Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
SBR 347FITNESS VE BESLENME2 + 05. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Fitnes ve beslenme kavramının içeriğinin ve öneminin farkına varmak, fitness ve beslenme ilişkini doğru kurabilmek. .
Ders İçeriği Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık ve performans üzerine etkileriyle fiziksel aktivitenin beslenmeyle ilişkisini kapsamaktadır.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Temel beslenme ilkelerini bilir.
2Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler ve suyun organizmadaki görevlerini tanımlar.
3Beslenmenin fiziksel performansa etkilerini anlar.
4Fitness öncesi, arası ve sonrası beslenme ilkelerini uygular.
5Vücut bileşimi,etkileyen faktörler,vücut tipleri,uygun vücut ağırlığı,kompozisyonu ve sporda ağırlık kontrolünü bilir.
6yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık,egzersiz ve performans üzerine etkilerini öğrenir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
Derslerin program öğrenme kazanımına katkısı girilmemiş.

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)6212
Ödevler6212
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)224
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)236
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)8216
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Güz1İLGÜN ÖZEN ÇINAR


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
SBR 347 FITNESS VE BESLENME 2 + 0 1 Türkçe 2019-2020 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. İLGÜN ÖZEN ÇINAR iocinar@pau.edu.tr SBF A0015 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Fitnes ve beslenme kavramının içeriğinin ve öneminin farkına varmak, fitness ve beslenme ilişkini doğru kurabilmek. .
İçerik Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık ve performans üzerine etkileriyle fiziksel aktivitenin beslenmeyle ilişkisini kapsamaktadır.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Dersin Tanıtımı, Amaçları, Hedefleri Beslenme ile ilgili temel kavramlar
2 Beslenmenin Tanımı, önemi ve sağlık üzerindeki etkileri
3 Temel Besin Ögeleri Proteinler; vücuttaki görevleri, kaynakları ve günlük gereksinme ve önemi
4 Karbonhidratlar; vücuttaki görevleri, kaynakları ve günlük gereksinme ve önemi
5 Yağlar; vücuttaki görevleri, kaynakları ve günlük gereksinme ve önemi
6 Vitaminler; vücuttaki görevleri, kaynakları ve günlük gereksinme ve önemi
7 Mineraller; vücuttaki görevleri, kaynakları ve günlük gereksinme.
8 Su ve Enerji Metabolizması
9 ARA SINAV
10 Besinlerin gruplandırılması ve Günlük Gereksinim
11 Besin Güvenliği ve Yol Açtığı Sorunlar
12 Sporcu Beslenmesi
13 Özel Durumlarda Beslenme I
14 Özel Durumlarda Beslenme II
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
1. Baysal A. 2011. Beslenme, Yenilenmiş 13. Baskı, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.Türkçe
2. Introduction to Human Nutrition.Gibney M, Lanham-New SA, Cassidy A, Vorster HH (Eds). Second edition, Wiley-Blackwell.2009 English
3. Mahan, L.K., Stump, S.E. Krause's Food & Nutrition Therapy. 12th edition, Elsevier, 2010English
4. Osmanoğlu N. Anne ve Çocuk Beslenmesi 2. Baskı Vize Yayıncılık, 2013Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları