Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMS 409GIDA FORMÜLASYONU VE DUYUSAL ANALİZ3 + 07. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Öğrencilere, özel gıdaların üretimi ve duyusal değerlendirilmesi hakkında bilgi vermek
Ders İçeriği Yiyecek içecek sektöründe özgünlüğün önemi, spesiyal ürünler, gereklilikler, Çeşitli spesiyallerin elde edilebilmesi amacıyla yapılacak çalışmalar, gıda kalite karakteristikleri.Duyusal değerlendirme, tanımlar, önemi, gıda sanayi ve yiyecek içecek işletmelerinde kullanım amaçları. Duyusal değerlendirme panel odası, ürün ve panel kontrolleri, panelist seçimiDuyusal değerlendirmede kullanılan skalalar, lezzet profili diyagramlarının oluşturulmasıDoku profili analizi, duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kulanılması. Yiyecek içecek işletmelerinde duyusal değerlendirme programına bir örnek.Uygulama;Panelistlerin temel tatlara ilişkin duyusal eşiklerinin belirlemesi
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Yeni ürünler geliştirebilmek.
2Duyusal analiz yapabilmek

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17
ÖK 00135435435435435435
ÖK 002                 
Ara Toplam35435435435435435
Katkı23223223223223223

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)122
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)144
İnternette Tarama/ Kütüphane Çalışması8216
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2021-2022 Güz1HANDE MUTLU ÖZTÜRK
Detay 2017-2018 Güz1HANDE MUTLU ÖZTÜRK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMS 409 GIDA FORMÜLASYONU VE DUYUSAL ANALİZ 3 + 0 1 Türkçe 2021-2022 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. HANDE MUTLU ÖZTÜRK hmozturk@pau.edu.tr TUR A0307 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Öğrencilere, özel gıdaların üretimi ve duyusal değerlendirilmesi hakkında bilgi vermek
İçerik Yiyecek içecek sektöründe özgünlüğün önemi, spesiyal ürünler, gereklilikler, Çeşitli spesiyallerin elde edilebilmesi amacıyla yapılacak çalışmalar, gıda kalite karakteristikleri.Duyusal değerlendirme, tanımlar, önemi, gıda sanayi ve yiyecek içecek işletmelerinde kullanım amaçları. Duyusal değerlendirme panel odası, ürün ve panel kontrolleri, panelist seçimiDuyusal değerlendirmede kullanılan skalalar, lezzet profili diyagramlarının oluşturulmasıDoku profili analizi, duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kulanılması. Yiyecek içecek işletmelerinde duyusal değerlendirme programına bir örnek.Uygulama;Panelistlerin temel tatlara ilişkin duyusal eşiklerinin belirlemesi
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri
2 Duyusal Değerlendirme
3 Duyusal Değerlendirme Laboratuvarları
4 Ürün ve Panel Kontrolleri
5 Duyusal Değerlendirmede Panelist Seçimi ve Panel Büyüklüğünü Etkileyen Faktörler
6 Farklılık Testleri
7 Farklılık Testleri
8 Ara Sınav
9 Duyusal Değerlendirmede Kullanılan Skalalar
10 Lezzet Profili Analizi
11 Doku Profil Analizi
12 Faktör Piyasaları
13 Duyusal Testlerin Tüketici Tercih Çalışmasında Kullanılması
14 Gıda İşletmelerinde Duyusal Değerlendirme İle İlgili Bir Programın Uygulanması
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları