Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FBO 1101FİZİK I2 + 21. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı; öğrencilere fiziğin mekanik ana dalının temel kavram ve prensiplerini kavratmak, gerçek dünyadaki uygulamalarla birlikte geniş bir bakış açısı içinde fiziğin temel prensip ve kavramlarını uygulama boyutuna dönüştürebilmektir.
Ders İçeriği Fizik Biliminin Kapsamı, Önemi ve Alt Dalları :Fiziğin doğa bilimleri içindeki yeri ve kısatarihçesi,kapsamı ve alt dalları, diğer bilimlerle ilişkisi.Fizik ve Ölcme;Standartlar, SI birim sistemi, boyut analizi.Vektörler; vektörel ve skaler büyüklük, koordinat sistemleri,vektörlerin özellikleri ve vektörel işlemler. Hareket Bilgisi (Kinematik); Hareketin tanımı ve değişkenleri, Bir ve iki boyutlu uzayda hareket,göreli hız. Kuvvet Bilgisi (Dinamik): Newtonun yasaları ve uygulamaları, Sürtünme kuvveti.İş ve Enerji:bir kuvvetin yaptığı iş, iş-kinetik enerji teoremi, bir sistemin potansiyel enerjisi, korunumlu ve korunumsuz kuvvetlerin yaptıkları işler, korunumlu ve korunumsuz kuvvet sistemlerinde iş ve enerji. Enerji diyagramları ve bir sistemin denge durumları.Enerjinin Korunumu : İzole ve izole olmayan sistemlerde enerji, mekanik enerji ve çeşitleri, korunumsuz kuvvetlerin yaptıkları iş ve mekanik enerji değişimi, Güç.Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar :İtme, çizgisel momentum, izole ve izole olmayan sistemlerde momentum, bir ve iki boyutta çarpışmalar,çok parçacıklı sistemler ve kütle merkezi, Roketler. Katı CisimlerdeDönme Hareketi:Açısal konum, açısal hız ve açısal ivme, sabit açısal ivmeli dönme hareketi, Açısalhareketin ve öteleme hareketinin büyüklüklerinin karşılaştırılması, tork, net tork altında dönme hareketinin dinamiği, eylemsizlik momenti, dönme kinetik enerjisi, dönme hareketinde iş kinetik enerji teoremi, katı bir cismin yuvarlanma hareketi.Açısal Momentum.: Vektörel çarpım olarak açısal momentum, Dönen bir cismin açısal momentumu, izole ve izole olmayan sistemlerde açısal momentum, Jiroskop hareketi. Statik Denge ve Esneklik :Katı cisimlerde denge koşulları, Kütle ve ağırlık merkezleri, katıların esneklik özellikleri.Evrensel Kütle Çekim :Newtonun evrensel kütle çekim yasası,serbest düşme ivmesi ve kütle çekim kuvveti, Kütle çekim alanında bir parçacığın davranışı,Kepler Yasaları ve gezegenlerin hareketi, kütle çekim potansiyel enerjisi, uyduların hareketi ve enerji değişimleri. kaçma hızı, kara delikler, karanlık madde.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Fiziğin tanımını yaparak alt dalları, tarihsel gelişimi ve yaşantımızdaki etkilerini ifade eder.
2SI birim sistemiyle ilgili gerekli dönüşümleri yapar.
3Vektörel büyüklerle ilgili işlemleri yapabilir.
4Hareketin tanımını değişkenlerini tanımlayarak bunları bir boyutta ve iki boyutta grafik, diyagram ve bağıntılarlagösterir.
5Newton’un hareket yasalarını ifade eder ve bu yasalar ışığında işlemler yapar.
6Kuvvetlerin hangi durumlarda iş yaptıklarını ifade ederek iş ve enerji arasındaki ilişkileri tanımlar.
7Bir fiziksel sistemde enerji transferlerini ve dönüşümlerini enerjinin korunumu çerçevesinde açıklayıp izah eder.
8İtme , doğrusal momentum ve momentumun korunumu kavramlarını açıklayarak ilgili fiziksel olay ve olguları bu çerçevede analiz eder.
9Katı cisimlerin dönme hareketinde hareketin açısal değişkenlerini tanımlayarak ilgili olay ve olguları bu değişkenler ışığında çözümler.
10Doğrusal momentumla ilişkili olarak açısal momentumu tanımlayarak korunumu koşullarını ifade eder ve ilgili olay ve olguları bu çerçevede çözümler.
11Katı cisimlerde denge koşullarını ifade ederek, parçacık sistemlerinin kütle ve ağırlık merkezlerini tanımlar ve katıların esneklik özelliklerini açıklar.
12Newtonun Evrensel Çekim Yasasını ifade ederek kütle çekim alanı kavramını açıklar ve gök cisimlerinin hareketlerini, enerjilerini Kepler Yasaları bağlamında çözümler.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0015      3    4
ÖK 0025      3     
ÖK 0035   4  3  3  
ÖK 0045      3     
ÖK 0055   4  3  2  
ÖK 0065      3  3  
ÖK 0075   3  3  3  
ÖK 0085      3  4  
ÖK 0095   4  3  3  
ÖK 0105   4  3  3  
ÖK 0115   3  3  2  
ÖK 0125   3  3  3  
Ara Toplam60   25  36  26 4
Katkı5000200300200

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11111
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11111
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1İZZET KARA
Detay 2023-2024 Güz2İSMAİL UYSAL
Detay 2023-2024 Güz3MESUT ÖZEL
Detay 2023-2024 Güz4YÜKSEL ÇEKBAŞ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FBO 1101 FİZİK I 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. İZZET KARA ikara@pau.edu.tr EGT A0132-09 Dersin Devam Yüzdesi : %60
Amaç Bu dersin amacı; öğrencilere fiziğin mekanik ana dalının temel kavram ve prensiplerini kavratmak, gerçek dünyadaki uygulamalarla birlikte geniş bir bakış açısı içinde fiziğin temel prensip ve kavramlarını uygulama boyutuna dönüştürebilmektir.
İçerik Fizik Biliminin Kapsamı, Önemi ve Alt Dalları :Fiziğin doğa bilimleri içindeki yeri ve kısatarihçesi,kapsamı ve alt dalları, diğer bilimlerle ilişkisi.Fizik ve Ölcme;Standartlar, SI birim sistemi, boyut analizi.Vektörler; vektörel ve skaler büyüklük, koordinat sistemleri,vektörlerin özellikleri ve vektörel işlemler. Hareket Bilgisi (Kinematik); Hareketin tanımı ve değişkenleri, Bir ve iki boyutlu uzayda hareket,göreli hız. Kuvvet Bilgisi (Dinamik): Newtonun yasaları ve uygulamaları, Sürtünme kuvveti.İş ve Enerji:bir kuvvetin yaptığı iş, iş-kinetik enerji teoremi, bir sistemin potansiyel enerjisi, korunumlu ve korunumsuz kuvvetlerin yaptıkları işler, korunumlu ve korunumsuz kuvvet sistemlerinde iş ve enerji. Enerji diyagramları ve bir sistemin denge durumları.Enerjinin Korunumu : İzole ve izole olmayan sistemlerde enerji, mekanik enerji ve çeşitleri, korunumsuz kuvvetlerin yaptıkları iş ve mekanik enerji değişimi, Güç.Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar :İtme, çizgisel momentum, izole ve izole olmayan sistemlerde momentum, bir ve iki boyutta çarpışmalar,çok parçacıklı sistemler ve kütle merkezi, Roketler. Katı CisimlerdeDönme Hareketi:Açısal konum, açısal hız ve açısal ivme, sabit açısal ivmeli dönme hareketi, Açısalhareketin ve öteleme hareketinin büyüklüklerinin karşılaştırılması, tork, net tork altında dönme hareketinin dinamiği, eylemsizlik momenti, dönme kinetik enerjisi, dönme hareketinde iş kinetik enerji teoremi, katı bir cismin yuvarlanma hareketi.Açısal Momentum.: Vektörel çarpım olarak açısal momentum, Dönen bir cismin açısal momentumu, izole ve izole olmayan sistemlerde açısal momentum, Jiroskop hareketi. Statik Denge ve Esneklik :Katı cisimlerde denge koşulları, Kütle ve ağırlık merkezleri, katıların esneklik özellikleri.Evrensel Kütle Çekim :Newtonun evrensel kütle çekim yasası,serbest düşme ivmesi ve kütle çekim kuvveti, Kütle çekim alanında bir parçacığın davranışı,Kepler Yasaları ve gezegenlerin hareketi, kütle çekim potansiyel enerjisi, uyduların hareketi ve enerji değişimleri. kaçma hızı, kara delikler, karanlık madde.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Fizik Biliminin Kapsamı, Önemi ve Alt Dalları : Fiziğin doğa bilimleri içindeki yeri ve kısa tarihçesi, kapsamı ve alt dalları, diğer bilimlerle ilişkisi.
2 Fizik ve Ölcme; Standartlar, SI birim sistemi, boyut analizi.
3 Vektörler; vektörel ve skaler büyüklük, koordinat sistemleri, vektörlerin özellikleri ve vektörel işlemler.
4 Hareket Bilgisi (Kinematik); Hareketin tanımı ve değişkenleri, Bir ve iki boyutlu uzayda hareket, göreli hız.
5 Kuvvet Bilgisi (Dinamik): Newtonun yasaları ve uygulamaları, Sürtünme kuvveti.
6 İş ve Enerji: bir kuvvetin yaptığı iş, iş-kinetik enerji teoremi, bir sistemin potansiyel enerjisi, korunumlu ve korunumsuz kuvvetlerin yaptıkları işler, korunumlu ve korunumsuz kuvvet sistemlerinde iş ve enerji, enerji diyagramları ve bir sistemin denge durumları.
7 Enerjinin Korunumu : İzole ve izole olmayan sistemlerde enerji, mekanik enerji ve çeşitleri, korunumsuz kuvvetlerin yaptıkları iş ve mekanik enerji değişimi, Güç.
8 Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar : İtme, Çizgisel Momentum, izole ve izole olmayan sistemlerde momentum, bir ve iki boyutta çarpışmalar, çok parçacıklı sistemler ve Kütle merkezi, Roketler.
9 Katı Cisimlerde Dönme Hareketi: Açısal konum, açısal hız ve açısal ivme, sabit açısal ivmeli dönme hareketi, Açısalhareketin ve öteleme hareketinin büyüklüklerinin karşılaştırılması, tork, net tork altında dönme hareketinin dinamiği, eylemsizlik momenti, …
10 Katı Cisimlerde Dönme Hareketi: … dönme kinetik enerjisi, dönme hareketinde iş-kinetik enerji teoremi, katı bir cismin yuvarlanma hareketi.
11 Açısal Momentum.: Vektörel çarpım olarak açısal momentum, dönen bir cismin açısal momentumu, izole ve izole olmayan sistemlerde açısal momentum, jiroskop hareketi.
12 Statik Denge ve Esneklik :Katı cisimlerde denge koşulları, Kütle ve ağırlık merkezleri, katıların esneklik özellikleri.
13 Evrensel Kütle Çekim : Newtonun evrensel kütle çekim yasası,serbest düşme ivmesi ve kütle çekim kuvveti, Kütle çekim alanında bir parçacığın davranışı, …
14 Evrensel Kütle Çekim : … Kepler Yasaları ve gezegenlerin hareketi, kütle çekim potansiyel enerjisi, uyduların hareketi ve enerji değişimleri, kaçma hızı, kara delikler, karanlık madde.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Üniversiteler için Fizik. Bekir Karaoğlu. Seçkin Yayıncılık. Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav35Ara Sınav
Ödev15Ödev
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları