Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FBO 2101FİZİK III2 + 23. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı; öğrencilere Elektrik Akımı ve Manyetizma, Geometrik Optik ve Fizik Optik alanlarında yer alan temel kavramları ve ilkeleri kavratmak, doğa olaylarına bu alanlar çerçevesinde bilimsel ve geniş bir bakış açısı kazandırmaktır.
Ders İçeriği Elektrik Akımı ve Manyetizma : Elektrik Akımı ve Direnç;Elektrik akımının oluşumu ve direnç,İletkenliğin mikroskopik modeli, Direnç ve sıcaklık, Süperiletkenlik, Elektriksel güç. Doğru Akım Devreleri;Elektromotor kuvvet (emk), Dirençlerin seri ve paralel bağlanmaları, Kichhoff Kuralları, RC devreleri. Manyetik Alan;Bir manyetik alanda yüklü bir parçacığın davranışı,Düzgün manyetik alanda yüklü parçacığın hareketi, Lorentz Kuvveti ve uygulamaları, İçinden akım geçen bir iletkene etkiyen manyetik kuvvet, Düzgün manyetik alanda bir akım çerçevesine etkiyen tork, Hall Etkisi. Manyetik Alan Kaynakları;Biot-Savart Yasası, İçinden akım geçen parallel iki iletkene ekiyen manyetik kuvvet, Ampere Yasası, Bir Solenoidin manyetik alanı, Manyetizmada Gauss Yasası, Maddelerin manyetik özellikleri. Faraday Yasası; Faradayın indüksiyon yasası, Hareketsel emk, Lenz Yasası, İndüklenmiş emk ve Elektrik alanlar, Elektrik motorları ve jeneratörler, Eddy Akımları. İndüktans;Öz indüksiyon ve indüktans, RL devresi, Bir manyetik alanda depolanan enerji, Karşılıklı indüktans, Bir LC devresinde titreşimler, RLC devresi. Alternatif Akım Devreleri; Alternatif akım (AC) kaynakları, Bir AC devresinde ohmik dirençler, Bir AC devresinde indüktör, Bir AC devresinde kondansatör, Seri RLC devresi, Bir AC devresinde güç, Seri bir RLC devresinde rezonans,Transformatörler ve güç aktarımı, Doğrultucular ve Filitreler. Elektromanyetik Dalgalar; Yerdeğiştirme akımı ve Amper Yasasının genel formu, Maxwell Denklemleri ve Hertz in keşfi, Düzlem elektromanyetik dalgalar, Elektromanyetik dalgalar tarafından taşınan enerji, Momentum ve radyasyon basıncı, Bir antende elektromanyetik dalga üretimi, Elektromanyetik dalga spektrumu. Işık Bilgisi ve Optik :Işığın Doğası ve Işın Optiğinin İlkeleri; Işığın doğası, Işık hızının ölçümü, Işın optiğinde ışın yaklaşımı, Dalga modelinde yansıma, Dalga moderlinde kırılma,Huygens İlkesi, Tam yansıma. Görüntü Oluşumu ;Düz aynada görüntü, Küresel aynalarda görüntü, Kırılma yolu ile görüntü oluşumu, Merceklerde görüntü oluşumu, Mercek kusurları, Kamera, Göz, Basit büyüteç, Bileşik mikroskop, Teleskop. Dalga Optiği ;Young Deneyi (çift yarık deneyi),Dalga modelinde girişim analizi, Çift yarık girişim deseninde şiddet dağılımı, Yansımada faz değişimi, ince filimde girişim, Michelson interferometresi. Kırınım Deseni ve Polarizasyon;Kırınım deseni oluşumu, Tek yarıkta kırınım deseni, Tek yarık ve dairesel açıklıkların çözünürlüğü, Kırınım ızgarası, X-Işınlarının kristaller tarafından kırınımı, Işık dalgalarının polarizasyonu.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Elektrik akımının oluşumunu açıklayarak direncin sebebini ifade eder.
2Doğru akım devrelerinin analizinde kullanılan ilk eve kavramları açıklayarak uygulamalarını gösterir.
3Manyetik alanı tanımlayarak özelliklerini çizgilerle gösterimini yapar ve yüklü parçacıklara manyetik alanda etkiyen manyetik kuvveti açıklar.
4Manyetik alan oluşturma mekanizmalarını ifade ederek Biot -Savart Yasasını, Amper Yasasını ve Manyetizmada Gauss Yasasını açıklar
5İndüksiyon olayını açıklayarak Faraday Yasasını ifade eder.
6Öz indüksiyon olayını açıklayarak RLC Devrelerini analiz eder.
7Alternatif akımın nasıl elde edildiğini açıklayarak alternatif akım devrelerini analiz eder.
8Elektromanyetik dalgaların özelliklerini ve nasıl elde edildiklerini açıklar.
9Işığın doğası ve ışın otiğinin ilke ve kavramlarını açıklayarak dalga modeli ile karşılaştırır.
10Optik sistemlerde görüntü oluşumunun ilk eve kavramlarını açıklayarak uygulamalarını gösterir.
11Dalga optiğinin esaslarını ifade ederk ışkla elde edilen girişim ve kırınım olaylarını açıklar.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0015      3    4
ÖK 0025      3     
ÖK 0035   4  3  3  
ÖK 0045      3     
ÖK 0055   4  3  4  
ÖK 0065      3  4  
ÖK 0075   3  3  3  
ÖK 0085      3  4  
ÖK 0095   4  3  3  
ÖK 0105   4  3  3  
ÖK 0115   3  3  2  
Ara Toplam55   22  33  26 4
Katkı5000200300200

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Laboratuar14228
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11010
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)14228
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1İSMAİL UYSAL
Detay 2023-2024 Güz2MESUT ÖZEL
Detay 2023-2024 Güz3YÜKSEL ÇEKBAŞ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FBO 2101 FİZİK III 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi İSMAİL UYSAL iuysal@pau.edu.tr EGT A0132-11 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu dersin amacı; öğrencilere Elektrik Akımı ve Manyetizma, Geometrik Optik ve Fizik Optik alanlarında yer alan temel kavramları ve ilkeleri kavratmak, doğa olaylarına bu alanlar çerçevesinde bilimsel ve geniş bir bakış açısı kazandırmaktır.
İçerik Elektrik Akımı ve Manyetizma : Elektrik Akımı ve Direnç;Elektrik akımının oluşumu ve direnç,İletkenliğin mikroskopik modeli, Direnç ve sıcaklık, Süperiletkenlik, Elektriksel güç. Doğru Akım Devreleri;Elektromotor kuvvet (emk), Dirençlerin seri ve paralel bağlanmaları, Kichhoff Kuralları, RC devreleri. Manyetik Alan;Bir manyetik alanda yüklü bir parçacığın davranışı,Düzgün manyetik alanda yüklü parçacığın hareketi, Lorentz Kuvveti ve uygulamaları, İçinden akım geçen bir iletkene etkiyen manyetik kuvvet, Düzgün manyetik alanda bir akım çerçevesine etkiyen tork, Hall Etkisi. Manyetik Alan Kaynakları;Biot-Savart Yasası, İçinden akım geçen parallel iki iletkene ekiyen manyetik kuvvet, Ampere Yasası, Bir Solenoidin manyetik alanı, Manyetizmada Gauss Yasası, Maddelerin manyetik özellikleri. Faraday Yasası; Faradayın indüksiyon yasası, Hareketsel emk, Lenz Yasası, İndüklenmiş emk ve Elektrik alanlar, Elektrik motorları ve jeneratörler, Eddy Akımları. İndüktans;Öz indüksiyon ve indüktans, RL devresi, Bir manyetik alanda depolanan enerji, Karşılıklı indüktans, Bir LC devresinde titreşimler, RLC devresi. Alternatif Akım Devreleri; Alternatif akım (AC) kaynakları, Bir AC devresinde ohmik dirençler, Bir AC devresinde indüktör, Bir AC devresinde kondansatör, Seri RLC devresi, Bir AC devresinde güç, Seri bir RLC devresinde rezonans,Transformatörler ve güç aktarımı, Doğrultucular ve Filitreler. Elektromanyetik Dalgalar; Yerdeğiştirme akımı ve Amper Yasasının genel formu, Maxwell Denklemleri ve Hertz in keşfi, Düzlem elektromanyetik dalgalar, Elektromanyetik dalgalar tarafından taşınan enerji, Momentum ve radyasyon basıncı, Bir antende elektromanyetik dalga üretimi, Elektromanyetik dalga spektrumu. Işık Bilgisi ve Optik :Işığın Doğası ve Işın Optiğinin İlkeleri; Işığın doğası, Işık hızının ölçümü, Işın optiğinde ışın yaklaşımı, Dalga modelinde yansıma, Dalga moderlinde kırılma,Huygens İlkesi, Tam yansıma. Görüntü Oluşumu ;Düz aynada görüntü, Küresel aynalarda görüntü, Kırılma yolu ile görüntü oluşumu, Merceklerde görüntü oluşumu, Mercek kusurları, Kamera, Göz, Basit büyüteç, Bileşik mikroskop, Teleskop. Dalga Optiği ;Young Deneyi (çift yarık deneyi),Dalga modelinde girişim analizi, Çift yarık girişim deseninde şiddet dağılımı, Yansımada faz değişimi, ince filimde girişim, Michelson interferometresi. Kırınım Deseni ve Polarizasyon;Kırınım deseni oluşumu, Tek yarıkta kırınım deseni, Tek yarık ve dairesel açıklıkların çözünürlüğü, Kırınım ızgarası, X-Işınlarının kristaller tarafından kırınımı, Işık dalgalarının polarizasyonu.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Elektrik ve Manyetizma : Elektrik Akımı ve Direnç; Elektrik akımının oluşumu ve direnç,İletkenliğin mikroskopik modeli, Direnç ve sıcaklık, Süperiletkenlik, Elektriksel güç.
2 Elektrik ve Manyetizma: Doğru Akım Devreleri; Elektromotor kuvvet (emk), Dirençlerin seri ve paralel bağlanmaları, Kichhoff Kuralları, RC devreleri.
3 Elektrik ve Manyetizma: Manyetik Alan; Bir manyetik alanda yüklü bir parçacığın davranışı, Düzgün manyetik alanda yüklü parçacığın hareketi, Lorentz Kuvveti ve uygulamaları, İçinden akım geçen bir iletkene etkiyen manyetik kuvvet, Düzgün manyetik alanda bir akım çerçevesine etkiyen tork, Hall Etkisi.
4 Elektrik ve Manyetizma: . Manyetik Alan Kaynakları; Biot-Savart Yasası, İçinden akım geçen parallel iki iletkene ekiyen manyetik kuvvet, Ampere Yasası, Bir Solenoidin manyetik alanı, Manyetizmada Gauss Yasası, Maddelerin manyetik özellikleri.
5 Elektrik ve Manyetizma: Faraday Yasası; Faradayın indüksiyon yasası, Hareketsel emk, Lenz Yasası, İndüklenmiş emk ve Elektrik alanlar, Elektrik motorları ve jeneratörler, Eddy Akımları.
6 Elektrik ve Manyetizma: İndüktans; Öz indüksiyon ve indüktans, RL devresi, Bir manyetik alanda depolanan enerji, Karşılıklı indüktans, Bir LC devresinde titreşimler, RLC devresi.
7 Elektrik ve Manyetizma: Alternatif Akım Devreleri; Alternatif akım (AC) kaynakları, Bir AC devresinde ohmik dirençler, Bir AC devresinde indüktör, Bir AC devresinde kondansatör, Seri RLC devresi, Bir AC devresinde güç, Seri bir RLC devresinde rezonans, Transformatörler ve güç aktarımı, Doğrultucular ve Filitreler.
8 Elektrik ve Manyetizma: Elektromanyetik Dalgalar; Yerdeğiştirme akımı ve Amper Yasasının genel formu, Maxwell Denklemleri ve Hertz in keşfi, Düzlem elektromanyetik dalgalar,…
9 Elektrik ve Manyetizma: Elektromanyetik Dalgalar; …Elektromanyetik dalgalar tarafından taşınan enerji, Momentum ve radyasyon basıncı, Bir antende elektromanyetik dalga üretimi, Elektromanyetik dalga spektrumu.
10 Işık Bilgisi ve Optik : Işığın Doğası ve Işın Optiğinin İlkeleri; Işığın doğası, Işık hızının ölçümü, Işın optiğinde ışın yaklaşımı, Dalga modelinde yansıma, Dalga moderlinde kırılma, Huygens İlkesi, Tam yansıma.
11 Işık Bilgisi ve Optik : Görüntü Oluşumu ; Düz aynada görüntü, Küresel aynalarda görüntü, Kırılma yolu ile görüntü oluşumu, Merceklerde görüntü oluşumu, Mercek kusurları, Kamera, Göz, Basit büyüteç, Bileşik mikroskop, Teleskop.
12 Işık Bilgisi ve Optik : Dalga Optiği ; Young Deneyi (çift yarık deneyi), Dalga modelinde girişim analizi, Çift yarık girişim deseninde şiddet dağılımı, Yansımada faz değişimi, ince filimde girişim, Michelson interferometresi.
13 Işık Bilgisi ve Optik : Kırınım Deseni ve Polarizasyon; Kırınım deseni oluşumu, Tek yarıkta kırınım deseni, Tek yarık ve dairesel açıklıkların çözünürlüğü, …
14 Işık Bilgisi ve Optik : Kırınım Deseni ve Polarizasyon; …Kırınım ızgarası, X-Işınlarının kristaller tarafından kırınımı, Işık dalgalarının polarizasyonu.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Fen ve Mühendislik için Fizik 2, Serway & Beichner, Palme YayıncılıkTürkçe
Üniversite Fiziği 1 & 2, Young & Freedman, Pearson Education YayıncılıkTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları