Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMS 209GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ3 + 03. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Gıda Bilimi ve Teknolojisi dersinde, gıda teknolojisinin tanımı, hazır gıda teknolojisinde hammaddeler ve bileşimleri, gıda bozulma etkenleri ve kontrolü, fiziksel gıda muhafaza yöntemleri, kimyasal gıda muhafaza yöntemleri, biyolojik gıda muhafaza teknikleri, tahıl, meyve, sebze, et, süt, yağ, şeker çay işleme teknolojisi ve işlenmiş gıdalarda kalite kontrol ilkeleri konularına ilişkin bilgi kazandırılması amaçlanmıştır. 
Ders İçeriği Gıda teknolojisinin tanımı, hazır gıda teknolojisinde hammaddeler ve bileşimleri, gıda bozulma etkenleri ve kontrolü, fiziksel gıda muhafaza yöntemleri, kimyasal gıda muhafaza yöntemleri, biyolojik gıda muhafaza teknikleri, tahıl, meyve, sebze, et, süt, yağ, şeker çay işleme teknolojisini ve işlenmiş gıdalarda kalite kontrol ilkeleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Gıda maddelerinin temel kimyasal yapılarını öğrenme
2Gıda maddelerinin kimyasal özelliklerinin üretim, beslenme ve sağlık açısından faydalarını öğrenme
3Üretimden tüketime kadar gıdalarda meydana gelen değişimleri bilir.
4Gıda muhafaza koşullarını, kurallarını ve yöntemlerini bilir.
5Gıda satın alırken dikkat edilmesi gereken faktörlere dikkat eder.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17
ÖK 00135435435454354354
ÖK 002                 
ÖK 003                 
ÖK 004                 
ÖK 005                 
Ara Toplam35435435454354354
Katkı11111111111111111

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Ödevler122
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)144
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)8216
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Güz1HANDE MUTLU ÖZTÜRK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMS 209 GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ 3 + 0 1 Türkçe 2019-2020 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. HANDE MUTLU ÖZTÜRK hmozturk@pau.edu.tr TUR A0207 Dersin Devam Yüzdesi : %80
Amaç Gıda Bilimi ve Teknolojisi dersinde, gıda teknolojisinin tanımı, hazır gıda teknolojisinde hammaddeler ve bileşimleri, gıda bozulma etkenleri ve kontrolü, fiziksel gıda muhafaza yöntemleri, kimyasal gıda muhafaza yöntemleri, biyolojik gıda muhafaza teknikleri, tahıl, meyve, sebze, et, süt, yağ, şeker çay işleme teknolojisi ve işlenmiş gıdalarda kalite kontrol ilkeleri konularına ilişkin bilgi kazandırılması amaçlanmıştır. 
İçerik Gıda teknolojisinin tanımı, hazır gıda teknolojisinde hammaddeler ve bileşimleri, gıda bozulma etkenleri ve kontrolü, fiziksel gıda muhafaza yöntemleri, kimyasal gıda muhafaza yöntemleri, biyolojik gıda muhafaza teknikleri, tahıl, meyve, sebze, et, süt, yağ, şeker çay işleme teknolojisini ve işlenmiş gıdalarda kalite kontrol ilkeleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gıda Bilimi ve Teknolojisine Giriş
2 Beslenme ile ilgili Temel Kavramlar
3 Besin İşleme Ve Temel Muhafaza Yöntemleri
4 Süt Teknolojisi-I
5 Süt Teknolojisi-II
6 Tahıl Teknolojisi
7 Et ve Et Ürünleri Teknolojisi-I
8 Et ve Et Ürünleri Teknolojisi-II
9 Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
10 Alkollü İçkiler Teknolojisi
11 Su Ürünleri Teknolojisi
12 Gıda Katkı Maddeleri
13 Gıda Kontaminantları
14 Gıda Kalitesi ve Güvenliği
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları