DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
OTI 125TARIM ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ3 + 05. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Tarım kaynaklı gıda ürünlerinin içeriği ve teknolojisi hakkında temel bilgileri öğrencilere sunmak. Temel gıda işleme yöntem ve basamakları konularında bilgileri sunmak.
Ders İçeriği Gıdaların kimyasal bileşimi, su, protein, lipid ve mineral maddeler. Enzim, vitamin, renk, tat, koku ve aroma maddeleri. Gıdaların bozulması, gıda muhafaza yöntemleri. Gıda katkı maddeleri ve toksikolojisi. Tahıl, süt, et ve su ürünleri işleme teknolojisi. Fermentasyon teknolojisi.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
251. Gıda bilimi ve teknolojilerini tanır. 2. Gıda bilimi ve teknolojisinde kullanılan temel işlemler hakkında bilgi sahibi olur.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10
ÖK 251 221     
Ara Toplam1 221     
Katkı1022100000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Ödevler14228
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)133
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)144
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)3515
Anabilim Dalı Akademik Etkinliği (Öğrenci)5210
Uygulama (Lab, Mesleksel Bec., Diğer) (Öğrenci)14228
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5

DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Güz2GURBET ÇELİK TURGUT

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu:  OTI 125 Dersin Adı:  TARIM ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
Saat (T+P) : 3 + 0   Şube No : 2   Öğretim Dili: Türkçe Şube Dönemi :  2019-2020 Güz
Öğretim Elemanı :  DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ GURBET ÇELİK TURGUT E-Mail:  İç Hat: 
Ders Yeri UBYO A0022,
Amaç : Tarım kaynaklı gıda ürünlerinin içeriği ve teknolojisi hakkında temel bilgileri öğrencilere sunmak. Temel gıda işleme yöntem ve basamakları konularında bilgileri sunmak.
İçerik : Gıdaların kimyasal bileşimi, su, protein, lipid ve mineral maddeler. Enzim, vitamin, renk, tat, koku ve aroma maddeleri. Gıdaların bozulması, gıda muhafaza yöntemleri. Gıda katkı maddeleri ve toksikolojisi. Tahıl, süt, et ve su ürünleri işleme teknolojisi. Fermentasyon teknolojisi.
Devam Zorunluluğu : Dersin Devam Yüzdesi : %70
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Bilim ve teknolojiye ilişkin genel bilgiler
2 Su ve buz
3 Karbonhidratlar
4 Lipidler, amino asitler, proteinler
5 Mineral maddeler, vitaminler, enzimler
6 Toksik maddeler ve toksikoloji
7 Gıda katkı maddeleri
8 Ara sınav
9 Yağ teknolojisi
10 Et ve et ürünleri teknolojisi
11 Süt ve süt ürünleri teknolojisi
12 Meyve-Sebze İşleme teknolojisi
13 Fermentasyon ve Çay işleme teknolojisi
14 Özel gıdalar teknolojisi
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Gıda Kimyası. H.Ü. Yayınları. Ed. İlbilge Saldamlı. 1998.Türkçe
Biyokimya-I. PAÜ Yayınları. Gökalp, HY; Nas, S; Certel M. 2002. Türkçe
Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Atatürk Üniv. Yayınları. Ertugay, Z; Elgün, A; Kurt A; Gökalp HY. 1993.Türkçe
Food Processing Technology. Fellows PJ. 3rd Ed. Woodhead Publishing Ltd. 2009.English
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları