Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FBO 1102FİZİK II2 + 22. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı; öğrencilere fiziğin temel alanlarından olan Akışkanlar Mekaniği, Titreşim ve Dalgalar, Termodinamik ve Elektrostatik ile ilgili temel kavram ve prensipleri kavratmak ve günlük hayatımızdaki uygulamaları ile bu alanların ilişkisini kurabilmektir.
Ders İçeriği Akışkanlar Mekaniği: Basınç ve basıncın bağlı olduğu değişkenler, Basınç ölçümü, Kaldırma kuvveti ve Arşimet İlkesi, Akışkanların dinamiği, Beroulli Denklemi,Akışkanlar dinamiğinin uygulamaları.Titreşim ve Dalgalar:Titreşim hareketi;Kütle-yay sisteminde basit harmonik hareket(BHH) ve enerji,Düzgün dairesel hareket ile BHH arasındaki ilişki, Basit sarkaç ve diğer salınımlı sistemler, Sönümlü titreşimler,Zorlanmış titreşimler. Dalga Hareketi;Bir sicimde dalga oluşumu ve ilerleyen dalgaların analizi, Enine ve boyuna dalgalar, Dalga hızı ve bağlı olduğu parametreler, Dalgaların yansıması ve iletilmesi, Sinüsoidal dalgalar ve taşıdıkları enerji, Lineer dalga denklemi. Ses Dalgaları; Ses dalgalarının oluşumu ve ses dalgalarında basınç değişimi, Ses dalgalarının hızı, Periyodik ses dalgalarının şiddeti, Doppler Olayı. Süperpozisyon ve Duran Dalgalar; Dalgalarda girişim, Duran dalgalar, Sınır koşulları altında dalgalar, Rezonans, Vurular.Termodinamik:Termodinamiğin Sıfırıncı Yasası ve Sıcaklık; Sıcaklık ve termal denge (sıfırıncı yasa), Sıcaklık ölçekleri, Sabit hacim gaz termometresi ve mutlak sıcaklık ölçeği, Katıların ve sıvıların termal genleşmesi, Bir ideal gazın makroskopik analizi. Termodinamiğin Birinci Yasası;Isı ve iç enerji, Öz ısı ve kalorimetri, Haldeğiştirme ısısı (gizli ısı), Termodinamik süreçlerde iş ve ısı, Birinci yasanın bazı uygulamaları, Termodinamik süreçlerde enerji transferi. Gazların Kinetik Teorisi: Bir ideal gazın moleküler modeli, Bir ideal gazın molar öz ısısı, Enerjinin eş bölüşümü, Bir ideal gaz için adyabatik süreçler, Moleküler hız dağılımı. Termodinamiğin İkinci Yasası: Isı motorları ve ikinci yasa, Isı pompaları ve soğutucular, Tersinir ve tersinir olmayan süreçler, Carnot Motoru, İçten yanmalı motorlar, Entropi ve termodinamik sistemlerde Entropi değişimi, Entropi ve ikinci yasa. Elektrostatik: Elektrik Alanlar; Elektrik yüklerinin özellikleri, Yüklenmeler, Coulomb Yasası, Elektrik alan, Elektrik alanda yüklü parçacıkların davranışı, Sürekli yük dağılımlarının elektrik alanları, Elektrik alan çizgileri, Düzgün elektrik alanda yüklü parçacıkların hareketi.Gauss Yasası;Elektrik akısı, Gauss Yasası, Gauss Yasasının Bazı yük dağılımlarına uygulanması, Elektrostatik dengedeki iletkenler. Elektriksel Potansiyel ve Potansiyel Enerji; Elektriksel potansiyel ve potansiyel fark, düzgün elektrik alanda potansiyel fark, Noktasal bir yükün oluşturduğu elektriksel potansiyel ve noktasal yük sistemlerinin potansiyel enerjisi, Sürekli yük dağılımlarını oluşturduğu elektriksel potansiyel, Yüklü iletkenlerin oluşturduğu elektriksel potansiyel, elektrostatiğin uygulamaları. Kondansatörler; Kapasitenin tanımı ve hesaplanması, Kondansatörlerin bağlanması, Yüklü bir kapasitörde depolanan elektrostatik potansiyel enerji, Yalıtkanlı kondansatörler, Bir elektrik alanda elektrik dipol, yalıtkanların atomik analizi.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Akışkanlar Mekaniğinin genel ilke ve kavramlarını açıklayarak ilgili olay ve olguları bu çerçevede analiz eder.
2Titreşim ve dalga hareketinin değişkenlerini, kavram ve ilkelerini açıklayarak ilgili olay ve olguları bunlar ışığında analiz eder.
3Termodinamiğin yasalarını ifade ederek ısı ile ilgili süreçleri bu yasalar çerçevesinde analiz eder.
4Coulomb yasasını ifade ederek bu yasa ışığında ilgili olay ve olguları analiz eder.
5Elektrik alanı tanımlayarak elektrik alan çizgileri ile gösterimini yapar ve yüklü parçacıkların elektrik alanlardaki davranışını analiz eder.
6Elektrik akısı kavramını ifade ederek Gauss Yasasını açıklar ve bu yasanın uygulamalarını gösterir.
7Elektriksel potansiyeli açıklayarak yük sistemlerinin elektriksel potansiyel enejilerini tanımlar.
8Kapasite kavramını açıklayarak yük depolama sistemleri olarak kondansatörleri analiz eder.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0015      3    4
ÖK 0025      3     
ÖK 0035   4  3  3  
ÖK 0045      3     
ÖK 0055   4  3  2  
ÖK 0065      3  3  
ÖK 0075   3  3  3  
ÖK 0085      3  4  
Ara Toplam40   11  24  15 4
Katkı5000100300201

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11111
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11111
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1İSMAİL UYSAL
Detay 2023-2024 Bahar2YÜKSEL ÇEKBAŞ
Detay 2023-2024 Bahar3İZZET KARA
Detay 2022-2023 Bahar1İSMAİL UYSAL
Detay 2022-2023 Bahar2MESUT ÖZEL
Detay 2022-2023 Bahar3YÜKSEL ÇEKBAŞ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FBO 1102 FİZİK II 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi İSMAİL UYSAL iuysal@pau.edu.tr EGT A0132-10 EGT A0132-11 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu dersin amacı; öğrencilere fiziğin temel alanlarından olan Akışkanlar Mekaniği, Titreşim ve Dalgalar, Termodinamik ve Elektrostatik ile ilgili temel kavram ve prensipleri kavratmak ve günlük hayatımızdaki uygulamaları ile bu alanların ilişkisini kurabilmektir.
İçerik Akışkanlar Mekaniği: Basınç ve basıncın bağlı olduğu değişkenler, Basınç ölçümü, Kaldırma kuvveti ve Arşimet İlkesi, Akışkanların dinamiği, Beroulli Denklemi,Akışkanlar dinamiğinin uygulamaları.Titreşim ve Dalgalar:Titreşim hareketi;Kütle-yay sisteminde basit harmonik hareket(BHH) ve enerji,Düzgün dairesel hareket ile BHH arasındaki ilişki, Basit sarkaç ve diğer salınımlı sistemler, Sönümlü titreşimler,Zorlanmış titreşimler. Dalga Hareketi;Bir sicimde dalga oluşumu ve ilerleyen dalgaların analizi, Enine ve boyuna dalgalar, Dalga hızı ve bağlı olduğu parametreler, Dalgaların yansıması ve iletilmesi, Sinüsoidal dalgalar ve taşıdıkları enerji, Lineer dalga denklemi. Ses Dalgaları; Ses dalgalarının oluşumu ve ses dalgalarında basınç değişimi, Ses dalgalarının hızı, Periyodik ses dalgalarının şiddeti, Doppler Olayı. Süperpozisyon ve Duran Dalgalar; Dalgalarda girişim, Duran dalgalar, Sınır koşulları altında dalgalar, Rezonans, Vurular.Termodinamik:Termodinamiğin Sıfırıncı Yasası ve Sıcaklık; Sıcaklık ve termal denge (sıfırıncı yasa), Sıcaklık ölçekleri, Sabit hacim gaz termometresi ve mutlak sıcaklık ölçeği, Katıların ve sıvıların termal genleşmesi, Bir ideal gazın makroskopik analizi. Termodinamiğin Birinci Yasası;Isı ve iç enerji, Öz ısı ve kalorimetri, Haldeğiştirme ısısı (gizli ısı), Termodinamik süreçlerde iş ve ısı, Birinci yasanın bazı uygulamaları, Termodinamik süreçlerde enerji transferi. Gazların Kinetik Teorisi: Bir ideal gazın moleküler modeli, Bir ideal gazın molar öz ısısı, Enerjinin eş bölüşümü, Bir ideal gaz için adyabatik süreçler, Moleküler hız dağılımı. Termodinamiğin İkinci Yasası: Isı motorları ve ikinci yasa, Isı pompaları ve soğutucular, Tersinir ve tersinir olmayan süreçler, Carnot Motoru, İçten yanmalı motorlar, Entropi ve termodinamik sistemlerde Entropi değişimi, Entropi ve ikinci yasa. Elektrostatik: Elektrik Alanlar; Elektrik yüklerinin özellikleri, Yüklenmeler, Coulomb Yasası, Elektrik alan, Elektrik alanda yüklü parçacıkların davranışı, Sürekli yük dağılımlarının elektrik alanları, Elektrik alan çizgileri, Düzgün elektrik alanda yüklü parçacıkların hareketi.Gauss Yasası;Elektrik akısı, Gauss Yasası, Gauss Yasasının Bazı yük dağılımlarına uygulanması, Elektrostatik dengedeki iletkenler. Elektriksel Potansiyel ve Potansiyel Enerji; Elektriksel potansiyel ve potansiyel fark, düzgün elektrik alanda potansiyel fark, Noktasal bir yükün oluşturduğu elektriksel potansiyel ve noktasal yük sistemlerinin potansiyel enerjisi, Sürekli yük dağılımlarını oluşturduğu elektriksel potansiyel, Yüklü iletkenlerin oluşturduğu elektriksel potansiyel, elektrostatiğin uygulamaları. Kondansatörler; Kapasitenin tanımı ve hesaplanması, Kondansatörlerin bağlanması, Yüklü bir kapasitörde depolanan elektrostatik potansiyel enerji, Yalıtkanlı kondansatörler, Bir elektrik alanda elektrik dipol, yalıtkanların atomik analizi.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Akışkanlar Mekaniği: Basınç ve basıncın bağlı olduğu değişkenler, Basınç ölçümü, Kaldırma kuvveti ve Arşimet İlkesi, Akışkanların dinamiği, Beroulli Denklemi, Akışkanlar dinamiğinin uygulamaları
2 Titreşim ve Dalgalar: Titreşim hareketi; Kütle-yay sisteminde basit harmonik hareket(BHH) ve enerji, Düzgün dairesel hareket ile BHH arasındaki ilişki, Basit sarkaç ve diğer salınımlı sistemler, Sönümlü titreşimler, Zorlanmış titreşimler.
3 Titreşim ve Dalgalar: Dalga Hareketi; Bir sicimde dalga oluşumu ve ilerleyen dalgaların analizi, Enine ve boyuna dalgalar, Dalga hızı ve bağlı olduğu parametreler, Dalgaların yansıması ve iletilmesi, Sinüsoidal dalgalar ve taşıdıkları enerji, Lineer dalga denklemi
4 Titreşim ve Dalgalar: Ses Dalgaları; Ses dalgalarının oluşumu ve ses dalgalarında basınç değişimi, Ses dalgalarının hızı, Periyodik ses dalgalarının şiddeti, Doppler Olayı.
5 Titreşim ve Dalgalar: Süperpozisyon ve Duran Dalgalar; Dalgalarda girişim, Duran dalgalar, Sınır koşulları altında dalgalar, Rezonans, Vurular.
6 Termodinamik: Termodinamiğin Sıfırıncı Yasası ve Sıcaklık; Sıcaklık ve termal denge (sıfırıncı yasa), Sıcaklık ölçekleri, Sabit hacim gaz termometresi ve mutlak sıcaklık ölçeği, Katıların ve sıvıların termal genleşmesi, Bir ideal gazın makroskopik analizi.
7 Termodinamik: Termodinamiğin Birinci Yasası; Isı ve iç enerji, Öz ısı ve kalorimetri, Hal değiştirme ısısı (gizli ısı), Termodinamik süreçlerde iş ve ısı, Birinci yasanın bazı uygulamaları, Termodinamik süreçlerde enerji transferi.
8 Termodinamik: Gazların Kinetik Teorisi: Bir ideal gazın moleküler modeli, Bir ideal gazın molar öz ısısı, Enerjinin eş bölüşümü, Bir ideal gaz için adyabatik süreçler, Moleküler hız dağılımı
9 Termodinamik: Termodinamiğin İkinci Yasası: Isı motorları ve ikinci yasa, Isı pompaları ve soğutucular, Tersinir ve tersinir olmayan süreçler, Carnot Motoru, İçten yanmalı motorlar, Termodinamik sistemlerde Entropide değişim, Entropi ve ikinci yasa.
10 Elektrostatik: Elektrik Alanlar; Elektrik yüklerinin özellikleri, Yüklenmeler, Coulomb Yasası, Elektrik alan, Elektrik alanda yüklü parçacıkların davranışı, Sürekli yük dağılımlarının elektrik alanları, Elektrik alan çizgileri, Düzgün elektrik alanda yüklü parçacıkların hareketi
11 Elektrostatik: Gauss Yasası; Elektrik akısı, Gauss Yasası, Gauss Yasasının Bazı yük dağılımlarına uygulanması, Elektrostatik dengedeki iletkenler.
12 Elektrostatik: Elektriksel Potansiyel ve Potansiyel Enerji; Elektriksel potansiyel ve potansiyel fark, düzgün elektrik alanda potansiyel fark, Noktasal bir yükün oluşturduğu elektriksel potansiyel ve noktasal yük sistemlerinin potansiyel enerjisi, …
13 Elektrostatik: : Elektriksel Potansiyel ve Potansiyel Enerji;…Sürekli yük dağılımlarını oluşturduğu elektriksel potansiyel, Yüklü iletkenlerin oluşturduğu elektriksel potansiyel, Elektrostatiğin uygulamaları
14 Elektrostatik: Kondansatörler; Kapasitenin tanımı ve hesaplanması, Kondansatörlerin bağlanması, Yüklü bir kapasitörde depolanan elektrostatik potansiyel enerji, Yalıtkanlı kondansatörler, Bir elektrik alanda elektrik dipol, yalıtkanların atomik analizi.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Fen ve Mühendislik İçin Fizik I- II ve III, Modern Fizik, Serway & Beichner, Palme YayıncılıkTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları