DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
OTI 209BUDAMA TEKNİKLERİ2 + 26. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Budamanın tanımı ve amaçları, budamayı gerekli kılan nedenler (çevresel ve kültürel nedenler), budamanın etkileri (ağaçların büyüme kuvveti üzerine etkileri; ağaçların verime başlaması, verim ve kalite üzerine etkileri; ağaçların ömrü üzerine etkileri; bazı olumsuz etkileri), budama zamanları (yaz budaması, kış budaması), budama şekilleri (dikim budaması, şekil budaması, verim çağı budaması, gençleştirme budaması), budama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar, budama araç ve gereçleri, meyve türlerine göre şekil ve verim çağı budamaları konularında bilgi verilecektir.
Ders İçeriği Seracılığın tarihçesi, seracılığın tarımdaki yeri ve önemi, bitkisel üretimde kullanılan örtü tipleri, seraların sınıflandırılması, sera yerinin seçimini etkileyen faktörler, sera planlamasının temel prensipleri, sera yapı malzemeleri ve yapı elemanları, sera klima sistemleri, sera toprağının hazırlanması, sera bitkilerinde sulama ve drenaj sistemleri, topraksız kültür sistemleri, sera ve açıkta üretim planlaması. Serada sebze, süs bitkileri, meyve ve bağ yetiştirme teknikleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Sulama-budama-yetiştirme teknikleri hakkında bilgi sahibi olur.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10
ÖK 01          
Ara Toplam          
Katkı0000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)13452
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)13452
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4

DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Bahar2ALAETTİN KEÇELİ

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu:  OTI 209 Dersin Adı:  BUDAMA TEKNİKLERİ
Saat (T+P) : 2 + 2   Şube No : 2   Öğretim Dili: Türkçe Şube Dönemi :  2018-2019 Bahar
Öğretim Elemanı :  DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ ALAETTİN KEÇELİ E-Mail:  İç Hat: 
Ders Yeri UBYO A0022,
Amaç : Budamanın tanımı ve amaçları, budamayı gerekli kılan nedenler (çevresel ve kültürel nedenler), budamanın etkileri (ağaçların büyüme kuvveti üzerine etkileri; ağaçların verime başlaması, verim ve kalite üzerine etkileri; ağaçların ömrü üzerine etkileri; bazı olumsuz etkileri), budama zamanları (yaz budaması, kış budaması), budama şekilleri (dikim budaması, şekil budaması, verim çağı budaması, gençleştirme budaması), budama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar, budama araç ve gereçleri, meyve türlerine göre şekil ve verim çağı budamaları konularında bilgi verilecektir.
İçerik : Seracılığın tarihçesi, seracılığın tarımdaki yeri ve önemi, bitkisel üretimde kullanılan örtü tipleri, seraların sınıflandırılması, sera yerinin seçimini etkileyen faktörler, sera planlamasının temel prensipleri, sera yapı malzemeleri ve yapı elemanları, sera klima sistemleri, sera toprağının hazırlanması, sera bitkilerinde sulama ve drenaj sistemleri, topraksız kültür sistemleri, sera ve açıkta üretim planlaması. Serada sebze, süs bitkileri, meyve ve bağ yetiştirme teknikleri.
Devam Zorunluluğu : Dersin Devam Yüzdesi : %70
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Giriş ve budamanın tanımı
2 Meyve ağaçlarının çeşitli organları ve bunların işlevleri
3 Yumuşak ve sert çekirdekli meyve ağaçlarında dal ve tomurcuk yapıları
4 Budamanın amaçları
5 Budamanın fizyolojik esasları
6 Budama tekniği
7 Sınav haftası
8 Kış ve yaz budama zamanları
9 Meyve ağaçlarında kullanılan farklı terbiye sistemleri (Goble)
10 Meyve ağaçlarında kullanılan farklı terbiye sistemleri (doruk dallı, değişik doruk dallı)
11 Meyve ağaçlarında kullanılan farklı terbiye sistemleri (palmet, kordon)
12 Budamada yaygın olarak kullanılan aletler ve budama türleri
13 Budanan ve budanmayan ağaçların karşılaştırılması
14 Çalıların, gül ve çit bitkilerinin budanması
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Yılmaz, M., 1990. Meyve ağaçlarında budama. Çukurova üniversitesi ziraat fakültesi yayınları no: 130. Adana.Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları
© 2019 PAU