Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 418FERMENTE SÜT TEKNOLOJİSİ3 + 08. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Öğrencilerin sütte meydana gelen fermentasyonlar hakkında ve fermente süt ürünleri hakkında bilgilendirilmesi.
Ders İçeriği Fermente süt ürünlerinde kullanılan starter kültür özellikleri ve işlevleri, ticari kültürden işletme kültürü üretilmesi, yoğurt, meyveli yoğurt, biyoyoğurt, bifiyoğurt, biyogarde, kefir, kımız vs’nin üretim teknikleri, bu ürünlerdeki bazı hataların nedenleri ve bu hataları önleme çareleri. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Çeşitli fermente süt ürünleri proseslerini öğrenmek
2Yoğurt teknolojisi hakkında bilgi sahibi olmak
3Fermente süt teknolojisi konusunda bilgi alt yapısına sahip olmak
4Fermente süt ürünlerinin yapımını ve üretim proseslerini öğrenmek
5Süt ve süt ürünlerinin kalitesinin öğrenilmesi için gerekli teorik bilgilerinin kavranılması
6Süte uygulanan teknolojik işlemlerin öğrenilmesi
7Süte uygulanan ısıl işlemlerin düzeyi ve öneminin anlaşılması
8Fermente süt ürünlerinin beslenme ve sağlık açısından önemini kavramak

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0011    2  332 3
ÖK 0021    2  332  
ÖK 0031    2  332 3
ÖK 0041    2  332  
ÖK 0051       333  
ÖK 0061 3     333  
ÖK 0071 3     333  
ÖK 0081       333  
Ara Toplam8 6  8  242420 6
Katkı1010010033301

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)12336
Ödevler515
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)199
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Güz1SEHER ARSLAN
Detay 2012-2013 Bahar1SEHER ARSLAN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 418 FERMENTE SÜT TEKNOLOJİSİ 3 + 0 1 Türkçe 2019-2020 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. SEHER ARSLAN sehera@pau.edu.tr MUH A0335 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Öğrencilerin sütte meydana gelen fermentasyonlar hakkında ve fermente süt ürünleri hakkında bilgilendirilmesi.
İçerik Fermente süt ürünlerinde kullanılan starter kültür özellikleri ve işlevleri, ticari kültürden işletme kültürü üretilmesi, yoğurt, meyveli yoğurt, biyoyoğurt, bifiyoğurt, biyogarde, kefir, kımız vs’nin üretim teknikleri, bu ürünlerdeki bazı hataların nedenleri ve bu hataları önleme çareleri. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Öğrenci ile tanışma, ders ile ilgili bilgi verilmesi
2 Fermente süt ürünlerinin tarihçesi ve sınıflandırılması
3 Yoğurt üretim teknolojisi (hammadde sütün nitelikleri, klarifikasyon, kuru madde ve yağ standardizasyonu)
4 Yoğurt üretim teknolojisi (yoğurt üretiminde kullanılan katkı maddeleri, homojenizasyon, ısıl işlem )
5 Yoğurt üretim teknolojisi (yoğurt bakterilerinin karakteristikleri, inokülasyon ve inkübasyon aşamaları)
6 Yoğurt üretim teknolojisi (aroma bileşenleri, soğutma ve depolama aşaması)
7 Arasınav
8 Meyveli yoğurt üretimi
9 Konsantre yoğurt üretimi
10 Probiyotik yoğurt
11 Ayran üretim teknolojisi
12 Kefir üretim teknolojisi
13 Kımız üretim teknoloji
14 Diğer Fermente Süt Ürünleri
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Özer, B. 2006. Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi. Sidas Yayınları, İzmirTürkçe
Kesenkaş, H., Kınık, O. 2010. Süt ve Süt İçecekleri. Beslenme ve Sağlık. Otles, S., Akçiçek, E. (eds.), Palme Yayıncılık, Palme Yayınları:549, Ankara.Türkçe
Walstra, P., Geurts, T.J., Nooemen, A., Jellema, A., Van Bookel, M.A.J.S., 1999. Dairy Technology, Marcel Dekker, New York, USATürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav30Ara Sınav
Seminer20Seminer
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları