Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
ORG 206ARICILIK VE TOZLAŞMA2 + 14. Yarıyıl 

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Ön Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bir üretim materyali olarak kullanılan bal arısını hem birey hem de koloni düzeyinde tanıtarak arıcılığın temelini oluşturmak ve bal arısı kolonilerini yönetme (amanejman) yöntemlerini öğretmek.
Ders İçeriği Organik arıcılığın, tarım ve ülke ekonomisindeki yerini anlayabilmek. Organik arıcılıkta yıl boyunca yapılacak teorik ve pratik çalışmaları öğrenebilmek. Organik arıcılıkta kullanılan alet ve malzemeleri tanıyabilmek ve kullanabilmek. Arı ırklarını tanıyabilmek. Ergin bal arılarında beslenme ve besin madde ihtiyaçlarını öğrenebilmek. Ana arı yetiştirme teknik ve yöntemlerini öğrenebilmek.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Arıcılık ve bal üretimi tekniklerinin öğrenilir.
2Tohumluk üretiminde arıların tozlaşmaya olan katkısı bilinir.
3Arı popülasyonlarının idaresi öğrenilir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17PY 18PY 19PY 20PY 21PY 22
ÖK 001                      
ÖK 002                      
ÖK 003                      
Ara Toplam                      
Katkı0000000000000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Akts iş yükü girilmemiş.
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1FİKRET SARI
Detay 2022-2023 Bahar1FİKRET SARI
Detay 2021-2022 Bahar1FİKRET SARI
Detay 2020-2021 Bahar1FİKRET SARI
Detay 2019-2020 Bahar1FİKRET SARI
Detay 2018-2019 Bahar1FİKRET SARI
Detay 2017-2018 Bahar1FİKRET SARI
Detay 2016-2017 Bahar1MUSTAFA DURAN
Detay 2015-2016 Bahar1AHMET ERMİŞ
Detay 2014-2015 Bahar1AHMET ERMİŞ
Detay 2013-2014 Bahar1AHMET ERMİŞ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
ORG 206 ARICILIK VE TOZLAŞMA 2 + 1 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. FİKRET SARI fsari@pau.edu.tr TMYO B0102 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bir üretim materyali olarak kullanılan bal arısını hem birey hem de koloni düzeyinde tanıtarak arıcılığın temelini oluşturmak ve bal arısı kolonilerini yönetme (amanejman) yöntemlerini öğretmek.
İçerik Organik arıcılığın, tarım ve ülke ekonomisindeki yerini anlayabilmek. Organik arıcılıkta yıl boyunca yapılacak teorik ve pratik çalışmaları öğrenebilmek. Organik arıcılıkta kullanılan alet ve malzemeleri tanıyabilmek ve kullanabilmek. Arı ırklarını tanıyabilmek. Ergin bal arılarında beslenme ve besin madde ihtiyaçlarını öğrenebilmek. Ana arı yetiştirme teknik ve yöntemlerini öğrenebilmek.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Tozlaşma ve Tozlaştırıcı Ajanlar
2 Çiçekli Bitkilerde Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu
3 Arı Yetiştirmeye Giriş
4 Arıcılığın Tarihçesi
5 Arılar ve Arıcılığın Önemi
6 Arılarda Üreme ve Çoğalma
7 Arılarda Oğul Verme
8 Arıcılığa Hazırlık
9 Arıların Mevsimlik Bakımları
10 Arılarda Ek Besleme
11 Ana Arı Üretimi
12 Arı Ürünleri Hasadı
13 Arı Hastalık ve Zararlılarıyla Mücadele
14 Tarım İlaçları ve Arılar
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Sorkun, K. 2008, Türkiyenin Nektarlı Bitkileri, Polenleri ve Balları, Palme Yayıncılık, Yayın no: 462, ANKARATürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları