Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
UTL 120ULUSLARARASI TİCARET-II3 + 04. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu ders, uluslararası mal ve hizmet ticaretinin temel kuram, kavram ve kurumlar ile uluslararası para-mal akımının gümrük, lojistik ve bankacılık gibi konuların teknik ve hukuki işleyişinin açıklanmasını amaçlamaktadır.
Ders İçeriği Ders, temel kuram ve kurumların açıklamasının ardından Türkiye?nin dış ticaretini düzenleyen ithalat-ihracat, gümrük, kambiyo, standardizasyon ve teşvik mevzuatının genel çerçevesinin, dış ticaret yer alan kuruluşların, kullanılan belgelerin, teslim ve ödeme şekillerinin anlatımını içermektedir.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Uluslararası ticaretin küresel, kavramsal ve hukuki çerçevesini anlar.
2Uluslararası ticarette yer alan uluslararası ve ulusal kuruluşların fonksiyonlarını özümser.
3Uluslararası ticarette kullanılan ödeme ve teslim yöntemleri ile belgelere hakim olur.
4Türkiye'nin ithalat-ihracat, gümrük kambiyo, standardizasyon ve teşvik mevzuatının genel çerçevesini anlar.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10
ÖK 0015455555555
ÖK 0025555555   
ÖK 0034444      
ÖK 0045453      
Ara Toplam19171917101010555
Katkı5454333111

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Anabilim Dalı Akademik Etkinliği (Öğrenci)12224
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1AHMET KARACA
Detay 2022-2023 Bahar1AHMET KARACA
Detay 2021-2022 Bahar1AHMET KARACA
Detay 2020-2021 Bahar1AHMET KARACA
Detay 2019-2020 Bahar1AHMET KARACA
Detay 2018-2019 Bahar1AHMET KARACA
Detay 2017-2018 Bahar1AHMET KARACA
Detay 2016-2017 Bahar1MUTLU ARMAN
Detay 2015-2016 Bahar1FAHRETTİN DİNGİL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
UTL 120 ULUSLARARASI TİCARET-II 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi AHMET KARACA akaraca@pau.edu.tr UBYO A0143 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Bu ders, uluslararası mal ve hizmet ticaretinin temel kuram, kavram ve kurumlar ile uluslararası para-mal akımının gümrük, lojistik ve bankacılık gibi konuların teknik ve hukuki işleyişinin açıklanmasını amaçlamaktadır.
İçerik Ders, temel kuram ve kurumların açıklamasının ardından Türkiye?nin dış ticaretini düzenleyen ithalat-ihracat, gümrük, kambiyo, standardizasyon ve teşvik mevzuatının genel çerçevesinin, dış ticaret yer alan kuruluşların, kullanılan belgelerin, teslim ve ödeme şekillerinin anlatımını içermektedir.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Dış ticaret,Dış ticaretle ilgili ortaya atılan teoriler ile bu teorilerin varsayımları,Dış ticaretin tarihçesi,tanımı,amacı ve politikaları
2 Dış ticaretin çeşitleri, ihracat ve ihracat çeşitleri, ithalat ve ithalat çeşitleri,işletmelerde kullanılan kavramlar
3 Dış ticarette teslim şekilleri ve tarafların incoterms,uluslararası teslim grupları ve şekilleri.
4 Dış ticarette kullanılan ödeme şekilleri, peşin ödeme, mal mukabili ödeme, vesaik mukabili ödeme. Kabul kredili ödeme, konsinye satış ile ödeme, açık hesap şeklinde ödeme, açık hesap şeklinde ödeme, prefinansman ile ödeme
5 Dış ticarette kullanılan ödeme şekilleri, akreditifli ödeme, akreditifin tanımı ve ihracatçıya sağladığı faydalar, ithalatçıya sağladığı faydalar ve akreditifin çeşitleri nelerdir.
6 Dış ticarette kullanılan belgeler,ticari belgeler, proforma fatura, ticari fatura, navlun faturası, imalatçı analiz belgesi, kontrol belgesi, koli listesi, spesifikasyon listesi, gemi ölçü raporu, çeki listesi, gümrük müşavirlik faturası.
7 Dış ticarette kullanılan belgeler,resmi belgeler, gümrük beyannamesi,devam formu,serbest dolaşım belgesi; A.TR Belgeleri, EUR-1 Belgesi,menşe şehadetnamesi, veteriner sertifikası, konsolosluk faturası, helal belgesi, radyasyon belgesi, A.T.A karneleri, Boykot ve kara liste sertifikaları.
8 Dış ticaret kambiyo mevzuatı ve genel esaslar, Kambiyo tanımı ve denetimi, ihracat işlemlerinde kambiyo mevzuatı, ithalat işlemlerinde kambiyo mevzuatı, döviz alım satım ve transfer belgeleri
9 Dış ticarette gümrük mevzuatı, gümrük kanunu ve amacı, gümrük idaresi ve gözetimi, gümrük kanununda kişinin tanımı , sorumlulukları ve hakları, gümrük kanununda eşya ve eşyanın tanımı, serbest dolaşımda bulunan eşyanın tanımı.
10 Dış ticarette gümrük mevzuatı, gümrük vergisi, tarifeleri, tahakkuku, ödeme ve teminat, gümrük resjimi, gümrük mevzuatının uygulanmasına ilişkin kararlar, gümrük idaresinden bilgi alma ve bilgi verme, ihracat ve ithalat gümrük işlemleri, gümrük müsteşarlığı ve teşkilatı ve birimleri,gümrük müşaviri olabilme şartları ve iş takibi.
11 Dış ticaret işlemleri, ihracat ve ihracatçının tanımı, ihracat çeşitleri ve izin veren kuruluşlar, internet ve ihracat, fiili ihracat tarihi, ihracat bedelinin tahsili, muhabir banka masrafı, komisyon giderleri, ihracatta götürü gider, konsinye ihracat işlemleri.
12 Dış ticaret işlemleri, ihraç edilen malın geri gelmesi, alıcısı tarafından kabul edilmeyen malın geri gelmesi,ihracatta maliyet tablosu düzenleme, ithalat işlemleri, ithalatçı, ithalat çeşitleri, ithalat işlemleri süreci.
13 Dış ticaret işlemlerinde diğer rejimler, serbest dolaşım bölgesi, dahilde işleme rejimi, hariçte işleme rejimi, serbest bölgeler, transit ticaret, bedelsiz ithalat,gümrük antrepo rejimi, gümrük kontrolü altında işleme rejimi, geçici ithalat rejimi.
14 Dış ticaret şirketleri, dış ticaret sermaye şirketi ve sektörel dış ticaret şirketi, dış ticarette devlet yardımları , finansman teknikleri ve kredi işlemleri; eximbank kredileri,avrupa birliği ve diğer iktisadi birleşmeler.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları