Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMU 533GIDA KURUTMA TEKNİKLERİ3 + 01. Yarıyıl6

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Geleneksel ve yeni gıda kurutma teknikleri ve ekipmanları, gıdalarda kurutma sırasında meydana gelen değişimler ve kurutma ile ilgili temel enerji ve kütle hesaplamaları hakkında bilgiler öğrenilmesi.
Ders İçeriği Kurutmanın temel prensipleri, suyun yapısı, özellikleri, önemi, bağlı-serbest su; su aktivitesi, su aktivitesi ve nem miktarı ölçüm metodları, sorpsiyon izotermleri, sıcaklığın sorpsiyon özelliklerine etkisi. BET, GAB ve diğer modeller. kurutmada kütle ve ısı transferi, difüzyon, kapiler akış ve diğer mekanizmalar, karakteristik kuruma eğrileri. Kurutmayı etkileyen iç ve dış faktörler. kurutma sırasında oluşan enzimatik ve kimyasal reaksiyonlar. kesikli ve sürekli kurutma işlemleri, değişik kurutma yöntemlerinin temel prensipleri ve karşılaştırılmaları, kurutmada ölçüm ve kontrol teknikleri, kurutucular için enerji ve kütle denklikleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Kurutmanın genel amaçları ve önemini bilme.
2Gıdalarda suyun önemini, su aktivitesini ve sorpsiyon izotermlerini bilme.
3Kurutmada sırasında meydana gelen kütle ve ısı transferinin esaslarını bilme.
4Kuruma grafikleri ve psikrometrik diyagramları bilme.
5Kurutmada kullanın sistem ve ekipmanları bilme.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 0013432333     
ÖK 00234345532    
ÖK 00344454544    
ÖK 00454544545    
ÖK 00554453445    
Ara Toplam2020192019221816    
Katkı444444430000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)14040
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)12525
Arasınav12121
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






156

6
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


Seçili dönemde ders açılmamıştır.


Yazdır

T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları