Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
SOS 663KÜRESELLEŞME VE YEREL KİMLİKLER3 + 03. Yarıyıl15

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Küreselleşme, bir yandan ekonomik-politik eğilimli liberal dünya düzeninin kültürel boyuta taşınması sürecini; diğer yandan da bu liberal dünya düzeninin olumlu olmayan gelişmelerine tepki gösteren yerel kültürel grupları kendi içinde sentezleyen önemli bir gerçekliktir. Literatürdeki çalışmaların büyük bir çoğunluğunun modernist yaklaşımı kullanması her ne kadar küreselleşmeyi ekonomi-politika ilişkisi ile sınırlı olarak ele alsa da, özellikle 1980’lı yıllarda iki kutuplu dünya düzeninin dönüşmesi ile birlikte küreselleşmeye postmodernist yaklaşımlar ışığında odaklanan çalışmaların sayısı dikkate değer ölçüde artmıştır. Ayrıca günümüzde etkinliği artan post-modernist yaklaşımlar, modern topluma eleştirel yaklaştığı gibi küreselleşmenin politika-ekonomi ilişkisi ile kolaylıkla sınırlandırılamayacağını açık bir şekilde ortaya koymuştur. Bu bağlamda küreselleşme sürecine ilişkin temel kavramların yanı sıra birbirinden farklı yaklaşımların ele alınması başta olmak üzere küreselleşme gerçekliğini kendinden önceki dönemlerden ayıran niteliklere dikkat çekilmektedir.
Ders İçeriği Küreselleşme, bir yandan ekonomik-politik eğilimli liberal dünya düzeninin kültürel boyuta taşınması sürecini; diğer yandan da bu liberal dünya düzeninin olumlu olmayan gelişmelerine tepki gösteren yerel kültürel grupları kendi içinde sentezleyen önemli bir gerçekliktir. Literatürdeki çalışmaların büyük bir çoğunluğunun modernist yaklaşımı kullanması her ne kadar küreselleşmeyi ekonomi-politika ilişkisi ile sınırlı olarak ele alsa da, özellikle 1980’lı yıllarda iki kutuplu dünya düzeninin dönüşmesi ile birlikte küreselleşmeye postmodernist yaklaşımlar ışığında odaklanan çalışmaların sayısı dikkate değer ölçüde artmıştır. Ayrıca günümüzde etkinliği artan post-modernist yaklaşımlar, modern topluma eleştirel yaklaştığı gibi küreselleşmenin politika-ekonomi ilişkisi ile kolaylıkla sınırlandırılamayacağını açık bir şekilde ortaya koymuştur. Bu bağlamda küreselleşme sürecine ilişkin temel kavramların yanı sıra birbirinden farklı yaklaşımların ele alınması başta olmak üzere küreselleşme gerçekliğini kendinden önceki dönemlerden ayıran niteliklere dikkat çekilmektedir.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1küreselleşme ve yerel kimlikler üzerinden yorum yapabilme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0013 2 1 4 5    
Ara Toplam3 2 1 4 5    
Katkı3020104050000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)1410140
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)1410140
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)13030
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)51050
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






390

15
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1SERKAN GÜZEL
Detay 2023-2024 Güz1SERKAN GÜZEL
Detay 2022-2023 Bahar1SERKAN GÜZEL
Detay 2022-2023 Güz1SERKAN GÜZEL
Detay 2021-2022 Bahar1SERKAN GÜZEL
Detay 2021-2022 Güz1SERKAN GÜZEL
Detay 2020-2021 Bahar1SERKAN GÜZEL
Detay 2019-2020 Bahar1SERKAN GÜZEL
Detay 2019-2020 Güz1SERKAN GÜZEL
Detay 2017-2018 Güz1SERKAN GÜZEL
Detay 2016-2017 Güz1SERKAN GÜZEL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
SOS 663 KÜRESELLEŞME VE YEREL KİMLİKLER 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. SERKAN GÜZEL sguzel@pau.edu.tr İTBF A0204 Dersin Devam Yüzdesi : %60
Amaç Küreselleşme, bir yandan ekonomik-politik eğilimli liberal dünya düzeninin kültürel boyuta taşınması sürecini; diğer yandan da bu liberal dünya düzeninin olumlu olmayan gelişmelerine tepki gösteren yerel kültürel grupları kendi içinde sentezleyen önemli bir gerçekliktir. Literatürdeki çalışmaların büyük bir çoğunluğunun modernist yaklaşımı kullanması her ne kadar küreselleşmeyi ekonomi-politika ilişkisi ile sınırlı olarak ele alsa da, özellikle 1980’lı yıllarda iki kutuplu dünya düzeninin dönüşmesi ile birlikte küreselleşmeye postmodernist yaklaşımlar ışığında odaklanan çalışmaların sayısı dikkate değer ölçüde artmıştır. Ayrıca günümüzde etkinliği artan post-modernist yaklaşımlar, modern topluma eleştirel yaklaştığı gibi küreselleşmenin politika-ekonomi ilişkisi ile kolaylıkla sınırlandırılamayacağını açık bir şekilde ortaya koymuştur. Bu bağlamda küreselleşme sürecine ilişkin temel kavramların yanı sıra birbirinden farklı yaklaşımların ele alınması başta olmak üzere küreselleşme gerçekliğini kendinden önceki dönemlerden ayıran niteliklere dikkat çekilmektedir.
İçerik Küreselleşme, bir yandan ekonomik-politik eğilimli liberal dünya düzeninin kültürel boyuta taşınması sürecini; diğer yandan da bu liberal dünya düzeninin olumlu olmayan gelişmelerine tepki gösteren yerel kültürel grupları kendi içinde sentezleyen önemli bir gerçekliktir. Literatürdeki çalışmaların büyük bir çoğunluğunun modernist yaklaşımı kullanması her ne kadar küreselleşmeyi ekonomi-politika ilişkisi ile sınırlı olarak ele alsa da, özellikle 1980’lı yıllarda iki kutuplu dünya düzeninin dönüşmesi ile birlikte küreselleşmeye postmodernist yaklaşımlar ışığında odaklanan çalışmaların sayısı dikkate değer ölçüde artmıştır. Ayrıca günümüzde etkinliği artan post-modernist yaklaşımlar, modern topluma eleştirel yaklaştığı gibi küreselleşmenin politika-ekonomi ilişkisi ile kolaylıkla sınırlandırılamayacağını açık bir şekilde ortaya koymuştur. Bu bağlamda küreselleşme sürecine ilişkin temel kavramların yanı sıra birbirinden farklı yaklaşımların ele alınması başta olmak üzere küreselleşme gerçekliğini kendinden önceki dönemlerden ayıran niteliklere dikkat çekilmektedir.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Küreselleşme kavramını kuramsal sorunları
2 Küreseelşmeyen kültürel kimlikler
3 Küreselleşmenin ekonomik boyutu
4 Küreselleşmenin kültürel boyutu
5 Küreselleşmenin olumlu sonuçları
6 Küreselleşmenin olumsuz sonuçları
7 Türk toplumunda küreselleşme süreci
8 Küreselleşme kavramını kuramsal sorunları
9 Küreseelşmeyen kültürel kimlikler
10 Küreselleşmenin ekonomik boyutu
11 Küreselleşmenin kültürel boyutu
12 Küreselleşmenin olumlu sonuçları Küreselleşmenin olumsuz sonuçları
13 Türk toplumunda küreselleşme süreci
14 Küreselleşme süreci açısından Türk toplumunun dünya arenasındaki yeri Final Sınavı
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları