Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FBM 205GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ3 + 03. Yarıyıl4,5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Gıda teknolojisinin tanımı, hazır gıda teknolojisinde hammaddeler ve bileşimleri, gıda bozulma etkenleri ve kontrolü, fiziksel gıda muhafaza yöntemleri, kimyasal gıda muhafaza yöntemleri, biyolojik gıda muhafaza teknikleri, tahıl, meyve, sebze, et, süt, yağ, şeker çay işleme teknolojisini ve işlenmiş gıdalarda kalite kontrol ilkelerini öğretmek. .
Ders İçeriği Gıda teknolojisinin tanımı, hazır gıda teknolojisinde hammaddeler ve bileşimleri, gıda bozulma etkenleri ve kontrolü, fiziksel gıda muhafaza yöntemleri, kimyasal gıda muhafaza yöntemleri, biyolojik gıda muhafaza teknikleri, tahıl, meyve, sebze, et, süt, yağ, şeker çay işleme teknolojisini ve işlenmiş gıdalarda kalite kontrol ilkeleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
22. Gıda maddelerinin kimyasal özelliklerinin üretim, beslenme ve sağlık açısından faydalarını öğrenme
11. Gıda maddelerinin temel kimyasal yapılarını öğrenme
33.Üretimden tüketime kadar gıdalarda meydana gelen değişimleri bilir.
44.Gıda muhafaza koşullarını, kurallarını ve yöntemlerini bilir.
55.Gıda satın alırken dikkat edilmesi gereken faktörlere dikkat eder.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14PY 15PY 16PY 17
ÖK 001554215514211 1  5
ÖK 002555555552211 1  5
ÖK 003555525542211 1  5
ÖK 004555525554211 4  5
ÖK 00555452555551145555
Ara Toplam25252322122525201713554125525
Katkı55542554331112115

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Ödevler11111
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)166
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11010
Sunum / Seminer (hazırlık süresi dahil)4416
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)4832
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






117

4,5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Güz1HANDE MUTLU ÖZTÜRK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FBM 205 GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ 3 + 0 1 Türkçe 2018-2019 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. HANDE MUTLU ÖZTÜRK hmozturk@pau.edu.tr Derslik Belirtilmemiştir. Dersin Devam Yüzdesi : %80
Amaç Gıda teknolojisinin tanımı, hazır gıda teknolojisinde hammaddeler ve bileşimleri, gıda bozulma etkenleri ve kontrolü, fiziksel gıda muhafaza yöntemleri, kimyasal gıda muhafaza yöntemleri, biyolojik gıda muhafaza teknikleri, tahıl, meyve, sebze, et, süt, yağ, şeker çay işleme teknolojisini ve işlenmiş gıdalarda kalite kontrol ilkelerini öğretmek. .
İçerik Gıda teknolojisinin tanımı, hazır gıda teknolojisinde hammaddeler ve bileşimleri, gıda bozulma etkenleri ve kontrolü, fiziksel gıda muhafaza yöntemleri, kimyasal gıda muhafaza yöntemleri, biyolojik gıda muhafaza teknikleri, tahıl, meyve, sebze, et, süt, yağ, şeker çay işleme teknolojisini ve işlenmiş gıdalarda kalite kontrol ilkeleri.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gıda Bilimi ve Teknolojisine Giriş
2 Beslenme ile ilgili Temel Kavramlar
3 Besin İşleme Ve Temel Muhafaza Yöntemleri
4 Süt Teknolojisi-I
5 Süt Teknolojisi-II
6 Tahıl Teknolojisi
7 Et ve Et Ürünleri Teknolojisi-I
8 Et ve Et Ürünleri Teknolojisi-II
9 Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
10 Alkollü İçkiler Teknolojisi
11 Su Ürünleri Teknolojisi
12 Gıda Katkı Maddeleri
13 Gıda Kontaminantları
14 Gıda Kalitesi ve Güvenliği
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları