATI - IIS**   **   *
MİTOLOJİYE GİRİŞ - IS           
MİTOLOJİYE GİRİŞ - IIS           
MODERN SANAT AKIMLARI - IS* **  *  * 
MODERN SANAT AKIMLARI - IIS* *  **  **
MÜZİK IS*  *  *  * 
MÜZİK IIS*  *  *    
NÜMİZMATİKS* *  ***  *
OSMANLI KÜLTÜR VE MEDENİYETİ TARİHİS           
OSMANLI MODERNLEŞMESİS           
OSMANLI ŞEHİRCİLİĞİS* *   * *  
OSMANLILAR VE AVRUPAS** *  *    
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİS           
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİS           
ÖĞRETMENLİK UYGULAMASIS           
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİS           
POPÜLER COĞRAFYAS           
PROJE HAZIRLAMA TEKNİKLERİS           
PSİKOLOJİNİN TEMELLERİ IS           
PSİKOLOJİNİN TEMELLERİ IIS           
REHBERLİK VE ÖZEL EĞİTİMS           
RESİM IS**    *  **
RESİM IIS**    *  **
SANAT TARİHİNİN KAYNAKLARI VE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİS *** ****  
SELÇUKLU DEVRİ TÜRK TARİHİS** * **    
SERAMİK VE ÇİNİ SANATI - IS* *  **    
SERAMİK VE ÇİNİ SANATI - IIS* *  **   
SINIF YÖNETİMİS           
SİBİRYA HALK KÜLTÜRÜ VE ŞAMANİZMS*  *     * 
SİNEMA SOSYOLOJİSİS           
SİYASAL DÜŞÜNCENİN EVRİMİS           
SİYASET FELSEFESİS           
STAJ - I S***** **  *
STAJ - IIS***** **  *
STAJ - IIIS***** **  *
STAJ - IVS***** **  *
TARİHİ ÇEVRE VE MÜZECİLİK - IS* ** *  *  
TARİHİ ÇEVRE VE MÜZECİLİK - IIS****    *  
TARİHTEN BUGÜNE TÜRK DİLİNİN YURTLARIS   * *    *
TEKNİK RESİM - IS* **    *  
TEKNİK RESİM - IIS* **    *  
TEKNOLOJİ FELSEFESİS           
TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMIS  *  **    
TENİSS   *  *    
TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARIS           
TOPLUMSAL VE KÜLTÜREL DEĞİŞMES           
TURİZM SOSYOLOJİSİS           
TÜRK DESTANLARIS           
TÜRK DİL VE KÜLTÜRÜNÜN KAYNAKLARIS   *  *    
TÜRK DİLİNİN SORUNLARIS           
TÜRK DİLİNİN SÖZ VARLIĞIS           
TÜRK DİLİNİN VE LEHÇELERİNİN SORUNLARIS           
TÜRK DÜNYASI COĞRAFYASININ JEOPOLİTİĞİS           
TÜRK DÜNYASI EDEBİYATINA YÖN VEREN ŞAHSİYETLERS*  *     * 
TÜRK DÜNYASINDA MİZAH GELENEĞİ VE MİZAH TİPLERİS           
TÜRK MİTOLOJİSİS           
TÜRK TOPLULUKLARI VE TÜRK LEHÇELERİNİN GÜNCEL PROBLEMLERİS*  *     * 
TÜRKÇE VE YENİ MEDYAS           
TÜRKÇENİN GİZEMLİ DÜNYASIS   * *     
TÜRKÇENİN GÜCÜ VE ZENGİNLİĞİS           
TÜRK-İSLAM EL SANATLARI - IIIS* **  * * 
TÜRK-İSLAM EL SANATLARI - IVS* **  * *  
TÜRKİYE COĞRAFYASIS           
TÜRKLERLE TÜRKÇENİN GÖÇÜ VE SÜRGÜNÜS           
UYGULAMALI BİLGİSAYAR KULLANIMIS   *  *    
UZAKTAKİ YAKINLARIMIZ, SİBİRYA TÜRKLERİS           
ÜSLUP İNCELEMESİS           
VOLEYBOLS   *  *    
YARATICI DRAMAS   *  *    
YAZI VE TÜRK YAZI SİSTEMİS           
YEREL TARİH ARAŞTIRMALARI IS           
YEREL TARİH ARAŞTIRMALARI IIS           
YERLEŞME KÜLTÜRÜS           
YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ TÜRK DİLLERİS   *      *
YÜZMES   *  *    
ZAMAN – TAKVİM VE TÜRK DÜNYASIS           
T+U : Teorik + Pratik
Z: Zorunlu
S: Seçmeli
PY: Program Yeterlilikleri
EÇ [5]: En Çok
Ç [4]: Çok
O [3]: Orta
A [2]: Az
ÇA [1]: Çok Az
BoŞ [0]: Yok
TAY : Temel Alan Yeterliliği
TYYÇ : Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi