Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMS 303YİYECEK İÇECEK SERVİSİ I2 + 25. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Yiyecek ve içecek servis tekniklerinin öğretilmesi.
Ders İçeriği DIŞARIDA YEMEK YEME OLGUSU, YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ VE ÖZELLİKLERİ, YİYECEK İÇECEK SERVİSİNİN ORGANİZASYONU, YİYECEK İÇECEK SERVİSİNİN İLKELERİ, YİYECEK İÇECEK SERVİSİNDE KULLANILAN ARAÇLAR, YİYECEK İÇECEK SERVİSİNDE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI, YİYECEK İÇECEK SERVİS YÖNTEMLERİ
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Öğrenci, Servis tiplerini bilir.
2Öğrenci, kuver açmayı ve masa dizaynını yapar.
3Öğrenci, serviste kullanılan araç gereçlerin özelliklerini ve kullanımını bilir.
4Öğrenci, servis basamaklarını bilir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17
ÖK 00134534533445534534
ÖK 00233445534534533445
ÖK 00354354355443354354
ÖK 00455443354354355443
Ara Toplam1616161616161616161616161616161616
Katkı44444444444444444

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14456
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14456
Ödevler111
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)155
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11010
İnternette Tarama/ Kütüphane Çalışması122
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Güz1ENGİN TAŞKIN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMS 303 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ I 2 + 2 1 Türkçe 2019-2020 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi ENGİN TAŞKIN etaskin@pau.edu.tr TUR A0207 Dersin Devam Yüzdesi : %80
Amaç Yiyecek ve içecek servis tekniklerinin öğretilmesi.
İçerik DIŞARIDA YEMEK YEME OLGUSU, YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ VE ÖZELLİKLERİ, YİYECEK İÇECEK SERVİSİNİN ORGANİZASYONU, YİYECEK İÇECEK SERVİSİNİN İLKELERİ, YİYECEK İÇECEK SERVİSİNDE KULLANILAN ARAÇLAR, YİYECEK İÇECEK SERVİSİNDE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI, YİYECEK İÇECEK SERVİS YÖNTEMLERİ
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Yiyecek içecek hizmetlerinin tarihsel gelişimi. Yiyecek içecek hizmeti sunan işletmeler.
2 Yiyecek içecek işletmelerinde organizasyon yapısı ve personelin kademelendirilmesi.
3 Yiyecek içecek işletmelerinde üretim ve servise ilişkin donanım ve ekipman.
4 Yiyecek içecek işletmelerinde salon düzeni ve salonun etkin kullanımına ilişkin dikkate alınması gereken noktalar.
5 Masa örtüsü. kapak örtü, molton, köpük örtü kullanım amaçları ve serme, toplama uygulamaları.
6 Peçete çeşitleri ve kullanım alanları. Peçete katlama uygulamaları.
7 Masa üstü metal servis takımları. Yıkama, silme ve depolama süreçleri.
8 Ara sınav.
9 Masa üstü porselen ve cam servis araçları.Yıkama, silme ve depolama süreçleri.
10 Kuver çeşitleri ve karakteristik özellikleri.
11 Kuver açma uygulamaları.
12 Tabak ve tepsi taşıma yöntemleri.
13 Tabak ve tepsi taşıma uygulamaları.
14 Yiyecek içecek servisinde kullanılan araba çeşitleri ve özellikleri.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Cousins, John & Lillicrap, Dennis (2010). Food & Beverage Service, Hodder Education, LeicestershireEnglish
Sökmen, Alptekin (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi, Detay Yayıncılık, AnkaraTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları