Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 530GIDALARDA BİYOKİMYASAL DEĞİŞMELER3 + 01. Yarıyıl6

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Hammadde üretimi, yetiştirilmesinden itibaren hasadı ve muhafazası, taşınması, farklı prosesler uygulanarak işlenmesi, çevre ile olan ilişkiler, ambalajlanması, muhafazası ve tüketiciye ulaştırılması sırasında meydana gelen biyokimyasal değişimler ve öneminin öğrenilmesi.
Ders İçeriği Gıdalarda enzimatik esmerleşme reaksiyonları, fenolaz enzimi ve substratları, enzimatik esmerleşme reaksiyonlarının fiziksel ve kimyasal yollarla kontrolü, gıdalarda enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları, karbonil amino reaksiyonunun mekanizması, amadori dönüşümü, strecker parçalanması, karamelizasyon, asidik ve bazik parçalanma, askorbik asit oksidasyonu, enzimatik olmayan esmerleşmelerin fiziksel ve kimyasal yollarla kontrolü, gıda endüstrisinde enzimlerin değişik amaçlarla kullanımları.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Hammaddenin üretimi, yetiştirilmesinden itibaren hasadı ve muhafazası, taşınması, farklı prosesler uygulanarak işlenmesi, ambalajlanması, muhafazası ve tüketiciye ulaştırılması sırasında meydana gelen biyokimyasal değişimleri bilme.
2Gıdalarda hammadde üretiminden tüketime kadar oluşan biyokimyasal değişimlerin önemini bilme.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 0015555553   33
ÖK 0025555555   33
Ara Toplam1010101010108   66
Katkı555555400033

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)14040
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)12525
Arasınav12121
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






156

6
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


Seçili dönemde ders açılmamıştır.


Yazdır

T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları