Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
TED 662DİL COĞRAFYASI3 + 03. Yarıyıl6

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Dil coğrafyası, beşerî coğrafyanın bir dalı olarak dillerin ve dillerle ilgili unsurların coğrafi bakımdan dağılımlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Çalışmaları iki bölüme ayrılır: tarih ve mekan bakımından dilleri ele alan "diller coğrafyası" ve bölgesel dil varyantlarını değerlendiren "dilbilimsel coğrafya".
Ders İçeriği Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Dil Coğrafyası ile ele alınan hususları belletir
2Türkçenin Dil Coğrafyası adını alan çalışma alanı bağlamında nasıl değerlendirilebileceği hususunu belletir
3Dil Coğrafyası bakımından Türkçenin diğer dillerle olan ilişkilerini belirtir, Türkçenin artzamanlı ve eşzamanlı durumunu belletir

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07
ÖK 0015454545
ÖK 0024545454
ÖK 0035454545
Ara Toplam14131413141314
Katkı5454545

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)31339
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)41352
Ödevler31339
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11313
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11313
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






156

6
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2022-2023 Bahar1LEVENT KURGUN
Detay 2017-2018 Bahar1LEVENT KURGUN
Detay 2015-2016 Bahar1TURGUT TOK
Detay 2014-2015 Bahar1ÖZGÜR KASIM AYDEMİR
Detay 2013-2014 Bahar1LEVENT KURGUN
Detay 2013-2014 Güz1LEVENT KURGUN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
TED 662 DİL COĞRAFYASI 3 + 0 1 Türkçe 2022-2023 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. LEVENT KURGUN lkurgun@pau.edu.tr İTBF B0220 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Dil coğrafyası, beşerî coğrafyanın bir dalı olarak dillerin ve dillerle ilgili unsurların coğrafi bakımdan dağılımlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Çalışmaları iki bölüme ayrılır: tarih ve mekan bakımından dilleri ele alan "diller coğrafyası" ve bölgesel dil varyantlarını değerlendiren "dilbilimsel coğrafya".
İçerik Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
2 Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
3 Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
4 Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
5 Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
6 Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
7 Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
8 Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
9 Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
10 Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
11 Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
12 Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
13 Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
14 Dünya üzerindeki topluluklar, kültürel faklılaşmalar, sözlü ve yazılı diller, yaşayan ve ölü diller, dil aileleri, dil atlasları, Türkçenin konuşulduğu coğrafi bölgeler, Türk lehçelerinin coğrafi dağılımı, Anadolu ağızları ve coğrafi dağılımları.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları