DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
GMS 412CATERİNG3 + 08. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Hazır yemek teknolojisi dersinin amacı, bu dersi alan öğrencinin mezun olduğunda hazır yemek ve toplu yemek üreten işyerlerinde gıda mühendisinin yetkisindeki konuları öğretmek, bunları uygulamalı şekilde öğretmektir. Hazır yemek endüstrisinde kullanılan terimlerden başlayarak bu sektörü ilgilendiren konuları öğrenciye kavratarak mezun olan gıda mühendislerinin bu sektörde iş bulmasında bir adım öne geçirmektir.
Ders İçeriği Hazır yemek sistemi nedir, çeşitleri. Pişirme teknikleri ve hazır yemek sektörü ile olan ilişkileri. Hazır yemek sektöründe mönü ve mönü planlama. Hazır yemek sektöründe mutfak planlama mutfağın operasyonel organizasyonu. Hazır yemek sektöründe gıda güvenliği ve gıda zehirlenmeleri. Hazır yemek sektöründe yemek şartnamesi hazırlama ve şartnameye fiyat teklifi sunma. Hazır yemek sektörü için yasal zorunluluklar.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Catering hizmeti hakkında bilgi sahibi olur.
2Hazır Yemek Teknolojisi dersinde hazır yemek sektörünün kapsamını ve hazır yemek tanımının neler olduğunu öğrenir.
3Öğrenci yemek, beslenme, kalori ve hastalık ile ilgili veri ve bilgiyi yorumlayabilmeyi öğrenir.
4Öğrenci ısı transfer sistemleri ile pişirme metotlarını, yemek hazırlama tekniklerini ve mönü oluşturmayı öğrenir.
5Öğrenci Hazır Yemek Teknolojisi dersinde gıda zehirlenmeleri ile bu zehirlenmeleri engelleyecek teknolojileri ve hazır yemek sektörünün yasal gereklilikleri hakkında bilgi sahibi olmuştur.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14
ÖK 0144444444444544
ÖK 02              
ÖK 03              
ÖK 04              
ÖK 05              
Ara Toplam44444444444544
Katkı11111111111111

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)14444
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)14444
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5

DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Bahar1ENGİN TAŞKIN

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu:  GMS 412 Dersin Adı:  CATERİNG
Saat (T+P) : 3 + 0   Şube No : 1   Öğretim Dili: Türkçe Şube Dönemi :  2019-2020 Bahar
Öğretim Elemanı :  DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ ENGİN TAŞKIN E-Mail:  etaskin@pau.edu.tr, İç Hat:  296 7468,
Ders Yeri TUR A0001,
Amaç : Hazır yemek teknolojisi dersinin amacı, bu dersi alan öğrencinin mezun olduğunda hazır yemek ve toplu yemek üreten işyerlerinde gıda mühendisinin yetkisindeki konuları öğretmek, bunları uygulamalı şekilde öğretmektir. Hazır yemek endüstrisinde kullanılan terimlerden başlayarak bu sektörü ilgilendiren konuları öğrenciye kavratarak mezun olan gıda mühendislerinin bu sektörde iş bulmasında bir adım öne geçirmektir.
İçerik : Hazır yemek sistemi nedir, çeşitleri. Pişirme teknikleri ve hazır yemek sektörü ile olan ilişkileri. Hazır yemek sektöründe mönü ve mönü planlama. Hazır yemek sektöründe mutfak planlama mutfağın operasyonel organizasyonu. Hazır yemek sektöründe gıda güvenliği ve gıda zehirlenmeleri. Hazır yemek sektöründe yemek şartnamesi hazırlama ve şartnameye fiyat teklifi sunma. Hazır yemek sektörü için yasal zorunluluklar.
Devam Zorunluluğu : Dersin Devam Yüzdesi : %70
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 CATERİNG HİZMETLERİ TANIM VE ÖZELLİKLER,
2 CATERİNG HİZMETLERİ BESLENME İLKELERİ
3 MUTFAK PLANLAMA VE HİJYENİK DİZAYN
4 CATERİG MENÜ PLANLAMALARI VE STANDART REÇETELER
5 CATERİNG ÜRETİM PLANLAMA
6 YİYECEK- İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ
7 SANİTASYON UYGULAMALARI
8 VİZE SINAVI
9 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
10 STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI
11 OKUL MUTFAK -HASTANELERDE- UÇAKLARDA CATERİNG HİZMETLERİ
12 TURİZMDE CATERİNG UYGULAMALARI
13 ARGE VE İNAVASYON
14 İNSAN KAYNAKLARI
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları