Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
OTI 209BUDAMA TEKNİKLERİ2 + 26. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Budamanın tanımı ve amaçları, budamayı gerekli kılan nedenler (çevresel ve kültürel nedenler), budamanın etkileri (ağaçların büyüme kuvveti üzerine etkileri; ağaçların verime başlaması, verim ve kalite üzerine etkileri; ağaçların ömrü üzerine etkileri; bazı olumsuz etkileri), budama zamanları (yaz budaması, kış budaması), budama şekilleri (dikim budaması, şekil budaması, verim çağı budaması, gençleştirme budaması), budama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar, budama araç ve gereçleri, meyve türlerine göre şekil ve verim çağı budamaları konularında bilgi verilecektir.
Ders İçeriği Seracılığın tarihçesi, seracılığın tarımdaki yeri ve önemi, bitkisel üretimde kullanılan örtü tipleri, seraların sınıflandırılması, sera yerinin seçimini etkileyen faktörler, sera planlamasının temel prensipleri, sera yapı malzemeleri ve yapı elemanları, sera klima sistemleri, sera toprağının hazırlanması, sera bitkilerinde sulama ve drenaj sistemleri, topraksız kültür sistemleri, sera ve açıkta üretim planlaması. Serada sebze, süs bitkileri, meyve ve bağ yetiştirme teknikleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Sulama-budama-yetiştirme teknikleri hakkında bilgi sahibi olur.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10
ÖK 001          
Ara Toplam          
Katkı0000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)13452
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)13452
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1ALİME BAYINDIR EROL
Detay 2022-2023 Bahar1TUBA BAK
Detay 2021-2022 Bahar1ALİME BAYINDIR EROL
Detay 2020-2021 Bahar1ALİME BAYINDIR EROL
Detay 2019-2020 Bahar2ALİME BAYINDIR EROL
Detay 2018-2019 Bahar2ALAETTİN KEÇELİ
Detay 2017-2018 Bahar2ALAETTİN KEÇELİ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
OTI 209 BUDAMA TEKNİKLERİ 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. ALİME BAYINDIR EROL abayindir@pau.edu.tr UBYO A0022 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Budamanın tanımı ve amaçları, budamayı gerekli kılan nedenler (çevresel ve kültürel nedenler), budamanın etkileri (ağaçların büyüme kuvveti üzerine etkileri; ağaçların verime başlaması, verim ve kalite üzerine etkileri; ağaçların ömrü üzerine etkileri; bazı olumsuz etkileri), budama zamanları (yaz budaması, kış budaması), budama şekilleri (dikim budaması, şekil budaması, verim çağı budaması, gençleştirme budaması), budama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar, budama araç ve gereçleri, meyve türlerine göre şekil ve verim çağı budamaları konularında bilgi verilecektir.
İçerik Seracılığın tarihçesi, seracılığın tarımdaki yeri ve önemi, bitkisel üretimde kullanılan örtü tipleri, seraların sınıflandırılması, sera yerinin seçimini etkileyen faktörler, sera planlamasının temel prensipleri, sera yapı malzemeleri ve yapı elemanları, sera klima sistemleri, sera toprağının hazırlanması, sera bitkilerinde sulama ve drenaj sistemleri, topraksız kültür sistemleri, sera ve açıkta üretim planlaması. Serada sebze, süs bitkileri, meyve ve bağ yetiştirme teknikleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Budamanın tanımı ve amaçları
2 Budamanın etkileri
3 Budamanın zamanları
4 Budama Şekilleri
5 Dikkat edilmesi gereken hususlar
6 Arazide uygulama yapılması
7 Kirazda modern budama teknikleri I
8 Kirazda modern budama teknikleri II
9 Kirazda modern budama teknikleri III
10 Meyve bahçe tesisi
11 Zeytinde budama
12 Kent ormancılığında budama
13 Bağcılıkta Budama
14 Bağcılıkta Budama
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları