Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
TBI 610KANSER MOLEKÜLER BİYOLOJİSİ2 + 22. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Yüksek Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersi tamamladıktan sonra öğrenciler kanser hücresi oluşumundaki moleküler biyolojik mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Öğrenciler; transforme kanser hücresinin genel özelliklerini sıralayabileceklerdir. Model sistemleri tanıyabileceklerdir. Hücre siklusunun kontrolünde rol oynayan molekülleri ve karsinogenezde bu faktörlerdeki değişimleri kavrayacabileceklerdir. Tümör gelişimi ve ilerlemesindeki ana basamakları ve farklılıklarını sıralayabileceklerdir. Onkogen ürünlerini ve yapısal özelliklerini açıklayabileceklerdir. Onkogen, protoonkogen kavramlarını ve farklılıklarına neden olan mekanizmaları sıralayabileceklerdir. DNA tamir sentezi aksamalarının neyi ifade ettiğini açıklayabileceklerdir. Kimyasal karsinogenez mekanizmalarını tanımlayabileceklerdir. Kromozomal değişimler ve kanser ilişkisini açıklayabileceklerdir. .
Ders İçeriği Teorik: Kanser moleküler biyolojisine genel bakış,Transforme kanser hücresinin genel özellikleri, kanser hücrelerini çalışmakta kullanılan model sistemler, hücre siklusu ve kontrolu,Bölünme, farklılaşma ve apoptozis, Hücre siklusu evreleri bu evrelerindeki moleküler olaylar, hücre siklusu kontrolunda rol oynayan moleküller, tümör gelişimi ve ilerlemesindeki ana mekanizmalar; onkogen aktivasyonu, Tümör süpressör gen inaktivasyonu, DNA tamir sentezindeki aksamalar. Onkogen ürünlerinin yapı ve özellikleri - Onkogenlerin klasifikasyonu : 1. Büyüme faktörleri 2. Büyüme faktörü reseptörleri ( RTK lar ) 3. Reseptör olmayan tirozin kinazlar 4. GTP bağlayan proteinler 5. ser / thr kinazlar 6. Nüklear transkripsiyon faktörleri 7. Diğer onkogenlerin örnek verilerek gözden geçirilmesi. Mutasyonlar ve kimyasal karsinogenler,Kimyasal karsinogenezde mekanizmalar. DNA tamir mekanizmaları vekanser,kromozomal değişimler ve kanser, Translokasyonlar, Kanser tiplerine özgü marker kromozomlar, kanser sitogenetiğinin tanı ve takipte kullanılması, gen amplifikasyonu ve onkogen aktivasyonu, Heterozigotluk kaybı ( LOH ) Kansere yatkınlık ve kalıtsal kanser kavramı, apopitoz vekanser ,apoptozun mekanizma ve kontrolu, apoptoz genetiği ,apoptozun kanser etyolojisi ve tedavisindeki rolü, multistep karsinogenez kavramı,Multistep karsinogenezi destekleyen klinik veriler, kanser tanı, tedavi ve takibinde kullanılan moleküler biyolojik yaklaşımlar. Uygulama: Apoptozun tunnel yöntemiyle gösterilmesi, Onkogen amplifikasyonunun mekanizması, amplifikasyonun Tümör markerı olarak kullanılması, viral karsinogenesiz, Onkojenik DNA virusların, Retro virusların moleküler kanser biyolojisinde uygulama alanlarının gösterilmesi. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Hücre döngüsünün kontrolü ve normal hücreden transforme hücreye geçiş mekanizmalarını ileri düzeyde tartışır
2Onkogen, tümör supresör gen, metastaz, invazyon kavramlarını anlar

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12
ÖK 001553445433334
ÖK 002553445433334
Ara Toplam101068810866668
Katkı553445433334

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)13030
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)14444
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1İBRAHİM AÇIKBAŞ
Detay 2022-2023 Güz1SELDA ŞİMŞEK
Detay 2017-2018 Bahar1AYDIN DEMİRAY
Detay 2014-2015 Bahar1HAKAN AKÇA
Detay 2013-2014 Güz1HAKAN AKÇA
Detay 2012-2013 Bahar1HAKAN AKÇA
Detay 2011-2012 Güz1HAKAN AKÇA
Detay 2010-2011 Güz1HAKAN AKÇA


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
TBI 610 KANSER MOLEKÜLER BİYOLOJİSİ 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. İBRAHİM AÇIKBAŞ iacikbas@pau.edu.tr KKM A0318 Dersin Devam Yüzdesi : %80
Amaç Bu dersi tamamladıktan sonra öğrenciler kanser hücresi oluşumundaki moleküler biyolojik mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Öğrenciler; transforme kanser hücresinin genel özelliklerini sıralayabileceklerdir. Model sistemleri tanıyabileceklerdir. Hücre siklusunun kontrolünde rol oynayan molekülleri ve karsinogenezde bu faktörlerdeki değişimleri kavrayacabileceklerdir. Tümör gelişimi ve ilerlemesindeki ana basamakları ve farklılıklarını sıralayabileceklerdir. Onkogen ürünlerini ve yapısal özelliklerini açıklayabileceklerdir. Onkogen, protoonkogen kavramlarını ve farklılıklarına neden olan mekanizmaları sıralayabileceklerdir. DNA tamir sentezi aksamalarının neyi ifade ettiğini açıklayabileceklerdir. Kimyasal karsinogenez mekanizmalarını tanımlayabileceklerdir. Kromozomal değişimler ve kanser ilişkisini açıklayabileceklerdir. .
İçerik Teorik: Kanser moleküler biyolojisine genel bakış,Transforme kanser hücresinin genel özellikleri, kanser hücrelerini çalışmakta kullanılan model sistemler, hücre siklusu ve kontrolu,Bölünme, farklılaşma ve apoptozis, Hücre siklusu evreleri bu evrelerindeki moleküler olaylar, hücre siklusu kontrolunda rol oynayan moleküller, tümör gelişimi ve ilerlemesindeki ana mekanizmalar; onkogen aktivasyonu, Tümör süpressör gen inaktivasyonu, DNA tamir sentezindeki aksamalar. Onkogen ürünlerinin yapı ve özellikleri - Onkogenlerin klasifikasyonu : 1. Büyüme faktörleri 2. Büyüme faktörü reseptörleri ( RTK lar ) 3. Reseptör olmayan tirozin kinazlar 4. GTP bağlayan proteinler 5. ser / thr kinazlar 6. Nüklear transkripsiyon faktörleri 7. Diğer onkogenlerin örnek verilerek gözden geçirilmesi. Mutasyonlar ve kimyasal karsinogenler,Kimyasal karsinogenezde mekanizmalar. DNA tamir mekanizmaları vekanser,kromozomal değişimler ve kanser, Translokasyonlar, Kanser tiplerine özgü marker kromozomlar, kanser sitogenetiğinin tanı ve takipte kullanılması, gen amplifikasyonu ve onkogen aktivasyonu, Heterozigotluk kaybı ( LOH ) Kansere yatkınlık ve kalıtsal kanser kavramı, apopitoz vekanser ,apoptozun mekanizma ve kontrolu, apoptoz genetiği ,apoptozun kanser etyolojisi ve tedavisindeki rolü, multistep karsinogenez kavramı,Multistep karsinogenezi destekleyen klinik veriler, kanser tanı, tedavi ve takibinde kullanılan moleküler biyolojik yaklaşımlar. Uygulama: Apoptozun tunnel yöntemiyle gösterilmesi, Onkogen amplifikasyonunun mekanizması, amplifikasyonun Tümör markerı olarak kullanılması, viral karsinogenesiz, Onkojenik DNA virusların, Retro virusların moleküler kanser biyolojisinde uygulama alanlarının gösterilmesi. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Transforme kanser hücresinin genel özellikleri
2 hücre siklusu ve kontrolu
3 apoptozis
4 apoptozis
5 Tümör süpressör gen inaktivasyonu
6 Tümör süpressör gen inaktivasyonu
7 sınav
8 Onkogenler
9 Onkogenler
10 Onkogenler
11 karsinogenez
12 karsinogenez
13 karsinogenez
14 karsinogenez
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları