Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FBM 209MUTFAK TEKNOLOJİSİ2 + 03. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Mutfak Kavramı Ve Mutfağın Tarihî Gelişimi Dünya Mutfakları, Türk Mutfağı, Mutfak Yönetimi, Mutfak Bilgisi, Otel Mutfaklarında Kullanılan Malzeme Ve Araç Gereçler, Mutfak Temizlik Ve Sağlık, Gıda Maddelerinin Beslenme Değerlerine Göre Ayrımı, Yiyecek Üretim Maliyetleri, Satın Alma Ve Depolama, Uzun Ve Kısa Süreli Muhafaza, Mutfağın Planlanması, Üretim Planlaması Mutfakta Bilgisayar Kullanımı, Mutfağın Örgütsel Yapısı konusunda öğrencileri bilgilendirmek.
Ders İçeriği MUTFAK VE MUTFAK YÖNETİMİ KAVRAMI, MUTFAK KÜLTÜRLERİ, MUTFAĞIN İŞLEVLERİ VE BÖLÜMLERİ, MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ, MUTFAK ARAÇLARI, MUTFAKTA ÜRETİM SÜRECİ, ÜRETİM PLANLAMA, MUTFAKTA GÜVENLİK,
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Öğrenci mutfağı tanır ve mutfak tasarımında dikkate alınması gereken faktörleri öğrenir.
2Öğrenci mutfakta kullanılan araç ve gereçleri ve bunları kullanma talimatlarını öğrenir.
3Mutfak hiyerarşisini öğrenir.
4Mutfakta çıkabilecek olası kazaları karşı alınması gereken önlemleri ve ilk yardım için yapılması gerekenleri öğrenir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17
ÖK 00155554455551125555
ÖK 00255552454251111335
ÖK 00333353355551145555
ÖK 00435413115551145555
Ara Toplam16181716121216191720441116181820
Katkı45443345451134555

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)11313
Ödevler144
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)188
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11313
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)11212
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)21326
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Güz1NURTEN ÇEKAL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FBM 209 MUTFAK TEKNOLOJİSİ 2 + 0 1 Türkçe 2018-2019 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. NURTEN ÇEKAL ncekal@pau.edu.tr Derslik Belirtilmemiştir. Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Mutfak Kavramı Ve Mutfağın Tarihî Gelişimi Dünya Mutfakları, Türk Mutfağı, Mutfak Yönetimi, Mutfak Bilgisi, Otel Mutfaklarında Kullanılan Malzeme Ve Araç Gereçler, Mutfak Temizlik Ve Sağlık, Gıda Maddelerinin Beslenme Değerlerine Göre Ayrımı, Yiyecek Üretim Maliyetleri, Satın Alma Ve Depolama, Uzun Ve Kısa Süreli Muhafaza, Mutfağın Planlanması, Üretim Planlaması Mutfakta Bilgisayar Kullanımı, Mutfağın Örgütsel Yapısı konusunda öğrencileri bilgilendirmek.
İçerik MUTFAK VE MUTFAK YÖNETİMİ KAVRAMI, MUTFAK KÜLTÜRLERİ, MUTFAĞIN İŞLEVLERİ VE BÖLÜMLERİ, MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ, MUTFAK ARAÇLARI, MUTFAKTA ÜRETİM SÜRECİ, ÜRETİM PLANLAMA, MUTFAKTA GÜVENLİK,
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 mutfağın yiyecek içecek işletmelerinde önemi.
2 Düzenli bir mutfak nasıl planlanır
3 Mutfak tasarımında göz önünde bulundurulması gereken faktörler
4 Mutfak bölümleri ve özellikleri
5 Mutfak yerleşimi
6 mutfak ergonomisi
7 yanlış planlanmış bir mutfakta ortaya çıkabilecek sorunlar
8 mutfakta yönetim süreci
9 mutfak hiyerarşisi
10 mutfakta görev alan personeller ve görev tanımları
11 mutfakta ortaya çıkabilecek kazalar ve önleme yolları
12 mutfakta hijyen ve sanitasyon
13 mutfakta kullanılan araç gereçler
14 mutfakta kullanılan araç gereçlerin kullanım ve bakımları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
MUTFAK TEKNOLOJİSİ, CEMAL TÜRKANTürkçe
MUTFAK TEKNOLOJİSİ, CEMAL TÜRKANTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları