Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FBM 210BESLENME İLKELERİ VE MÖNÜ PLANLAMA3 + 34. Yarıyıl6

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı öğrencilere beslenme kavramını ve yeterli ve dengeli beslenme kurallarını öğretmek.Mönü planlama ilkeleri ve kurallarını öğretmek.
Ders İçeriği Sağlıklı beslenme için gerekli besinler özellikleri, dengeli beslenme için gerekli günlük besin miktarı ve beslenme ilkeleri; Besinler ve özellikleri, İnsanların günlük besin ihtiyaçları, Mönü planı nedir, planlamaya etki eden faktörler nelerdir; Mönünün ne olduğu, hangi yiyeceklerden oluşacağı ve sıralamaları, Plan ve mönü planının nasıl yapılacağı, nelerden etkilenebileceği, Misafirlerin sosyal ve ekonomik durumlarına uygun mönülerin, standart reçetelerin, porsiyonların oluşturulması; Müşterilerin zevk ve tercihleri, Bu zevk ve tercihlere uygun mönü hazırlama, Bu mönülerin uygulamaları ve standart reçete haline getirilmesi.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Beslenmenin önemini ve yeterli ve dengeli beslenme kurallarını öğrenir.
2Besin öğelerini ve işlevlerini, yetersizliklerinde ve fazlalıklarında ortaya çıkabilecek sorunları ve önleme yollarını öğrenir.
3doğru beslenme ilkelerini ve toplumda görülen beslenme sorunları ve nedenlerini öğrenir.
4Mönü planlama ilkelerini öğrenir.
5Mönü çeşitlerini öğrenir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17
ÖK 001555555533311 5555
ÖK 002555555533311 5555
ÖK 003555555533311 5555
ÖK 004555555533311 5555
ÖK 005555555533311 5555
Ara Toplam2525252525252515151555 25252525
Katkı55555553331105555

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14570
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)177
Ödevler11212
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)177
Laboratuar7535
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11313
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






156

6
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2019-2020 Bahar1NURTEN ÇEKAL
Detay 2018-2019 Bahar1NURTEN ÇEKAL
Detay 2017-2018 Bahar1NURTEN ÇEKAL
Detay 2016-2017 Bahar1NURTEN ÇEKAL
Detay 2015-2016 Bahar1NURTEN ÇEKAL
Detay 2014-2015 Bahar1NURTEN ÇEKAL
Detay 2014-2015 Bahar2NURTEN ÇEKAL
Detay 2013-2014 Bahar1NURTEN ÇEKAL
Detay 2013-2014 Bahar2NURTEN ÇEKAL
Detay 2012-2013 Bahar1NURTEN ÇEKAL
Detay 2012-2013 Bahar2NURTEN ÇEKAL
Detay 2011-2012 Bahar1NURTEN ÇEKAL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FBM 210 BESLENME İLKELERİ VE MÖNÜ PLANLAMA 3 + 3 1 Türkçe 2019-2020 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. NURTEN ÇEKAL ncekal@pau.edu.tr Derslik Belirtilmemiştir. Dersin Devam Yüzdesi : %60
Amaç öğrencilere beslenme kavramını ve yeterli ve dengeli beslenme kurallarını öğretmek.Mönü planlama ilkeleri ve kurallarını öğretmek.
İçerik Sağlıklı beslenme için gerekli besinler özellikleri, dengeli beslenme için gerekli günlük besin miktarı ve beslenme ilkeleri; Besinler ve özellikleri, İnsanların günlük besin ihtiyaçları, Mönü planı nedir, planlamaya etki eden faktörler nelerdir; Mönünün ne olduğu, hangi yiyeceklerden oluşacağı ve sıralamaları, Plan ve mönü planının nasıl yapılacağı, nelerden etkilenebileceği, Misafirlerin sosyal ve ekonomik durumlarına uygun mönülerin, standart reçetelerin, porsiyonların oluşturulması; Müşterilerin zevk ve tercihleri, Bu zevk ve tercihlere uygun mönü hazırlama, Bu mönülerin uygulamaları ve standart reçete haline getirilmesi.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 yeterli ve dengeli beslenme ve toplumda görülen beslenme sorunları.
2 Besin öğeleri ve özellikleri ve beslenme yetersizliği sonucu ortaya çıkan hastalıklar
3 karbonhidratlar
4 proteinler
5 yağlar
6 vitaminler
7 mineraller
8 su
9 enerji
10 besin grupları
11 mönü planlama
12 mönü çeşitleri ve özellikleri
13 mönü çeşitleri ve özellikleri
14 mönü örnekleri.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
beslenme ilkeleri ve mönü planlama,prof.dr.sıdıka buldukTürkçe
beslenme ilkeleri ve mönü planlama,prof.dr.sıdıka buldukTürkçe
beslenme ilkeleri ve mönü planlama,prof.dr.sıdıka buldukTürkçe
beslenme ilkeleri ve mönü planlama,prof.dr.sıdıka buldukTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları