Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
BIO 572DİYETSEL TOKSİKOLOJİ3 + 01. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Diyet-toksikoloji arasındaki ilişki hakkında bilgi vermektir.
Ders İçeriği Diyetsel toksikololji, vücudun toksinlere karşı korunmasında yiyeceklerin rollerini tartışır. Serbest radikaller tarafından oluşturulan oksidatif hasarlara karşı korumada ksenobiyotik ve antioksidant yiyeceklerin metabolizmasının bütün önemleri inceler. Ayrıca, ilaç metabolizması ve ksenobiyotik metabolizması tarafından etkilenen beslenme elemanlarını da tartışır. Başlıklar; antioksidant besinler ve serbest radikallerden korunma, gıdaların detoksifikasyon mekanizmasındaki rolü, ekilen bitkilerden genetik olarak modifiye edilen yiyecekler, yiyecekler arası etkileşimler, beslenme tamamlayıcıları ve ilaçları, insan sağlığında fitosteroidler, biyoteknoloji kaynaklı ve yeni yiyecekler: güvenli yaklaşımlar ve düzenlenimler ve karsinojenler.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Vücudun toksinlere karşı korunmasında yiyeceklerin rollerini tartışır
2Serbest radikaller tarafından oluşturulan oksidatif hasarlara karşı korumada ksenobiyotik ve antioksidant yiyeceklerin metabolizmasının bütün önemleri inceler
3İlaç metabolizması ve ksenobiyotik metabolizması tarafından etkilenen beslenme elemanlarını da bilir
4Antioksidant besinler ve serbest radikallerden korunma, gıdaların detoksifikasyon mekanizmasındaki rolünü bilir
5Beslenme tamamlayıcıları ve ilaçları bilir
6İnsan sağlığında fitosteroidlerin ve biyoteknoloji kaynaklı yeni yiyecekleri rollerini bilirler

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11
ÖK 00142 31  21  
ÖK 00242 42  22  
ÖK 00342331  21  
ÖK 00442 33  22  
ÖK 00543 32  33  
ÖK 00643 22  31  
Ara Toplam241431811  1410  
Katkı42132002200

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14798
Ödevler155
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11515
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13535
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1ŞEVKİ ARSLAN
Detay 2022-2023 Güz1ŞEVKİ ARSLAN
Detay 2017-2018 Bahar1ŞEVKİ ARSLAN
Detay 2016-2017 Güz1ŞEVKİ ARSLAN
Detay 2010-2011 Bahar1ŞEVKİ ARSLAN
Detay 2009-2010 Bahar1ŞEVKİ ARSLAN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
BIO 572 DİYETSEL TOKSİKOLOJİ 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. ŞEVKİ ARSLAN sevkia@pau.edu.tr İTBF BB111 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Diyet-toksikoloji arasındaki ilişki hakkında bilgi vermektir.
İçerik Diyetsel toksikololji, vücudun toksinlere karşı korunmasında yiyeceklerin rollerini tartışır. Serbest radikaller tarafından oluşturulan oksidatif hasarlara karşı korumada ksenobiyotik ve antioksidant yiyeceklerin metabolizmasının bütün önemleri inceler. Ayrıca, ilaç metabolizması ve ksenobiyotik metabolizması tarafından etkilenen beslenme elemanlarını da tartışır. Başlıklar; antioksidant besinler ve serbest radikallerden korunma, gıdaların detoksifikasyon mekanizmasındaki rolü, ekilen bitkilerden genetik olarak modifiye edilen yiyecekler, yiyecekler arası etkileşimler, beslenme tamamlayıcıları ve ilaçları, insan sağlığında fitosteroidler, biyoteknoloji kaynaklı ve yeni yiyecekler: güvenli yaklaşımlar ve düzenlenimler ve karsinojenler.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Antioksidant besinler ve serbest radikallerden korunma
2 Gıdaların detoksifikasyon mekanizmasındaki rolü
3 Yiyecekler arası etkileşimler
4 Diyetsel karsinojenler
5 Etanol toksisitesi ve diyete etkileri
6 Önemli mikro-besinler ve eser elementler
7 Diyetsel toksikantların tayin metodları
8 Diyetelerin sebep olduğu alerjik reaksiyonlar
9 İnsan sağlığında fitosteroidler
10 Beslenme tamamlayıcıları ve ilaçları
11 SINAV HAFTASI
12 Biyoteknoloji kaynaklı ve yeni yiyecekler: güvenli yaklaşımlar ve düzenlenimler
13 Ekilen bitkilerden genetik olarak modifiye edilen yiyecekler
14 Öğrenci sunumları ve bunların tartışılması
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları