Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMS 205GASTRONOMİYE GİRİŞ3 + 03. Yarıyıl3

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Gastronomiye Giriş dersinde, toplumların yeme-içme alışkanlıklarının tarihsel gelişimi ve mutfak kültürlerinin oluşumunda etkili olan faktörlerin kavratılması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği Mutfak, Mutfak kültürü, Mutfak - iklim etkileşimi, Mutfak - inanç etkileşimi, Mutfak - coğrafya etkileşimi, Mutfak - gelenek etkileşimi ve Mutfak kültürlerinin değişiminde etkili olan faktörler.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Mutfak kültürlerinin gelişiminde etkili olan faktörleri bilir.
2Mutfak kültürlerinin değişiminde etkili olan faktörleri bilir.
3Mutfak kültürünün korunması konusunda farkındalık kazanır.
4Doğal kaynakların sürdürülebilirliği için organik gıda tercihinin önemini kavrar.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17
ÖK 00135435435453545345
ÖK 002                 
ÖK 003                 
ÖK 004                 
Ara Toplam35435435453545345
Katkı11111111111111111

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14114
Ödevler122
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)144
İnternette Tarama/ Kütüphane Çalışması8216
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






78

3
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Güz1NURTEN ÇEKAL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMS 205 GASTRONOMİYE GİRİŞ 3 + 0 1 Türkçe 2018-2019 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. NURTEN ÇEKAL ncekal@pau.edu.tr PAU A0210 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Gastronomiye Giriş dersinde, toplumların yeme-içme alışkanlıklarının tarihsel gelişimi ve mutfak kültürlerinin oluşumunda etkili olan faktörlerin kavratılması amaçlanmaktadır.
İçerik Mutfak, Mutfak kültürü, Mutfak - iklim etkileşimi, Mutfak - inanç etkileşimi, Mutfak - coğrafya etkileşimi, Mutfak - gelenek etkileşimi ve Mutfak kültürlerinin değişiminde etkili olan faktörler.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gastronominin anlamı ve önemi
2 Gastronomi turizmi
3 Türkiye'de gastronomi turizmi
4 Antik çağda yemek kültürü
5 Eski Mısır'da yemek kültürü
6 Mezopotamya'da yemek kültürü
7 Eski Yunan'da Yemek kültürü
8 Türkiye'de ege bölgesinde yemek kültürü
9 Türkiye'de marmara bölgesinde yemek kültürü
10 Türkiye'de karadeniz bölgesinde yemek kültürü
11 Türkiye'de akdeniz bölgesinde yemek kültürü
12 Türkiye'de iç anadolu bölgesinde yemek kültürü
13 Türkiye'de doğu anadolu bölgesinde yemek kültürü
14 Türkiye'de güney doğu anadolu bölgesinde yemek kültürü
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Tarih Boyunca Yemek Kültürü, Murat BELGETürkçe
Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü, Sanat, Kültür ve Mutfak, Phyllis Pray Bober. Türkçe
Beslenme Antropolojisi .Prof.Dr.Türkan KUTLUAY MERDOLTürkçe
Tarih Boyunca Yemek Kültürü, Murat BELGETürkçe
Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü, Sanat, Kültür ve Mutfak, Phyllis Pray Bober. Türkçe
Beslenme Antropolojisi .Prof.Dr.Türkan KUTLUAY MERDOLTürkçe
Tarih Boyunca Yemek Kültürü, Murat BELGETürkçe
Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü, Sanat, Kültür ve Mutfak, Phyllis Pray Bober. Türkçe
Beslenme Antropolojisi .Prof.Dr.Türkan KUTLUAY MERDOLTürkçe
Tarih Boyunca Yemek Kültürü, Murat BELGETürkçe
Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü, Sanat, Kültür ve Mutfak, Phyllis Pray Bober. Türkçe
Beslenme Antropolojisi .Prof.Dr.Türkan KUTLUAY MERDOLTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları