Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMS 412CATERİNG3 + 08. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Hazır yemek teknolojisi dersinin amacı, bu dersi alan öğrencinin mezun olduğunda hazır yemek ve toplu yemek üreten işyerlerinde gıda mühendisinin yetkisindeki konuları öğretmek, bunları uygulamalı şekilde öğretmektir. Hazır yemek endüstrisinde kullanılan terimlerden başlayarak bu sektörü ilgilendiren konuları öğrenciye kavratarak mezun olan gıda mühendislerinin bu sektörde iş bulmasında bir adım öne geçirmektir.
Ders İçeriği Hazır yemek sistemi nedir, çeşitleri. Pişirme teknikleri ve hazır yemek sektörü ile olan ilişkileri. Hazır yemek sektöründe mönü ve mönü planlama. Hazır yemek sektöründe mutfak planlama mutfağın operasyonel organizasyonu. Hazır yemek sektöründe gıda güvenliği ve gıda zehirlenmeleri. Hazır yemek sektöründe yemek şartnamesi hazırlama ve şartnameye fiyat teklifi sunma. Hazır yemek sektörü için yasal zorunluluklar.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Catering hizmeti hakkında bilgi sahibi olur.
2Hazır Yemek Teknolojisi dersinde hazır yemek sektörünün kapsamını ve hazır yemek tanımının neler olduğunu öğrenir.
3Öğrenci yemek, beslenme, kalori ve hastalık ile ilgili veri ve bilgiyi yorumlayabilmeyi öğrenir.
4Öğrenci ısı transfer sistemleri ile pişirme metotlarını, yemek hazırlama tekniklerini ve mönü oluşturmayı öğrenir.
5Öğrenci Hazır Yemek Teknolojisi dersinde gıda zehirlenmeleri ile bu zehirlenmeleri engelleyecek teknolojileri ve hazır yemek sektörünün yasal gereklilikleri hakkında bilgi sahibi olmuştur.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14
ÖK 00144444444444544
ÖK 002              
ÖK 003              
ÖK 004              
ÖK 005              
Ara Toplam44444444444544
Katkı11111111111111

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)14444
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)14444
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1NİSAN YOZUKMAZ
Detay 2022-2023 Bahar1ENGİN TAŞKIN
Detay 2021-2022 Bahar1ENGİN TAŞKIN
Detay 2020-2021 Bahar2ENGİN TAŞKIN
Detay 2019-2020 Bahar1ENGİN TAŞKIN
Detay 2018-2019 Bahar2ENGİN TAŞKIN
Detay 2017-2018 Bahar1ENGİN TAŞKIN


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
GMS 412 CATERİNG 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi NİSAN YOZUKMAZ nisany@pau.edu.tr TUR A0206 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Hazır yemek teknolojisi dersinin amacı, bu dersi alan öğrencinin mezun olduğunda hazır yemek ve toplu yemek üreten işyerlerinde gıda mühendisinin yetkisindeki konuları öğretmek, bunları uygulamalı şekilde öğretmektir. Hazır yemek endüstrisinde kullanılan terimlerden başlayarak bu sektörü ilgilendiren konuları öğrenciye kavratarak mezun olan gıda mühendislerinin bu sektörde iş bulmasında bir adım öne geçirmektir.
İçerik Hazır yemek sistemi nedir, çeşitleri. Pişirme teknikleri ve hazır yemek sektörü ile olan ilişkileri. Hazır yemek sektöründe mönü ve mönü planlama. Hazır yemek sektöründe mutfak planlama mutfağın operasyonel organizasyonu. Hazır yemek sektöründe gıda güvenliği ve gıda zehirlenmeleri. Hazır yemek sektöründe yemek şartnamesi hazırlama ve şartnameye fiyat teklifi sunma. Hazır yemek sektörü için yasal zorunluluklar.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Derse Giriş
2 Catering Hizmetleri Tanımı ve Özellikleri
3 Catering Hizmetlerinde Beslenme İlkeleri
4 Catering Hizmetlerinde Mutfak Planlama
5 Catering Hizmetlerinde Menü Planlama
6 Catering Hizmetlerinde Satın Alma Uygulamaları
7 Ara Sınav
8 Catering Hizmetlerinde Üretim Planlama
9 Catering Hizmetlerinde Sanitasyon
10 Catering Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi
11 Catering İşletmelerinde Satış ve Pazarlama Faaliyetleri
12 Turizm İşletmelerinde Catering Hizmetleri
13 Turizm İşletmelerinde Catering Hizmetleri
14 Catering Hizmetlerinde Örnek Olaylar
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Doğan, M. (Ed.) (2018). Catering Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Nobel.Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları