Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 442FIRIN ÜRÜNLERİ VE UNLU MAMULLER TEKNOLOJİSİ2 + 28. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Ekmek ve unlu mamül çeşitlerini, Üretiminde kullanılan hammadde özelliklerini, Üretim metotlarını, Kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini öğretmek.
Ders İçeriği Ekmekçilikte ve unlu mamullerde hammadde, Uygulanan temel işlemler. İşlem akışındaki makine ve ekipmanların çalışma prensipleri, Alternatif unlu mamuller.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Fırın ürünlerine giriş ve genel tanımları bilme
2Fırın ürünlerinde kullanılan hammadde nitelikleri ve kaliteye etkisini bilme
3Ekmek, bisküvi, kek, kraker üretiminde uygulanan teknolojik işlem basamakları (yoğurma, fermentasyon, şekil verme, kalıplama, dinlendirme, pişirme vb.) ve üretim yöntemlerini bilme
4Son üründe kaliteyi belirleyen faktörleri ve muhafaza metotlarını bilme.
5Üretimde kullanılan makine, alet, ekipman çeşitlerini ve özelliklerini bilme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 001     35    3 
ÖK 002     55      
ÖK 0035  3 55      
ÖK 0044  4 35      
ÖK 0054  4  5  33 3
Ara Toplam13  11 1625  3333
Katkı3002035001111

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Ödevler8216
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12020
Laboratuar14228
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12424
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2011-2012 Bahar1EMİNE NUR HERKEN
Detay 2010-2011 Bahar2EMİNE NUR HERKEN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 442 FIRIN ÜRÜNLERİ VE UNLU MAMULLER TEKNOLOJİSİ 2 + 2 1 Türkçe 2011-2012 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
MUH A01101 MUH A02106 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Ekmek ve unlu mamül çeşitlerini, Üretiminde kullanılan hammadde özelliklerini, Üretim metotlarını, Kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini öğretmek.
İçerik Ekmekçilikte ve unlu mamullerde hammadde, Uygulanan temel işlemler. İşlem akışındaki makine ve ekipmanların çalışma prensipleri, Alternatif unlu mamuller.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar
2 Buğday unu ve özellikleri, fırın ürünlerinde kullanımı
3 Buğday dışındaki unlar ve kullanım alanları, Un ve nişastanın fiziko-kimyasal özellikleri
4 Un dışındaki diğer fırın ürünü hammaddeleri,
5 Ekmek yapımında kullanılan hammadde ve özellikleri, bunların kaliteye etkileri
6 Fırın ürünlerinde üretim işlemleri için pişirme şartları ve önemi,
7 Hızlı ekmek yapım teknikleri,
8 Pasta, kek, bisküvi, kraker, tatlı ve benzeri unlu mamüller ve üretim teknolojileri
9 Pasta, kek, bisküvi, kraker, tatlı ve benzeri unlu mamüller ve üretim teknolojileri,
10 Son üründe kaliteyi belirleyen faktörler ve muhafaza metotları
11 Fırın ürünlerinde standardizasyon,
12 Üretimde kullanılan makine, alet, ekipman çeşitleri ve özellikleri
13 Özel fırın ürünleri çeşitleri
14 Alternatif fırın ürünleri ve yeni gelişmeler.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Tahıl TeknolojisiTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı40Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav20Ara Sınav
Proje20Proje
Ödev20Ödev
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları