395 MENKUL KIYMETLER VE SERMAYE PİYASASI

GENEL BİLGİLER
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Programı 2006-2007 Güz Döneminde kurulmuştur.

Amaçlar
Programımızın temel amacı; ülkemizin kalkınmasının sağlanmasında, sermaye piyasalarındaki kıt kaynakları en etkin ve verimli şekilde yatırımlara aktarılabilecek, kalifiye elemanları yetiştirmektir. Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Programı özellikle Türkiye'de eksikliği belirgin olarak hissedilen bir uzmanlık eğitimi vermektedir. Hedefimiz,piyasada yetersiz miktarda bulunan kalifiye eleman ihtiyacını karşılayacak nitelikte olan bir program yaratmaktır.


Kabul Koşulları
ÖSS SINAVINDA BAŞARILI OLMAK

Mezuniyet Koşulları
Bir öğrencinin bu programdan mezun olabilmesi için 2 şartı yerine getirmelidir. Bu şartlardan biri bölüm derslerinin tamamını alması ve bu derslerden başarılı olmasıdır. Diğer şart ise mezuniyet ortalamasının yönetmelikte yazan ortalamaya eşit veya büyük olmasıdır.

İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olan bir öğrenci, para ve sermaye piyasalarında yer alan aracı kurumlarda iş imkanı bulabilmektedir. Öğrencilerimiz ayrıca Sigorta Şirketleri, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Sermaye Piyasası Kurulu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Araştırma Kuruluşlarında da iş imkanı bulabilmektedir. Derslerimizde SPK Lisanslama Sınavına yönelik konular da anlatılmaktadır. Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Programı özellikle Türkiye'de eksikliği belirgin olarak hissedilen bir uzmanlık eğitimi vermektedir. Sermaye piyasası alanında çalışacak kişilerin gerekli olan bilgiyi ancak bu alanda eğitim veren kurumlardan karşılayacakları düşünülmektedir.

Kazanılan Derece
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası alanında Önlisans Diploması derecesi alırlar.

Derecenin Seviyesi
ÖNLİSANS

Önceki Eğitimlerin Tanınması
Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından Pamukkale Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrencileri için “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır. Ortak zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı, güz yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez. Ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavına, hazırlık programı bulunmayan fakülte/meslek yüksekokulu/yüksekokul öğrencileri girer. Muafiyet sınavına girecek öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ilgili birime başvurur. Ayrıca; Yabancı dil hazırlık programı bulunan bölümlere ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler, akademik yıl başlamadan önce düzey belirleme ve yeterlik sınavına girerler. Öğrenciler bu sınavda aldıkları puana göre başlangıç, orta-alt düzey veya orta düzey gruplarından birine yerleştirilir veya yeterlik puanına sahip olanlar hazırlık eğitiminden muaf tutulur. Bu grupların puan aralıkları Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenir. Sınav sonuçları ilgili yerlerde ve Yabancı Diller Yüksekokulunun internet sitesinde duyurulur. Zorunlu hazırlık eğitimine kabul edilen bölüm/programlara kayıt yaptıran öğrencilerden düzey belirleme ve yeterlik sınavına girmeyenler eğitim-öğretime başlangıç düzeyinden başlar.

Dereceye Yönelik Kurallar
Bir öğrencinin bu programdan mezun olabilmesi için 2 şartı yerine getirmelidir. Bu şartlardan biri bölüm derslerinin tamamını alması ve bu derslerden başarılı olmasıdır. Diğer şart ise mezuniyet ortalamasının yönetmelikte yazan ortalamaya eşit veya büyük olmasıdır.

Üst Derece Programlarına Geçiş
Mezunların sınavsız olarak Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi 3.sınıfına geçiş yapma hakları vardır. Ek olarak DGS sınavında başarılı oldukları takdirde de örgün öğretimde ilgili lisans programına devam etme imkanları bulunmaktadır.

Çalışma Şekli
Tam Zamanlı

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, "Ders Planı-AKTS Kredileri" nde ayrıntılı olarak yer almaktadır.

İletişim (Program Yöneticisi)
GöreviAdı SoyadıTelFaksE-Posta
BÖLÜM BAŞKANIDr. Öğr. Üyesi VELİ RIZA KALFA  vrkalfa@pau.edu.tr
BÖLÜM BAŞKAN YARDIMCISIÖğr. Gör. YAVUZ RAMAZAN KUŞ+90 258 8115070 129 rkus@pau.edu.tr
BÖLÜM BAŞKAN YARDIMCISIÖğr. Gör. AYNUR ARSLAN BURŞUK  abursuk@pau.edu.tr


PROGRAM YETERLİLİKLERİ
1Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasaları alanında yeterli olacak düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmak
2Temel ekonomi bilgisine sahip olmak ve bu bilgiler ışığında bankaların ve aracı kurumların ekonomideki yerini ve önemini kavrayabilmek
3Atatürk İlkeleri ve İnkılapları ve Türkçeyi kullanma konusunda yeterli bilgi ve bilinç düzeyine erişebilmek
4Muhasebenin temel ilkeleri ve muhasebe sistemi hakkında bilgi sahibi olmak
5Finansman ile ilgili temel kavramları tanıyabilmek, Finansal tabloların analizinde kullanılan oranları kavrayabilmek
6Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası’nın gerektirdiği yazılım ve donanımı kullanabilmek
7Finansal piyasaların oluşum ve gelişimi hakkında bilgiye sahip olmak
8Finansal piyasalarda kullanılan araçların özellikleri ile ilgili temel bilgilere sahip olmak
9İMKB’nin bünyesinde yapılan hisse senedi ve tahvil işlemlerine ilişkin olarak çalışma prensipleri ve işleyişi hakkında detaylı bilgi edinmek
10Sermaye piyasası bünyesinde hangi menkul kıymete yatırım yapılmasının doğru olacağını tespit etmek; firma, endüstri ve makro ekonomik analizler yapmak
11Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası alanında bağımsız öğrenmeyi ve öğrendiklerini uygulayabildiğini göstermek
12Sermaye piyasalarındaki hukuki ve idari düzen hakkında bilgi sahibi olmak
13S.P.K.nın düzenlemiş olduğu Sermaye Piyasası Temel Düzey Lisanslama Sınavı’nda başarılı olacak bilgiye sahip olmak
14Türk Vergi sistemi hakkında temel bilgilerin öğrenilmesini sağlamak
15Devlet borçlarının nedenleri, devlet borç yönetimi ve hazine işlemlerinin bilinmesini sağlamak
16Meslek derslerindeki matematik konularını daha iyi anlamasını ve öğrendiği matematik konularını mesleğinde kullanmasını sağlamak
EĞİTİM ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
AdAçıklama
Anlatım Öğretmenin merkezde olduğu yöntemlerin başında gelir. Öğretmenin konuyu aktif olarak anlattığı, öğrencinin ise pasif dinleyici olduğu bir yöntemdir. Bu yöntemle ders; rapor, betimleme ve açıklama şeklinde işlenir. Etkili olması için kısa süreli olmalı, uzun anlatımlardan kaçınılmalıdır. Dersin tamamını anlatımla yürütmek sağlıklı sonuçlara götürmez. Öğrencilerin alternatif beceriler geliştirmelerini desteklemez. İyi bir ön hazırlık yapılmazsa, verimsiz bir çabaya dönüşür.
TartışmaDuruma göre sınıftaki bütün öğrencilerin ya da sınıfın belli bir kısmının katılımını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde, grup üyeleri tartışma konusunu çeşitli görüş noktalarına göre ele alarak tartışırlar ve problem çözme ile ilgili alternatif görüşler ortaya çıkarırlar. Tartışmada esas olan noktalardan biri; grubun birlikte düşünme ve düşüncelerini belli bir mantık örüntüsü içinde ifade etme çabasıdır. Öğrencilerin düşünme, ifade becerileri ve demokratik tutum geliştirmelerine katkı sağlar.
Örnek Olay Örnek olay incelemesi, öğrencilerin gerçek ve sorunlu bir olaya aktif olarak katılarak çözümlemeci bir bakış açısını kullanmalarını gerektiren bir yöntemdir. Sorunlu olay gerçek ya da gerçeğe çok yakın olabilir. Olayı anlatan ve gerekli verileri kapsayan bir doküman üzerinde çalışan öğrenci(ler), olayı öğrenir, verileri çözümler, sorunu değerlendirirler. Birlikte tartışarak olayın nedenine ya da çözümüne ilişkin öneriler geliştirirler. Özellikle sosyal bilimlerde pek çok konuyu, örnek olay biçiminde sınıfa getirmek olanaklıdır. Öğrenciler süreç içinde aktif konumda kalırlar ve üst düzey kazanımlar elde ederler.
Soru-CevapKullanılan farklı tipteki sorularla (birleştirici, ayırıcı, değerlendirme, bilgi isteyen, motive edici ve beyin fırtınası) öğrencinin süreç içinde daha aktif bir konuma gelse de, öğretmen merkezli yöntemlerdendir. Amaca hizmet eden ve mümkün olduğunca öğrenciyi düşünceye sevk edecek sorular sorulmalı. Yanlış bile olsa, öğrencilerin düşüncelerini rahat ifade etmeleri ve konuşmaları, hem öğrenmeleri hem de kendilerine güven kazanma açısından büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda derse katılımı düşük olan öğrencileri teşvik etmek için etkilidir. Öğretmen tüm öğrencilerle etkileşim sağlamalıdır.

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TYYÇ İlişkisi
TYYÇ KATEGORITYYÇ ALT KATEGORITYYÇPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Akademik)
TAY KATEGORITAY ALT KATEGORITAYPROGRAM ÇIKTILARI
BİLGİKuramsal Olgusal 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 01
BECERİLERBilişsel-Uygulamalı 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERAlana Özgü Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERBağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 01
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 02
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 03
YETKİNLİKLERİletişim ve Sosyal Yetkinlik 04
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 01
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 02
YETKİNLİKLERÖğrenme Yetkinliği 03
    

PROGRAM YETERLİLİKLERİ - TEMEL ALAN İlişkisi (Mesleki)
Program yeterlilikleri veya düzey yeterlilikleri girilmemiş veya YÖK tarafından programa ait yeterlilik tanımı verilmemiş olabilir.

DERS PLANI - AKTS KREDİLERİ
Yıl :
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
MKS 105 İKTİSADA GİRİŞ 3+0 3 Zorunlu
MKS 107 GENEL MUHASEBE 3+1 4 Zorunlu
MKS 109 SERMAYE VE PARA PİYASALARI 2+0 4 Zorunlu
TKD 101 TÜRK DİLİ - I 2+0 2 Zorunlu
ATI 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - I 2+0 2 Zorunlu
MKS 101 GENEL HUKUK BİLGİSİ 2+0 3 Zorunlu
BAN 115 GENEL MATEMATİK 3+0 3,5 Zorunlu
- Seçmeli_1_11 2+0 2 Seçmeli
- Seçmeli_1_12 3+1 3,5 Seçmeli
- Yabancı Dil-I 2+0 3 Seçmeli
  Toplam 30  
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli_1_11
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli_1_12
1. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Yabancı Dil-I

2. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
MKS 108 SERMAYE PİYASASI MEVZUATI 2+0 3,5 Zorunlu
TKD 102 TÜRK DİLİ - II 2+0 2 Zorunlu
ATI 102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - II 2+0 2 Zorunlu
MKS 118 TAKAS, SAKLAMA VE OPERASYON İŞLEMLERİ 2+0 2 Zorunlu
MKS 154 YATIRIM KURULUŞLARI 3+0 3 Zorunlu
MKS 156 SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI 2+0 3 Zorunlu
BAN 113 TEMEL BANKACILIK 3+0 4,5 Zorunlu
MKS 211 YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA - I 2+1 3 Zorunlu
- Seçmeli_2_11 1+1 2 Seçmeli
- Seçmeli_2_12 2+1 3 Seçmeli
- Yabancı Dil-II 2+0 2 Seçmeli
  Toplam 30  
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli_2_11
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli_2_12
2. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Yabancı Dil-II

3. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
MKS 209 TEMEL MENKUL KIYMETLER ANALİZİ 2+0 3,5 Zorunlu
MKS 231 BORSA VE SEANS İŞLEMLERİ 3+0 3 Zorunlu
BAN 114 TİCARET VE BORÇLAR HUKUKU 2+0 2 Zorunlu
MKS 263 TÜREV ARAÇLAR, PİYASALAR VE RİSK YÖNETİMİ  2+0 2 Zorunlu
MKS 267 KURUMLARDA VE SERMAYE PİYASASINDA VERGİLENDİRME  2+0 2 Zorunlu
MKS 208 PORTFÖY YÖNETİMİ 3+0 3,5 Zorunlu
MKS 116 FİNANS MATEMATİĞİ 2+0 2,5 Zorunlu
MKS 204 TEKNİK MENKUL KIYMETLER ANALİZİ 2+0 4 Zorunlu
- Seçmeli_3_11 3+0 2,5 Seçmeli
- Seçmeli_3_11 3+0 2,5 Seçmeli
- Seçmeli_3_11 3+0 2,5 Seçmeli
  Toplam 30  
3. Yarıyıl Seçmeli Grupları : Seçmeli_3_11

4. Yarıyıl Ders Planı
Ders KodDers AdT+U SaatKredi(AKTS)Ders Tür
HMYO 351 ENDÜSTRİYE DAYALI İŞBAŞI EĞİTİMİ 0+18 18 Zorunlu
HMYO 451 İŞYERİ EĞİTİMİ 10+2 12 Zorunlu
  Toplam 30  


DERS ÖK - PY İLİŞKİLERİ
Yıl : Zorunlu Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - IZ                
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - IIZ                
BORSA VE SEANS İŞLEMLERİZ****************
ENDÜSTRİYE DAYALI İŞBAŞI EĞİTİMİZ                
FİNANS MATEMATİĞİZ****************
GENEL HUKUK BİLGİSİZ****************
GENEL MATEMATİKZ                
GENEL MUHASEBEZ****************
İKTİSADA GİRİŞZ****************
İŞYERİ EĞİTİMİZ                
KURUMLARDA VE SERMAYE PİYASASINDA VERGİLENDİRME Z                
PORTFÖY YÖNETİMİZ****************
SERMAYE PİYASASI ARAÇLARIZ                
SERMAYE PİYASASI MEVZUATIZ****************
SERMAYE VE PARA PİYASALARIZ****************
TAKAS, SAKLAMA VE OPERASYON İŞLEMLERİZ****************
TEKNİK MENKUL KIYMETLER ANALİZİZ****************
TEMEL BANKACILIKZ                
TEMEL MENKUL KIYMETLER ANALİZİZ****************
TİCARET VE BORÇLAR HUKUKUZ                
TÜREV ARAÇLAR, PİYASALAR VE RİSK YÖNETİMİ Z                
TÜRK DİLİ - IZ                
TÜRK DİLİ - IIZ                
YATIRIM KURULUŞLARI Z                
YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA - IZ****************
Seçmeli dersleri eklemek için tıklayınız...
Seçmeli Dersler
Ders AdıZ/SPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16
EMLAKÇILIKS                
FİNANSAL HİZMETLER PAZARLAMASIS****************
FİNANSAL YÖNETİM VE MALİ ANALİZ S                
GENEL İŞLETMES****************
GİRİŞİMCİLİKS                
İLETİŞİMS                
İNGİLİZCE IS                
İNGİLİZCE IIS                
MESLEKİ YAZIŞMALARS                
SOSYAL SORUMLULUK VE ETİKS                
TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİS                
TÜRKİYE EKONOMİSİS****************
YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA - IIS****************
T+U : Teorik + Pratik
Z: Zorunlu
S: Seçmeli
PY: Program Yeterlilikleri
EÇ [5]: En Çok
Ç [4]: Çok
O [3]: Orta
A [2]: Az
ÇA [1]: Çok Az
BoŞ [0]: Yok
TAY : Temel Alan Yeterliliği
TYYÇ : Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi