Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
OTI 132AMBALAJLAMA TEKNOLOJİSİ2 + 06. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Ambalajlamanın önemini öğretmek, ambalaj farklılıklarını aktarmak, ambalaj tasarımı ve üretimini aktarmak, ambalajlama ile pazarlama arasındaki ilişkiyi öğretmek, Tarımsal gıda ürünlerinin ambalajlanmasını öğretmek, modifiye atmosferde paketleme ile kontrollü atmosferde depolanan tarım kaynaklı gıda ürünlerini tanıtmak ve uygulamalarını aktarmak.
Ders İçeriği Gıda ambalajlama materyalleri: kağıt, plastik, cam ambalajların çeşitleri ve özellikleri. Gıda ambalajlama makinaları ve yöntemleri. Modifiye atmosferde paketleme prensipleri ve endüstriyel uygulamaları.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
321. Ambalaj malzemesinin gıda üretici ve tüketicisi açısından önemini kavrayabilme 2. Gıda bozulmaları ile ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları arasındaki bağlantıyı anlayabilme 3. Gıdalarda kullanılan ambalaj malzemelerinin hammaddeleri ve işlenişleri hakkında genel bir bilgiye sahip olma 4. Gıdalarda kullanılan cam, kağıt, metal ve plastik ambalaj malzemelerinin genel özelliklerini ve gıda sanayindeki kullanım alanlarını öğrenme 5. Çok katlı ambalaj malzemelerinin özellikleri hakkında ve elde edilişleri hakkında bilgi sahibi olma 6. Aseptik ambalajlamanın önemini ve yöntemlerini öğrenme 7. Modifiye atmosferde paketleme ve kontrollü soğuk atmosferde depolamanın önemlerini kavrama ve bunlar hakkında bilgi edinme 8. Migrasyon ve önemini kavrama 9. Çizgi kod sistemi hakkında bilgi edinme. 10. Gıdaların ambalajlanmasına ait önerilerde bulunabilme yetisi kazanma 11. Ambalaj malzemelerinin üzerindeki bazı semboller hakkında bilgi sahibi olma

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10
ÖK 0321 12      
Ara Toplam1 12      
Katkı1012000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)2510
Ödevler10440
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)122
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)144
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)10220
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1GURBET ÇELİK TURGUT
Detay 2022-2023 Bahar1GURBET ÇELİK TURGUT
Detay 2021-2022 Bahar1GURBET ÇELİK TURGUT
Detay 2020-2021 Bahar1GURBET ÇELİK TURGUT
Detay 2019-2020 Bahar2GURBET ÇELİK TURGUT
Detay 2018-2019 Bahar2BEDRİYE DAVULCU TÜMER
Detay 2017-2018 Bahar2SİNAN UZUNLU


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
OTI 132 AMBALAJLAMA TEKNOLOJİSİ 2 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Dr. Öğr. Üyesi GURBET ÇELİK TURGUT gurbetc@pau.edu.tr UBYO A0019 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Ambalajlamanın önemini öğretmek, ambalaj farklılıklarını aktarmak, ambalaj tasarımı ve üretimini aktarmak, ambalajlama ile pazarlama arasındaki ilişkiyi öğretmek, Tarımsal gıda ürünlerinin ambalajlanmasını öğretmek, modifiye atmosferde paketleme ile kontrollü atmosferde depolanan tarım kaynaklı gıda ürünlerini tanıtmak ve uygulamalarını aktarmak.
İçerik Gıda ambalajlama materyalleri: kağıt, plastik, cam ambalajların çeşitleri ve özellikleri. Gıda ambalajlama makinaları ve yöntemleri. Modifiye atmosferde paketleme prensipleri ve endüstriyel uygulamaları.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Ambalaj, ambalajlama ve ambalajdan beklentiler
2 Gıda bozulmaları
3 Ambalaj ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler
4 Plastik esaslı ambalaj malzemeleri
5 Teneke ambalajlar
6 Cam ambalajlar
7 Kağıt ambalajlar
8 Çok katlı ambalaj malzemeleri
9 Gıda ürünlerinin ambalajlanması
10 Modifiye atmosferde paketleme
11 Aktif ve akıllı ambalajlama
12 Kontrollü salınım ile ambalajlama
13 Biyobozunur ambalaj malzemeleri
14 Migrasyon
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Gıda ambalajlama teknolojisi. 2012. Prof. Dr.Mustafa Üçüncü. Ambalaj Sanayicileri Derneği Yay.Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları