DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 545GIDA SANAYİNDE KROMATOGRAFİ UYGULAMALARI3 + 02. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı, gıda analizlerinde kullanılan farklı kromatografik (Gaz, sıvı, ince tabaka, kağıt) metodların temel prensiplerini öğretmek ve modern cihazlarla uygulamalarını yaptırmaktır. Gıda kalite kontrolu ve gıda araştırmaları için analizci yetiştirmek başlıca amaçtır.
Ders İçeriği Kromatografinin teorik prensipleri, maddenin diğer madde içerisinde hareketi, HPLC, gaz, kağıt, ince tabaka, kolon, adsorbsiyon ve dağılma kromatografilerinin esasları ve uygulanması, kromatografi cihaz ve dedektörleri, kromatografik yöntemlerin kullanım alanları ve yararları, kolonların özellikleri, dedektörler, lıkonma indeks sistemi, taşıyıcı sıvılar (mobil faz), sabit fazlar, Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisinin gıda analizlerinde uygulamaları kromatografik analizlerde örnek hazırlama ekstraksiyon yöntemleri, kromatografik analizlerde problemler, muhtemel sebepleri ve giderme yöntemleri. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Kromatografik metodları öğrenir
2Gıda analizlerindeki uygulamalarını öğrenir

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 015555555555   
ÖK 025555555555   
Ara Toplam10101010101010101010   
Katkı5555555555000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)10990
Ödevler6318
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11515
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)6530
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5

DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Bahar1ÇETİN KADAKAL

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu:  GMU 545 Dersin Adı:  GIDA SANAYİNDE KROMATOGRAFİ UYGULAMALARI
Saat (T+P) : 3 + 0   Şube No : 1   Öğretim Dili: Türkçe Şube Dönemi :  2019-2020 Bahar
Öğretim Elemanı :  DOÇENT ÇETİN KADAKAL E-Mail:  ckadakal@pau.edu.tr, İç Hat:  296 3116,
Ders Yeri MUH A0197,
Amaç : Bu dersin amacı, gıda analizlerinde kullanılan farklı kromatografik (Gaz, sıvı, ince tabaka, kağıt) metodların temel prensiplerini öğretmek ve modern cihazlarla uygulamalarını yaptırmaktır. Gıda kalite kontrolu ve gıda araştırmaları için analizci yetiştirmek başlıca amaçtır.
İçerik : Kromatografinin teorik prensipleri, maddenin diğer madde içerisinde hareketi, HPLC, gaz, kağıt, ince tabaka, kolon, adsorbsiyon ve dağılma kromatografilerinin esasları ve uygulanması, kromatografi cihaz ve dedektörleri, kromatografik yöntemlerin kullanım alanları ve yararları, kolonların özellikleri, dedektörler, lıkonma indeks sistemi, taşıyıcı sıvılar (mobil faz), sabit fazlar, Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisinin gıda analizlerinde uygulamaları kromatografik analizlerde örnek hazırlama ekstraksiyon yöntemleri, kromatografik analizlerde problemler, muhtemel sebepleri ve giderme yöntemleri. .
Devam Zorunluluğu : Dersin Devam Yüzdesi : %
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Kromatografinin teorik prensipleri
2 Maddenin diğer madde içerisinde hareketi
3 Adsorbsiyon kromatogr
4 Kolon kromatografisi
5 Dedektörler
6 HPLC
7 Gaz kromatografisi
8 Kağıt kromatografisi
9 Ara sınav
10 İnce tabaka kromatografisi
11 Kalibrasyon ve spektrum
12 Kromatografide görülen hatalar
13 Kromatografik hatalarda çözümler
14 Final sınavı
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları
© 2020 PAU