Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FBO 2104FİZİK IV2 + 04. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı Klasik Fiziğin açıklamakta yetersiz kaldığı mikroskopik ölçekteki ve ışık hızına yakın hızlardaki olay ve olguları açıklayan Modern Fizik kapsamını öğrenciye kazandırmaktır.
Ders İçeriği Görelilik: Galile Göreliliğinin ilkeleri, Michelson-Morley deneyi, Einstein’nin görelilik ilkesi, özel göreliliğin sonuçları (zaman genleşmesi, eşzamanlılık, uzunluk büzülmesi, ikizler paradoksu), Lorentz Dönüşüm Denklemleri, Göreli doğrusal momentum, göreli enerji, Genel görelilik teorisi. Kuantum Fiziği: Kara cisim ışıması ve Planck’ın hipotezi, Fotoelektrik olay, Compton Etkisi, Elektromanyetik Dalgaların doğası, Parçacıkların dalga özellikleri, Kuantum Parçacığı modeli, Çift yarık deneyi, Belirsizlik İlkesi. Kuantum Mekaniği: Dalga fonksiyonu, Sınır koşulları altında kuantum parçacığı, Schrödinger Denklemi, Sonlu yükseklikli birkuyudaki parçacık, Bir potansiyel engelinde tünelleme, tünellemenin uygulamaları, Basit Harmonik Titreşici. Atom Fiziği: Gazlarda atomik spektrum, Atomun ilk modelleri, Hidrojen atomunun Bohr Modeli, Hidrojen atomunun kuantum modeli, Hidrojen için dalga fonksiyonları, Kuantum sayılarının fiziksel yorumu, Dışarılama İlkesi ve Periyodik Tablo, Atomik spektrumlara daha detaylı bir bakış, Kendiliğinden ve uyarılmış geçişler, Laserler. Molekül Fiziği: Molekül bağları, Moleküllerin enerji düzeyleri ve spektrumları, Katılarda bağlanma, Metallerin serbest elektron teorisi, Katıların bant teorisi, Metallerde,yalıtkanlarda ve yarı-iletkenlerde elektriksel iletkenlik, yarı-iletken cihazlar, Süper iletkenlik. Çekirdek Fiziği : Atom çekirdeğinin bazı özellikleri, Çekirdek bağlanma enerjisi, Çekirdek modelleri, Radyoaktiflik, Bozunum süreçleri, Doğal radyoaktivite, Çekirdek tepkimeleri, Nükleer Manyetik Rezonans ve Manyetik Rezonans Görüntüleme. Çekirdek Fiziğinin Uygulamaları: Nötronları içeren etkileşimler, Çekirdek bölünmesi (fisyon), Çekirdek reaktörleri, Çekirdek kaynaşması (füzyon), Radyasyon hasarları, Radyasyonun kullanım alanları. Parçacık Fiziği ve Kozmoloji: Doğadaki temel kuvvetler, Pozitronlar ve diğer anti parçacıklar, Mezonlar ve parçacık fiziğine giriş, Parçacıkların sınıflandırılması, Korunum yasaları, Acaip parçacıklar veacaiplik, Parçacıklarda bulunma şablonları, Kuarklar, Çok renkli kuarklar, Standart model, Kozmik bağlantı, sorunlar ve perspektifler.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Özel Göreliliğin veGenel Göreliliğin ilkelerini ifade ederek sonuçlarını ve etkilerini belitir.
2Kuantum fiziğinin doğuşunu hazırlayan klasik fizikteki yetersizlikleri belirterek Kuantum yaklaşımlarının bu yetersizlikleri nasıl aştığını izah eder.
33 Mikroskopik ölçekte parçacıkların ve sistemlerin davranışını çözümlemekte yetersiz kalan klasik mekaniğin yerine kuantum mekaniğinin nasıl başarılı olduğunu açıklayarak kuantum mekaniğinin temel ilkelerini ifade eder.
4Atom modellerinin gelişimini ifade ederek modern kuantum atom modelini açıklar.
5Moleküllerin bağ çeşitlerini ve moleküler enerji düzeylerini ortaya koyarak katılarda bant teorisini açıklar.
6Çekirdek bağlanma enerjisini açıklayarak çekirdek modellerini tanımlar.
7Radyoaktiviteyi açıklayarak bozunma süreçlerini tanımlar.
8Çekidek fiziğinin uygulamaları kapsamında Fisyon Füzyon reaksiyonlarını açıklayarak radyasyonun kullanım alanlarını izah eder.
9Doğadaki temel kuvvetleri ve atom altı parçacıkları açıklar.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0015    4  4  5 
ÖK 00254  44  3    
ÖK 00354  35  4 5  
ÖK 00453  44  5 44 
ÖK 00554  34  4 4  
ÖK 00653  53  4 4  
ÖK 00754  44  4    
ÖK 0085            
ÖK 00944  43  4 4  
Ara Toplam4426  2731  32 219 
Katkı5300330040210

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11111
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11111
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1İSMAİL UYSAL
Detay 2023-2024 Bahar2İSMAİL UYSAL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FBO 2104 FİZİK IV 2 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi İSMAİL UYSAL iuysal@pau.edu.tr EGT A0132-11 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu dersin amacı Klasik Fiziğin açıklamakta yetersiz kaldığı mikroskopik ölçekteki ve ışık hızına yakın hızlardaki olay ve olguları açıklayan Modern Fizik kapsamını öğrenciye kazandırmaktır.
İçerik Görelilik: Galile Göreliliğinin ilkeleri, Michelson-Morley deneyi, Einstein’nin görelilik ilkesi, özel göreliliğin sonuçları (zaman genleşmesi, eşzamanlılık, uzunluk büzülmesi, ikizler paradoksu), Lorentz Dönüşüm Denklemleri, Göreli doğrusal momentum, göreli enerji, Genel görelilik teorisi. Kuantum Fiziği: Kara cisim ışıması ve Planck’ın hipotezi, Fotoelektrik olay, Compton Etkisi, Elektromanyetik Dalgaların doğası, Parçacıkların dalga özellikleri, Kuantum Parçacığı modeli, Çift yarık deneyi, Belirsizlik İlkesi. Kuantum Mekaniği: Dalga fonksiyonu, Sınır koşulları altında kuantum parçacığı, Schrödinger Denklemi, Sonlu yükseklikli birkuyudaki parçacık, Bir potansiyel engelinde tünelleme, tünellemenin uygulamaları, Basit Harmonik Titreşici. Atom Fiziği: Gazlarda atomik spektrum, Atomun ilk modelleri, Hidrojen atomunun Bohr Modeli, Hidrojen atomunun kuantum modeli, Hidrojen için dalga fonksiyonları, Kuantum sayılarının fiziksel yorumu, Dışarılama İlkesi ve Periyodik Tablo, Atomik spektrumlara daha detaylı bir bakış, Kendiliğinden ve uyarılmış geçişler, Laserler. Molekül Fiziği: Molekül bağları, Moleküllerin enerji düzeyleri ve spektrumları, Katılarda bağlanma, Metallerin serbest elektron teorisi, Katıların bant teorisi, Metallerde,yalıtkanlarda ve yarı-iletkenlerde elektriksel iletkenlik, yarı-iletken cihazlar, Süper iletkenlik. Çekirdek Fiziği : Atom çekirdeğinin bazı özellikleri, Çekirdek bağlanma enerjisi, Çekirdek modelleri, Radyoaktiflik, Bozunum süreçleri, Doğal radyoaktivite, Çekirdek tepkimeleri, Nükleer Manyetik Rezonans ve Manyetik Rezonans Görüntüleme. Çekirdek Fiziğinin Uygulamaları: Nötronları içeren etkileşimler, Çekirdek bölünmesi (fisyon), Çekirdek reaktörleri, Çekirdek kaynaşması (füzyon), Radyasyon hasarları, Radyasyonun kullanım alanları. Parçacık Fiziği ve Kozmoloji: Doğadaki temel kuvvetler, Pozitronlar ve diğer anti parçacıklar, Mezonlar ve parçacık fiziğine giriş, Parçacıkların sınıflandırılması, Korunum yasaları, Acaip parçacıklar veacaiplik, Parçacıklarda bulunma şablonları, Kuarklar, Çok renkli kuarklar, Standart model, Kozmik bağlantı, sorunlar ve perspektifler.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Görelilik : Galile Görelliliğinin ilkeleri, Michelson-Morley deneyi, Einstein’nin görelilik ilkesi, özel göreliliğin sonuçları ( zaman genleşmesi, eş zamanlılk, uzunluk büzülmesi, ikizler paradoksu), …
2 Görelilik : … Lorentz Dönüşüm Denklemleri, Göreli doğrusal momentum, göreli enerji, Genel görelilik teorisi.
3 Kuantum Fiziği: Karacisim ışıması ve Planck’ın hipotezi, Fotoelektrik olay, Compton Etkisi, Elektromanyetik Dalgaların doğası, Parçacıkların dalga özellikleri, Kuantum Parçacığı modeli, Çift yarık deneyi, Belirsizlik İlkesi.
4 Kuantum Mekaniği: Dalga fonksiyonu, Sınır koşulları altında kuantum parçacığı, Schrödinger Denklemi, Sonlu yükseklikli bir kuyudaki parçacık, Bir potansiyel engelinde tunelleme, tunellemenin uygulamaları, Basit Harmonik Titreşici.
5 Atom Fiziği : Gazlarda atomik spektrum, atomun ilk modelleri, Hidrojen atomunun Bohr Modeli, Hidrojen atomunun kuantum modeli, Hidrojen için dalga fonksiyonları, …
6 Atom Fiziği : … Kuantum sayılarının fiziksel yorumu, Dışarılama İlkesi ve Periyodik Tablo, Atom,k spektrumlara daha detaylı bir bakış, Kendiliğinden ve uyarılmış geçişler, Laserler
7 Molekül Fiziği : Molekül bağları, Moleküllerin enerji düzeyleri ve spektrumları,Katlarda bağlanma, Metallerin serbest elektron teorisi, …
8 Molekül Fiziği : …Katıların bant teorisi, Metalllerde ,yalıtkanlarda ve yarı-iletkenlerde elektriksel iletkenlik, yarı-iletken cihazlar, Süperiletkenlik
9 Çekirdek Fiziği : Atom çekirdeğinin bazı özellikleri, Çekirdek bağlanma enerjisi, Çekirdek modelleri,..
10 Çekirdek Fiziği : … Radyo aktiflik, Bozunum süreçleri, Doğal radyoaktivite, Çekirdek tepkimeleri, Nükleer Manyetik Rezonans ve Manyetik Rezonans Görünteleme.
11 Çekirdek Fiziğinin Uygulamaları: Nötronları içeren etkileşimler, Çekirdek bölünmesi ( fisyon), Çekirdek reaktörleri, …
12 Çekirdek Fiziğinin Uygulamaları: … Çekirdek kaynaşması (füzyon), Radyasyon hasarları, Radyasyonun kullanım alanları.
13 Parçacık Fiziği ve Kozmoloji: Doğadaki temel kuvvetler, Pozitronlar ve diğer anti parçacıklar, Mezonlar ve parçacık fiziğine giriş, Parçacıkların sınıflandırılması, …
14 Parçacık Fiziği ve Kozmoloji: … Korunum yasaları, Acaip parçacıklar ve acaipliklik, Parçacıklarda bulunma şablonları, Kuarklar, Çok renkli kuarklar, Standart model, Kozmik bağlantı, sorunlar ve perspektifler.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Fen ve Mühendislik İçin Fizik III, Modern Fizik, Serway & Beichner, Palme YayıncılıkTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları