Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
OTOM 393SİSTEM DİNAMİĞİ VE KONTOLÜ3 + 06. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Endüstriyel denetim ve otomasyon sistemlerine uygulanan klasik denetim kuramı ve özellikle de geri besleme kavramını oluşturmak. Transfer fonksiyonu ve blok şema kavramı içerisinde sistemlerin matematik modellerinin çıkarılması ve dinamik davranışlarının analizi. Çeşitli türden sistemlerin geçici ve kalıcı durum davranışlarının analizi. Denetleyici tasarımı ve PID denetleyicilerinin özellikleri. Denetim sistemlerinin frekans cevabı tanımı ve analizi.
Ders İçeriği Açık döngü, kapalı döngü ve geri beslemeli denetim sistemleri kavramlarının tanıtılması. Laplace dönüşümü tanımı, özellikleri ve ters Laplace dönüşümleri. Sistem dinamiği ve matematiksel modellemeye giriş; transfer fonksiyonu ve özellikleri. Blok şemaları, özellikleri, bozucu girişe maruz blok şemaların indirgenmesi ve geri beslemenin bozucu giriş üzerindeki etkisi. Sistemlerin geçici durum davranışı ilgili parametreler ve bu parametrelerin dinamik davranış parametreleri ile ilişkileri, kalıcı durum davranışı, gececi durum hata sabitleri ve hataları. Doğrusal sistemlerin kararlılık analizi, Routh-Hurwitz kararlılık ölçütü ve geri beslemeli denetim sistemlerine uygulanması. Denetleyici tasarımı, PID denetleyici ve temel özellikleri. PID denetleyici ayarı yöntemleri ve tasarımı, MATLAB/Simulink ortamında denetleyici tasarımı. Frekans cevabı yöntemleri; Bode ve Nyquist eğrilerinin çizimi.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Bir denetim sisteminin girişleri, çıkışları ve elemanları ile açık döngü ve kapalı döngü denetim sistemlerinin anlamlarını ve geri beslemeli denetim sisteminin üstünlüklerini kavrayabilme.
2Diferansiyel denklem ve Laplace dönüşümleri gibi matematiksel yöntemleri mühendislik konularına uygulayabilme.
3Transfer fonksiyonu ve blok şema modelleme tekniklerinin sistem dinamiği ve denetim sistemleri konularındaki önemini kavrayabilme.
4Denetim sistemlerinin geçici ve kalıcı durum davranışı parametrelerinin anlamlarını ve bunların sistemin performansı üzerindeki etkisini kavrayabilme.
5Sistem kararlığını ve belli türdeki geri beslemeli sistemlerin kararlılık sınırlarını belirleyebilme.
6Oransal, integral ve türev denetim etkilerini kavrayabilme ve bunları endüstriyel denetleyici tasarımında uygulayabilme.
7Frekans cevabı kavramını kavrayabilme ve Bode ve Nyquist frekans cevabı tekniklerini sistem kararlılığının belirlenmesinde ve denetleyici tasarımında kullanabilme.
8Denetim sistemlerinin analiz ve tasarımında MATLAB/Simulink programlama olanaklarından yararlanabilme.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11
ÖK 001           
ÖK 002           
ÖK 003           
ÖK 004           
ÖK 005           
ÖK 006           
ÖK 007           
ÖK 008           
Ara Toplam           
Katkı00000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)6212
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)12020
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13030
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2022-2023 Bahar1ZAFER ORTATEPE


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
OTOM 393 SİSTEM DİNAMİĞİ VE KONTOLÜ 3 + 0 1 Türkçe 2022-2023 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. ZAFER ORTATEPE zortatepe@pau.edu.tr TEK A0105 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Endüstriyel denetim ve otomasyon sistemlerine uygulanan klasik denetim kuramı ve özellikle de geri besleme kavramını oluşturmak. Transfer fonksiyonu ve blok şema kavramı içerisinde sistemlerin matematik modellerinin çıkarılması ve dinamik davranışlarının analizi. Çeşitli türden sistemlerin geçici ve kalıcı durum davranışlarının analizi. Denetleyici tasarımı ve PID denetleyicilerinin özellikleri. Denetim sistemlerinin frekans cevabı tanımı ve analizi.
İçerik Açık döngü, kapalı döngü ve geri beslemeli denetim sistemleri kavramlarının tanıtılması. Laplace dönüşümü tanımı, özellikleri ve ters Laplace dönüşümleri. Sistem dinamiği ve matematiksel modellemeye giriş; transfer fonksiyonu ve özellikleri. Blok şemaları, özellikleri, bozucu girişe maruz blok şemaların indirgenmesi ve geri beslemenin bozucu giriş üzerindeki etkisi. Sistemlerin geçici durum davranışı ilgili parametreler ve bu parametrelerin dinamik davranış parametreleri ile ilişkileri, kalıcı durum davranışı, gececi durum hata sabitleri ve hataları. Doğrusal sistemlerin kararlılık analizi, Routh-Hurwitz kararlılık ölçütü ve geri beslemeli denetim sistemlerine uygulanması. Denetleyici tasarımı, PID denetleyici ve temel özellikleri. PID denetleyici ayarı yöntemleri ve tasarımı, MATLAB/Simulink ortamında denetleyici tasarımı. Frekans cevabı yöntemleri; Bode ve Nyquist eğrilerinin çizimi.
Haftalık Konu Başlıkları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları