Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FBM 211GASTRONOMİ2 + 03. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Gastronomi ve İlgili Kavramların Gastronominin Bilimsel ve Sanatsal Boyutlarının öğrenilmesi. Bir Turistik Ürün ve Çekicilik Olarak Gastronomi; Ağırlama Endüstrisinin bir Boyutu Olarak Gastronomi; Gastronomi Turizmi ve Gastronomi Turizminin Gelişimi; Yeme Alışkanlık ve Geleneklerinin Gelişimi; Temel Beslenme İlkeleri; Yiyecek İçecek Türleri ve Bileşenleri; Yiyecek İçecek Üretim Teknikleri; Yiyecek Depolama ve Koruma; Yiyecek Zehirlenmesini Önleme; Yiyecek Güvenliği; Hijyen ve Sanitasyon Sağlamada Yönetim Aracı Olarak HACCP; Avrupa Gastronomisinin Genel Değerlendirilmesi.
Ders İçeriği MUTFAK SANATI, TARİHÇESİ, YEMEK VE TOPLUM ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
44.Öğrenci gastronomiyi ve gastronomi tarihini öğrenir.
11. Dünyadaki gastronomi konusundaki gelişmeleri öğrenir.
22. Türkiyedeki gastronomi konusudaki gelişmeleri öğrenir.
33. Gastronominin turizm açısından önemini öğrenci kavrar.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17
ÖK 00155555555551122225
ÖK 00255554555551122225
ÖK 00355554444441125455
ÖK 00455554444441122225
Ara Toplam2020202017181818181844811101120
Katkı55554555551123335

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)11313
Ödevler4832
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)177
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Güz1NURTEN ÇEKAL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FBM 211 GASTRONOMİ 2 + 0 1 Türkçe 2018-2019 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. NURTEN ÇEKAL ncekal@pau.edu.tr Derslik Belirtilmemiştir. Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Gastronomi ve İlgili Kavramların Gastronominin Bilimsel ve Sanatsal Boyutlarının öğrenilmesi. Bir Turistik Ürün ve Çekicilik Olarak Gastronomi; Ağırlama Endüstrisinin bir Boyutu Olarak Gastronomi; Gastronomi Turizmi ve Gastronomi Turizminin Gelişimi; Yeme Alışkanlık ve Geleneklerinin Gelişimi; Temel Beslenme İlkeleri; Yiyecek İçecek Türleri ve Bileşenleri; Yiyecek İçecek Üretim Teknikleri; Yiyecek Depolama ve Koruma; Yiyecek Zehirlenmesini Önleme; Yiyecek Güvenliği; Hijyen ve Sanitasyon Sağlamada Yönetim Aracı Olarak HACCP; Avrupa Gastronomisinin Genel Değerlendirilmesi.
İçerik MUTFAK SANATI, TARİHÇESİ, YEMEK VE TOPLUM ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gastronominin anlamı ve önemi
2 Gastronomi turizmi
3 Türkiye'de gastronomi turizmi
4 Antik çağda yemek kültürü
5 Eski Mısır'da yemek kültürü
6 Mezopotamya'da yemek kültürü
7 Eski Yunan'da Yemek kültürü
8 Türkiye'de ege bölgesinde yemek kültürü
9 Türkiye'de marmara bölgesinde yemek kültürü
10 Türkiye'de karadeniz bölgesinde yemek kültürü
11 Türkiye'de akdeniz bölgesinde yemek kültürü
12 Türkiye'de iç anadolu bölgesinde yemek kültürü
13 Türkiye'de doğu anadolu bölgesinde yemek kültürü
14 Türkiye'de güney doğu anadolu bölgesinde yemek kültürü
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Tarih Boyunca Yemek Kültürü, Murat BELGETürkçe
Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü, Sanat, Kültür ve Mutfak, Phyllis Pray Bober. Türkçe
Beslenme Antropolojisi .Prof.Dr.Türkan KUTLUAY MERDOLTürkçe
Tarih Boyunca Yemek Kültürü, Murat BELGETürkçe
Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü, Sanat, Kültür ve Mutfak, Phyllis Pray Bober. Türkçe
Beslenme Antropolojisi .Prof.Dr.Türkan KUTLUAY MERDOLTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları