Hafta | Konular |
1 |
Ders hakkında genel bilgiler ve giriş
|
2 |
Yükseklik fizyolojisi ve sportif performans; yüksek irtifanın organizmaya etkileri, hipoksia, sporcularda kısa süreli ve uzun süreli fizyolojik uyum belirtileri, yükseklik antrenmanının özellikleri, kan dopingi, konu ile ilgili yayınların incelenerek değerlendirilmesi.
|
3 |
Sporda çevresel faktörler (sıcak ve soğuk ortam, hava kirliliği ve sirkadiyen ritm) ve sportif performansa etkisi; termoregülasyon, egzersizde ısı kazanım ve kayıp yolları, vücut ısısı düştüğünde devreye giren mekanizmalar, soğuk yaralanmaları, hipotermiyi önleme, soğukta egzersiz için öneriler, konu ile ilgili yayınların incelenerek değerlendirilmesi.
|
4 |
Vücut ısısı arttığında devreye giren mekanizmalar, sıcak yaralanmaları, hipertermiyi önleme, sıcakta egzersiz için öneriler, Hava kirliliğine neden olan gazlar ve organizmaya etkileri; sirkadiyen ritmin tanımı, egzersiz performansı ile ilişkisi, jetlag, konu ile ilgili yayınların incelenerek değerlendirilmesi.
|
5 |
Overtraining (sürantrenman) sendromu; kassal ve merkezi yorgunluk, genel yorgunluk ve bitkinlik kavramları, kısa süreli (overreaching) ve uzun süreli sürantrenman (overtraining) nedenleri, belirtileri, önlenmesi ve giderilmesi, konu ile ilgili yayınların incelenerek değerlendirilmesi.
|
6 |
Bayan sporcu üçlemesi (amenore, osteoporoz, yeme bozuklukları), menstruasyon ve gebelik dönemi ve egzersiz performansı, konu ile ilgili yayınların incelenerek değerlendirilmesi.
|
7 |
Çocuk ve spor; Büyüme ve gelişme, fiziksel ve fizyolojik özellikler (aerobik- anaerobik güç ve kapasite), birçok sportif branş için spora başlama, özel antrenmana başlama ve yüksek performansa ulaşma yaşları, çocukluk dönemi antrenmanlarının genel özellikleri, konu ile ilgili yayınların incelenerek değerlendirilmesi.
|
8 |
Sporda testler; fiziksel ölçüm yöntemleri, aerobik güç ve kapasite testleri, uygulama ve değerlendirme ilkeleri, konu ile ilgili yayınların incelenerek değerlendirilmesi.
|
9 |
Ara sınav
|
10 |
Anaerobik güç ve kapasite testleri, uygulama ve değerlendirme ilkeleri, konu ile ilgili yayınların incelenerek değerlendirilmesi.
|
11 |
Sporcu beslenmesi; genel beslenme ilkeleri, temel ve yardımcı besin öğeleri: karbonhidrat, yağ, protein, vitaminler, mineraller, su, konu ile ilgili yayınların incelenerek değerlendirilmesi.
|
12 |
Müsabaka dönemlerinde kullanılan beslenme uygulamaları, ergojenik destekler, sıvı alımı- sıvı kaybı, performansa destek olarak karbonhidrat, yağ, protein, konu ile ilgili yayınların incelenerek değerlendirilmesi.
|
13 |
Dalma fizyolojisi ve sportif performans; hiperbarik ortamın organizmaya etkileri, serbest dalış, şnorkel ile ve scuba ile dalmanın özellikleri ve dalış ilkeleri, dekompresyon hastalığı, hipoksia ve hiperkapni, boğulma ve ısı kaybı, konu ile ilgili yayınların incelenerek değerlendirilmesi.
|
14 |
Final
|