Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMS 414ŞARAP KÜLTÜRÜ3 + 08. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Şarap, şarap üretimi, şarap sunumu ve şarap tadımı ile ilgili temel kavramları öğrencilere tanıtmak.
Ders İçeriği Şarap, dünyada üretilen şaraplar ve ülkeleri. Geçmişten günümüze şarap tarihi. Modern şarabın evrimi. Bağcılık. Şarap ve iklim, terroir, uluslararası üzümler, bölgesel üzümler. Şarap nasıl yapılır, şarabın saklanması, şarap ve zaman. Şarap sunumu. Şarap tadımı. Önemli uluslararası ve ulusal şaraplar.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Şarap nedir sorusuna cevap verebilirler.
2Şarabın nasıl yapıldığı konusunda bilgi sahibidirler.
3Şarap üretimine ve kaliteli şarap yapımında önemli olan faktörleri bilirler.
4Ulusal ve uluslararası üzümleri tanır ve özelliklerini bilirler
5Şarap tarihi konusunda bilgi sahibidirler.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17
ÖK 00155555555555555555
ÖK 00255555555555555555
ÖK 003                 
ÖK 004                 
ÖK 005                 
Ara Toplam1010101010101010101010101010101010
Katkı22222222222222222

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)122
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)144
İnternette Tarama/ Kütüphane Çalışması2816
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Bahar1HANDE MUTLU ÖZTÜRK
Detay 2017-2018 Bahar1HANDE MUTLU ÖZTÜRK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMS 414 ŞARAP KÜLTÜRÜ 3 + 0 1 Türkçe 2018-2019 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. HANDE MUTLU ÖZTÜRK hmozturk@pau.edu.tr TUR A0207 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Şarap, şarap üretimi, şarap sunumu ve şarap tadımı ile ilgili temel kavramları öğrencilere tanıtmak.
İçerik Şarap, dünyada üretilen şaraplar ve ülkeleri. Geçmişten günümüze şarap tarihi. Modern şarabın evrimi. Bağcılık. Şarap ve iklim, terroir, uluslararası üzümler, bölgesel üzümler. Şarap nasıl yapılır, şarabın saklanması, şarap ve zaman. Şarap sunumu. Şarap tadımı. Önemli uluslararası ve ulusal şaraplar.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Tarihsel, bilimsel, ekonomik ve gastronomik olarak şaraba giriş
2 Bağcılık
3 Şarapçılık
4 Şarap tadımına giriş şarabı anlamak
5 Dünyadaki Apelasyonlar, şarap kültürü
6 Şarap Yapımında Kullanılan Üzüm Çeşitleri ve Üretim Bölgeleri, Beyaz Şaraplar
7 Şarap Yapımında Kullanılan Üzüm Çeşitleri ve Üretim Bölgeleri, Beyaz Şaraplar
8 İnceleme Gezisi
9 Şarap ve Yemek Uyumu
10 Şarap Yapımında Kullanılan Üzüm Çeşitleri ve Üretim Bölgeleri, Kırmızı Şaraplar
11 Şarap Yapımında Kullanılan Üzüm Çeşitleri ve Üretim Bölgeleri, Kırmızı Şaraplar
12 Şarap Yapımında Kullanılan Üzüm Çeşitleri ve Üretim Bölgeleri, Kırmızı Şaraplar
13 Köpüklü Şaraplar
14 Diğer Şarap Stilleri
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları