Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 435TEMEL DUYUSAL ANALİZ YÖNTEMLERİ2 + 27. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Dersin amacı, duyusal analiz tekniklerinin temel prensiplerini vermek suretiyle öğrencileri duyusal analiz bilimi konusunda eğitmektir. .
Ders İçeriği Duyusal analize giriş, duyusal analiz programının organizasyonu ve işletilmesi, duyusal analizde kullanılan skalalar, deneysel tasarım, farklılık testleri, tanımlayıcı testler ve tüketici beğeni testleri. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Duyusal analizin önemi, gıdaların duyusal kalite karakteristikleri, duyusal analiz sırasında sunum ve duyusal analiz laboratuvarları hakkında bilgi sahibi olmak
2Duyusal analiz yöntemleri, Duyusal analizde kullanılabilecek durumda bir skala oluşturabilme becerisine sahip olmak
3Duyusal analiz panelinin tek başına veya grup çalışmasıyla organize edecek beceriye sahip olmak
4Amaca uygun olarak duyusal yöntem belirleme becerisine sahip olmak
5Duyusal analiz sonuçlarını yorumlayabilme becerisine sahip olmak

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0012     454    
ÖK 002     342     
ÖK 003       5     
ÖK 004   4         
ÖK 005        5    
Ara Toplam2  4 38129    
Katkı0001012220000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14456
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11515
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11717
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1FATMA IŞIK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 435 TEMEL DUYUSAL ANALİZ YÖNTEMLERİ 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. FATMA IŞIK fisik@pau.edu.tr MUH A0112 MUH A0312 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Dersin amacı, duyusal analiz tekniklerinin temel prensiplerini vermek suretiyle öğrencileri duyusal analiz bilimi konusunda eğitmektir. .
İçerik Duyusal analize giriş, duyusal analiz programının organizasyonu ve işletilmesi, duyusal analizde kullanılan skalalar, deneysel tasarım, farklılık testleri, tanımlayıcı testler ve tüketici beğeni testleri. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Duyusal değerlendirme nedir? Önemi nedir?
2 Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri
3 Duyusal Değerlendirme Laboratuvarının Özellikleri, Ürün ve Panel Kontrolleri
4 Duyusal değerlendirmede panelist seçimi
5 Panel büyüklüğünü etkileyen faktörler
6 Farklılık testleri ve değerlendirmesi
7 Farklılık testleri ve değerlendirmesi
8 Farklılık testleri ve değerlendirmesi
9 Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar
10 Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar
11 Lezzet profili analizi
12 Doku profili analizi
13 Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanımı
14 Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanımı
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Türkçe
Altuğ Onoğur, T. ve Elmacı, Y., 2011. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Sidaş Medya Ltd. Şti. Yayın No . 010-1BTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav30Ara Sınav
Arazi/Klinik/Laborotuvar Uygulaması10Arazi/Klinik/Laborotuvar Uygulaması
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları