Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FBM 412GIDA FORMULASYONU VE DUYUSAL GIDA ANALİZLERİ3 + 08. Yarıyıl2

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı GIDA SEKTÖRÜNDE YENİ ÜRÜN FORMÜLASYONUNUN BAŞLANGICINDAN SON ÜRÜNE KADAR OLAN AŞAMALARI; ÜRÜNÜN TANIMI, ÜRÜNÜN PİYASADAKİ TALEBİNİN ARAŞTIRILMASI, FORMÜLASYONDA KULLANILACAK GIDA MADDELERİNİN BİLEŞİMLERİ VE YAPILARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULARAK SEÇİMİ, YASALAR VE GIDA KODEKSİ ÇERÇEVESİNDE LABORATUVARDA GIDA İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK GELİŞTİRİLMESİ, DUYUSAL TESTİ VE SON ÜRÜNÜN SUNUMU. SON ÜRÜNÜN GÖRÜNÜŞÜ, TAT, KOKU VE DOKUNMAYLA ALGILANAN ÖZELLİKLERİ OLAN DUYUSAL NİTELİKLERİNİN KABUL EDİLEBİLİRLİĞİ, EĞİTİCİ DUYUSAL PANELLERLE TEST EDİLİP, İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİNİN KAVRATILMASI.
Ders İçeriği GIDA SEKTÖRÜNDE YENİ ÜRÜN FORMÜLASYONUNUN BAŞLANGICINDAN SON ÜRÜNE KADAR OLAN AŞAMALARI; ÜRÜNÜN TANIMI, ÜRÜNÜN PİYASADAKİ TALEBİNİN ARAŞTIRILMASI, FORMÜLASYONDA KULLANILACAK GIDA MADDELERİNİN BİLEŞİMLERİ VE YAPILARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULARAK SEÇİMİ, YASALAR VE GIDA KODEKSİ ÇERÇEVESİNDE LABORATUVARDA GIDA İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK GELİŞTİRİLMESİ, DUYUSAL TESTİ VE SON ÜRÜNÜN SUNUMU. SON ÜRÜNÜN GÖRÜNÜŞÜ, TAT, KOKU VE DOKUNMAYLA ALGILANAN ÖZELLİKLERİ OLAN DUYUSAL NİTELİKLERİNİN KABUL EDİLEBİLİRLİĞİ, EĞİTİCİ DUYUSAL PANELLERLE TEST EDİLİP, İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİNİN KAVRATILMASI.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1gıda formulasyonunun öğrenilmesi
2duyusal gıda analizlerinin öğretilmesi

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17
ÖK 00155555555551111555
ÖK 00255555555551111555
Ara Toplam101010101010101010102222101010
Katkı55555555551111555

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)144
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)166
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






52

2
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Bahar1HANDE MUTLU ÖZTÜRK
Detay 2018-2019 Bahar1HANDE MUTLU ÖZTÜRK
Detay 2017-2018 Bahar1HANDE MUTLU ÖZTÜRK
Detay 2016-2017 Bahar1HANDE MUTLU ÖZTÜRK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FBM 412 GIDA FORMULASYONU VE DUYUSAL GIDA ANALİZLERİ 3 + 0 1 Türkçe 2019-2020 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. HANDE MUTLU ÖZTÜRK hmozturk@pau.edu.tr Derslik Belirtilmemiştir. Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç GIDA SEKTÖRÜNDE YENİ ÜRÜN FORMÜLASYONUNUN BAŞLANGICINDAN SON ÜRÜNE KADAR OLAN AŞAMALARI; ÜRÜNÜN TANIMI, ÜRÜNÜN PİYASADAKİ TALEBİNİN ARAŞTIRILMASI, FORMÜLASYONDA KULLANILACAK GIDA MADDELERİNİN BİLEŞİMLERİ VE YAPILARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULARAK SEÇİMİ, YASALAR VE GIDA KODEKSİ ÇERÇEVESİNDE LABORATUVARDA GIDA İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK GELİŞTİRİLMESİ, DUYUSAL TESTİ VE SON ÜRÜNÜN SUNUMU. SON ÜRÜNÜN GÖRÜNÜŞÜ, TAT, KOKU VE DOKUNMAYLA ALGILANAN ÖZELLİKLERİ OLAN DUYUSAL NİTELİKLERİNİN KABUL EDİLEBİLİRLİĞİ, EĞİTİCİ DUYUSAL PANELLERLE TEST EDİLİP, İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİNİN KAVRATILMASI.
İçerik GIDA SEKTÖRÜNDE YENİ ÜRÜN FORMÜLASYONUNUN BAŞLANGICINDAN SON ÜRÜNE KADAR OLAN AŞAMALARI; ÜRÜNÜN TANIMI, ÜRÜNÜN PİYASADAKİ TALEBİNİN ARAŞTIRILMASI, FORMÜLASYONDA KULLANILACAK GIDA MADDELERİNİN BİLEŞİMLERİ VE YAPILARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULARAK SEÇİMİ, YASALAR VE GIDA KODEKSİ ÇERÇEVESİNDE LABORATUVARDA GIDA İŞLEME TEKNİKLERİ KULLANILARAK GELİŞTİRİLMESİ, DUYUSAL TESTİ VE SON ÜRÜNÜN SUNUMU. SON ÜRÜNÜN GÖRÜNÜŞÜ, TAT, KOKU VE DOKUNMAYLA ALGILANAN ÖZELLİKLERİ OLAN DUYUSAL NİTELİKLERİNİN KABUL EDİLEBİLİRLİĞİ, EĞİTİCİ DUYUSAL PANELLERLE TEST EDİLİP, İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİNİN KAVRATILMASI.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleri
2 Duyusal Değerlendirme
3 Duyusal Değerlendirme Laboratuvarları
4 Ürün ve Panel Kontrolleri
5 Duyusal Değerlendirmede Panelist Seçimi ve Panel Büyüklüğünü Etkileyen Faktörler
6 Farklılık Testleri
7 Farklılık Testleri
8 Ara Sınav
9 Duyusal Değerlendirmede Kullanılan Skalalar
10 Lezzet Profili Analizi
11 Doku Profil Analizi
12 Faktör Piyasaları
13 Duyusal Testlerin Tüketici Tercih Çalışmasında Kullanılması
14 Gıda İşletmelerinde Duyusal Değerlendirme İle İlgili Bir Programın Uygulanması
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları