Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
STA 640KAYA RESİMLERİ, PETROGLİFLER - II3 + 02. Yarıyıl10

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Doktora
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Dersin amacı, Proto-Türk dönemlerinden itibaren Kaya Resimleri, Petrogliflerin gelişiminin incelenmesi ve farklı coğrafyalarda yer alanlarla değerlendirilmesidir.
Ders İçeriği Türklerin yaşadığı ve göç ettiği coğrafyalardaki kaya resimlerinin Türk kültür ve tarihinin karanlıkta kalan kısımlarının aydınlatılmasında kaya resimlerinin önemi ve yerinin açıklanmasında kaya resimlerinin nasıl okunması ve kullanılması gerektiğine yönelik değerlendirmeler yapabilme, sırasıyla Rusya-Sibirya, Çin, Ural-Altay, Moğolistan, Hindistan, Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar, Karadeniz havzası, İran gibi ülkelerde yer alan kaya resimlerinin yer ve genel özellikleri ile değerlendirmelerini yapıp diğer örneklerle benzerliklerini ortaya koyabilmek, Türkiye'de prehistorik döneme ait kaya resimlerinin değerlendirilmesi, Türkiye'de yer alan Türk dönemi kaya resimi alanlarının değerlendirilirken aranacak nitelikler ve diğer coğrafyalarda bulunan örneklerle karşılaştırılırken dikkat edilmesi gereken noktaları irdelemeyi amaçlayan Kaya Resimleri, Petroglifler - II (Bahar Dönemi) dersinin kapsamında incelenecektir.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1-

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11
ÖK 001           
Ara Toplam           
Katkı00000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14570
Ödevler12525
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12020
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12323
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)18080
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






260

10
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2015-2016 Bahar1MUSTAFA BEYAZIT


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
STA 640 KAYA RESİMLERİ, PETROGLİFLER - II 3 + 0 1 Türkçe 2015-2016 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. MUSTAFA BEYAZIT mbeyazit@pau.edu.tr FEN A0108 Dersin Devam Yüzdesi : %87
Amaç Dersin amacı, Proto-Türk dönemlerinden itibaren Kaya Resimleri, Petrogliflerin gelişiminin incelenmesi ve farklı coğrafyalarda yer alanlarla değerlendirilmesidir.
İçerik Türklerin yaşadığı ve göç ettiği coğrafyalardaki kaya resimlerinin Türk kültür ve tarihinin karanlıkta kalan kısımlarının aydınlatılmasında kaya resimlerinin önemi ve yerinin açıklanmasında kaya resimlerinin nasıl okunması ve kullanılması gerektiğine yönelik değerlendirmeler yapabilme, sırasıyla Rusya-Sibirya, Çin, Ural-Altay, Moğolistan, Hindistan, Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar, Karadeniz havzası, İran gibi ülkelerde yer alan kaya resimlerinin yer ve genel özellikleri ile değerlendirmelerini yapıp diğer örneklerle benzerliklerini ortaya koyabilmek, Türkiye'de prehistorik döneme ait kaya resimlerinin değerlendirilmesi, Türkiye'de yer alan Türk dönemi kaya resimi alanlarının değerlendirilirken aranacak nitelikler ve diğer coğrafyalarda bulunan örneklerle karşılaştırılırken dikkat edilmesi gereken noktaları irdelemeyi amaçlayan Kaya Resimleri, Petroglifler - II (Bahar Dönemi) dersinin kapsamında incelenecektir.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Proto-Türk dönemlerinden bu yana Türk topluluklarının ve boylarının yayıldığı hangi alanlarda petroglif ve piktograflar görülmektedir? Bu eserler bugün hangi ülkelerde bulunmaktadır?
2 Petroglif ve Piktografların Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan'da görüldüğü alanlar ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmesi ve değerlendirilmesi.
3 Petroglif ve Piktografların Çin, Rusya, Afganistan, Pakistanda görüldüğü alanlar ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmesi ve değerlendirilmesi.
4 Petroglif ve Piktografların Azerbaycan ve Moğolistanda görüldüğü alanlar ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmesi ve değerlendirilmesi.
5 Petroglif ve Piktografların İran ve Ermenistan'da görüldüğü alanlar ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmesi ve değerlendirilmesi.
6 Petroglif ve Piktografların Anadolu'da görüldüğü alanlar ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmesi ve değerlendirilmesi.
7 Kars, Erzurum, Erzincan petroglif ve piktograflarının tekniksel yönden ve tarihlendirme açısından değerlendirilmesi.
8 Hakkari, Şanlıurfa, Van petroglif ve Piktograflarının tekniksel yönden ve tarihlendirme açısından değerlendirilmesi.
9 Ankara ve İç Anadolu petroglif ve Piktograflarının tekniksel yönden ve tarihlendirme açısından değerlendirilmesi.
10 ARA SINAV
11 Mersin, Antalya Petroglif ve Piktograflarının tekniksel yönden ve tarihlendirme açısından değerlendirilmesi.
12 Eskişehir, Kütahya, Afyon Petroglif ve Piktograflarının tekniksel yönden ve tarihlendirme açısından değerlendirilmesi.
13 Anadolu coğrafyasında yer alan kaya resimlerini konu alan çalışmalar değerlendirilecektir. Bu çalışmaların artı ve eksi yönleri ortaya konarak kaya resimlerini değerlendirirken nelere dikkat edilmesi gerektiği açıklanacaktır.
14 Türklerin yayıldığı alanlardaki Kaya resimleri arasındaki benzerliklerin ve ayrılan noktaların her yönüyle değerlendirilmesi amaçlanmaktadır (Teknik, Tarihlendirme, Sosyolojik, Kültürel vb.).
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Somuncuoğlu, Servet; Sibirya'dan Anadolu'ya Taştaki Türkler, Ankara 2008.Türkçe
Tasbaeva K. Khujanazarov M., Ranov V., Samashev Z., (2001). Petroglyphs of Central Asia, (edt. K. Tashbayeva), Bishkek.English
Somuncuoğlu, S. (2011). Saymalıtaş Gökyüzü Atları, Atok Yayınları, İstanbul, Türkçe
Somuncuoğlu, S. (2012). Damgaların Göçü Kurgan (Ankara Güdül Kaya Resimleri- Ankara Güdül Rock Engravings), Atok Yayınları, İstanbul.Türkçe
Çoruhlu, Y. (2007). Erken Devir Türk Sanatı İç Asya'da Türk Sanatının Doğuşu ve Gelişimi, Kabalcı Yayınevi, İstanbul. Türkçe
Uyanık, M. (1974). Petroglyphs of South-Eastern Anatolia, Akademische Druck u. Verlagsanstalt, Graz-Austria. Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları