Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMS 410YÖRESEL TÜRK MUTFAKLARI3 + 06. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Tarih boyunca farklı kültürlerden etkilenen Türk yöre mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Geleneksel Türk mutfağı reçetelerinin günümüzün modern şartlarında uygulanması
Ders İçeriği Klasik ve yerel Türk mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri. Eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması. Günümüze ait Türk Yerel mutfak özelliklerinin uygulamalı olarak çalışılması
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Türk mutfağının kültürel temellerini ve bilir ve anlar.
2Türk yemek alışkanlıkları hakkında bilgi sahibidir
3Reçeteye göre doğru malzemeyi ve ekipmanı seçer ,ölçer, kullanır ,ön hazırlığını yapar ve doğru zamanlama ile gerektiği şekilde sunar
4Ayrıntılı reçeteyi okur anlar ve uygular. Gerekli bilgileri laboratuar defterine not eder.
5Kullanılan malzemenin özelliğine göre doğru pişirme tekniğini bilir ve uygular
6Yerel özelliği olan malzemeyi tanır ve kaynağını bilir. Hassas ve kaliteli malzemeleri uygun teknikle hazırlar.
7Zamanı iyi yönetir ve yemeği uygun ısıda ve olması istenen biçimde servis eder
8Maliyet hesabı yapar.
9Geleneksel,yöresel Türk yemeklerinin çağdaş sunumlarını bilir ve uygular.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10
ÖK 002          
ÖK 003          
ÖK 004          
ÖK 005          
ÖK 006          
ÖK 007          
ÖK 008          
ÖK 009          
Ara Toplam          
Katkı0000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)15345
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11515
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)22040
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar2NURTEN ÇEKAL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMS 410 YÖRESEL TÜRK MUTFAKLARI 3 + 0 2 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. NURTEN ÇEKAL ncekal@pau.edu.tr TUR A0307 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Tarih boyunca farklı kültürlerden etkilenen Türk yöre mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Geleneksel Türk mutfağı reçetelerinin günümüzün modern şartlarında uygulanması
İçerik Klasik ve yerel Türk mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması. Türk mutfağını oluşturan temel yemek teknikleri. Eski reçetelerin günümüz modern mutfak anlayışı içinde yorumlanması. Günümüze ait Türk Yerel mutfak özelliklerinin uygulamalı olarak çalışılması
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Türk mutfağına genel bir bakış
2 Ege bölgesi yemek kültürü
3 Ege bölgesi yemek kültürü
4 Akdeniz bölgesi yemek kültürü
5 Akdeniz bölgesi yemek kültürü
6 Marmara bölgesi yemek kültürü
7 Marmara bölgesi yemek kültürü
8 Karadeniz bölgesi yemek kültürü
9 Karadeniz bölgesi yemek kültürü
10 Doğu Anadolu Bölgesi Yemek kültürü
11 Doğu Anadolu Bölgesi Yemek kültürü
12 Güney Doğu Anadolu Mutfak Kültürü
13 Güney Doğu Anadolu Mutfak Kültürü
14 Yörelerin coğrafi işaretli ürünleri
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları