Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
CMU 508ÇEVRE BİYOTEKNOLOJİSİNİN ESASLARI II3 + 02. Yarıyıl7,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı atıksu arıtımı için aerobik ve anaerobik prosesler ile ilgili ayrıntılı bilgi vermektir. Askıda ve sabit film biyolojik arıtma sistemleri, aktif çamur sistemlerinde kinetik analiz ve tasarım, havalandırmalı lagünler, oksidasyon havuzları / hendekleri, damlatmalı biyolojik filtreler, dönen biyodiskler, akışkan yatak sistemleri ele alınacaktır. Anaerobik atıksu arıtma prosesleri ve nitrifikasyon / denitrifikasyon, fosfor giderim prosesleri detaylı olarak ele alınacaktır. Ayrıca katı atıkların aerobik ve anaerobik stabilizasyonu da sunulacaktır.
Ders İçeriği Aerobik Atıksu Arıtma Süreçleri (Askıda Büyüme Sistemleri, Aktif Çamur Süreçleri), Aktif Çamur Süreçlerinde tam karışımlı ve Boru Tip Sistemler, Aktif Çamur Prosesleri Modifikasyonları, Aktif Çamur süreçlerinde Havalandırma, Kinetik Sabitler; Mekanik havalandırmalı lagünler, oksidasyon hendekleri, Stabilizasyon (Oksidasyon) Havuzları ; Sabit Film Atıksu Arıtma Sistemleri; Biyolojik Damlatmalaı Filtreler; Döner Biodisk Kontaktörler; Akışkan Yataklı Biyoreaktörler; Anaerobik Atıksu Arıtma Sistemleri, Askıda Büyüme Sistemleri, Standart ve Yüksek hız Anaerobik Kontakt Süreçleri, Yukarı Akışlı Çamur Reaktörler; Sabit-Film Sistemler, Anaerobik Filtreler, Akışkan Yatak ve Anaerobik Filtreler; Atıksudan Azot Giderimi (Nitrifikasyon, Denitrifikasyon); Atıksulardan Fosfat giderimi (Lüks Fosfat Arıtımı Süreçleri, Phostrip, Bardenpho Süreçleri; Kombine Azot ve Fosfat Giderme Süreçleri (A / O, A2 / O, UCT Süreçleri)
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Atıksuların aerobik ve anaerobik ortamlarda aktif çamur ile arıtılmasında gerekli olan tasarım bilgileri teorisini ve kinetiğinin öğrenilmesini kazandırır.
2Aktif çamur süreçlerinde tam karışımlı ve boru tip arıtma sistemlerinin teorisini açıklar.
3Aerobik biyolojik arıtma süreçlerinden yedi tanesinin temel prensip, kinetik ve tasarım esaslarını kazandırır,
4Atıksulardan biyolojik nütrient giderimi için gerekli teori ve prensipleri öğretir.
5Atıksuların aerobik ve anaerobik ortamlarda aktif çamur ile arıtılmasında gerekli olan tasarım bilgileri teorisini ve kinetiğinin öğrenilmesini kazandırır.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11
ÖK 005           
Ara Toplam           
Katkı00000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14342
Ödevler10330
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)13535
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)14646
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






195

7,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2022-2023 Bahar1HİDAYET ARGUN
Detay 2022-2023 Güz1HİDAYET ARGUN
Detay 2021-2022 Bahar1HİDAYET ARGUN
Detay 2021-2022 Güz1HİDAYET ARGUN
Detay 2020-2021 Bahar1HİDAYET ARGUN
Detay 2020-2021 Güz1HİDAYET ARGUN
Detay 2019-2020 Bahar1HİDAYET ARGUN
Detay 2019-2020 Güz1HİDAYET ARGUN
Detay 2018-2019 Bahar1HİDAYET ARGUN
Detay 2018-2019 Güz1HİDAYET ARGUN
Detay 2017-2018 Bahar1HİDAYET ARGUN
Detay 2017-2018 Güz1HİDAYET ARGUN
Detay 2016-2017 Bahar1HİDAYET ARGUN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
CMU 508 ÇEVRE BİYOTEKNOLOJİSİNİN ESASLARI II 3 + 0 1 Türkçe 2022-2023 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. HİDAYET ARGUN hargun@pau.edu.tr MUH A0357 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu dersin amacı atıksu arıtımı için aerobik ve anaerobik prosesler ile ilgili ayrıntılı bilgi vermektir. Askıda ve sabit film biyolojik arıtma sistemleri, aktif çamur sistemlerinde kinetik analiz ve tasarım, havalandırmalı lagünler, oksidasyon havuzları / hendekleri, damlatmalı biyolojik filtreler, dönen biyodiskler, akışkan yatak sistemleri ele alınacaktır. Anaerobik atıksu arıtma prosesleri ve nitrifikasyon / denitrifikasyon, fosfor giderim prosesleri detaylı olarak ele alınacaktır. Ayrıca katı atıkların aerobik ve anaerobik stabilizasyonu da sunulacaktır.
İçerik Aerobik Atıksu Arıtma Süreçleri (Askıda Büyüme Sistemleri, Aktif Çamur Süreçleri), Aktif Çamur Süreçlerinde tam karışımlı ve Boru Tip Sistemler, Aktif Çamur Prosesleri Modifikasyonları, Aktif Çamur süreçlerinde Havalandırma, Kinetik Sabitler; Mekanik havalandırmalı lagünler, oksidasyon hendekleri, Stabilizasyon (Oksidasyon) Havuzları ; Sabit Film Atıksu Arıtma Sistemleri; Biyolojik Damlatmalaı Filtreler; Döner Biodisk Kontaktörler; Akışkan Yataklı Biyoreaktörler; Anaerobik Atıksu Arıtma Sistemleri, Askıda Büyüme Sistemleri, Standart ve Yüksek hız Anaerobik Kontakt Süreçleri, Yukarı Akışlı Çamur Reaktörler; Sabit-Film Sistemler, Anaerobik Filtreler, Akışkan Yatak ve Anaerobik Filtreler; Atıksudan Azot Giderimi (Nitrifikasyon, Denitrifikasyon); Atıksulardan Fosfat giderimi (Lüks Fosfat Arıtımı Süreçleri, Phostrip, Bardenpho Süreçleri; Kombine Azot ve Fosfat Giderme Süreçleri (A / O, A2 / O, UCT Süreçleri)
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Biyolojinin esasları, mikroorganizma çeşitleri ve hücre içi bileşenler
2 Biyolojinin esasları, mikroorganizma çeşitleri ve hücre içi bileşenler
3 Enzimler ve fonksiyonları, çözünmüş ve immobilize enzim kinetiği
4 Enzimler ve fonksiyonları, çözünmüş ve immobilize enzim kinetiği
5 Temel metabolik yollaçlar, karbohidratların, hidrokarbonların ve azotlu bileşiklerin aerobik metabolizması, karbohidratların anaerobik metabolizması, fotosentez
6 Temel metabolik yollaçlar, karbohidratların, hidrokarbonların ve azotlu bileşiklerin aerobik metabolizması, karbohidratların anaerobik metabolizması, fotosentez
7 Mikrobiyal büyüme kinetiği, askıda sistemler için kesikli, yarı kesikli ve sürekli akıda büyüme kinetiği, bağlı film büyüme kinetiği.
8 Mikrobiyal büyüme kinetiği, askıda sistemler için kesikli, yarı kesikli ve sürekli akıda büyüme kinetiği, bağlı film büyüme kinetiği.
9 Mikrobiyal büyüme kinetiği, askıda sistemler için kesikli, yarı kesikli ve sürekli akıda büyüme kinetiği, bağlı film büyüme kinetiği.
10 Mikrobiyal büyüme kinetiği, askıda sistemler için kesikli, yarı kesikli ve sürekli akıda büyüme kinetiği, bağlı film büyüme kinetiği.
11 Mikrobiyal büyüme kinetiği, askıda sistemler için kesikli, yarı kesikli ve sürekli akıda büyüme kinetiği, bağlı film büyüme kinetiği.
12 Mikrobiyal büyüme ve ürün oluşumu stokiyometrisi
13 Mikrobiyal büyüme ve ürün oluşumu stokiyometrisi
14 Biyolojik atıksu arıtmında uygulamalar
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları