DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
THM 416YÖNETİM MUHASEBESİ3 + 08. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Yönetim muhasebesinin temel amacı, işletme yöneticisine karar almada yardımcı olmaktır. İşletme yöneticisi, yönetim muhasebesi sayesinde planlama ve karar alma sürecinde atılacak adımları daha kolay belirler.
Ders İçeriği Muhasebe analizi ve yönetimin karar alma işlevi, planlama amacıyla bilgi: maliyet-hacim kâr analizleri, başabaş noktası analizi , bütçelerin planlama aracı olarak kullanılması: satışların tahmini, üretim bütçesi, direkt ilk madde,malzeme bütçesi, direkt işçilik bütçesi, genel üretim giderleri bütçesi, bütçelenmiş gelir tablosu ve proforma bilanço, kontrol amacıyla bilgi, değişik seçenekleri zorunlu kılan kararlar.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Öğrenci sabit ve değişken maliyet tanımlarını öğrenir.
2Değişken maliyetsiz üretimi hesaplar.
3Üretim planlaması yapar.
4Kritik noktaları öğrenir.
5Katkı hissesiyle gelir raporlarını düzenler.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13PY 14
ÖK 0121            
ÖK 02              
ÖK 03              
ÖK 04              
ÖK 05              
Ara Toplam21            
Katkı00000000000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Rapor / Proje (hazırlık süresi dahil)16262
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4

DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Bahar2NURAY SELMA ÖZDİPÇİNER

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu:  THM 416 Dersin Adı:  YÖNETİM MUHASEBESİ
Saat (T+P) : 3 + 0   Şube No : 2   Öğretim Dili: Türkçe Şube Dönemi :  2018-2019 Bahar
Öğretim Elemanı :  PROFESÖR NURAY SELMA ÖZDİPÇİNER E-Mail:  nselma@pau.edu.tr, İç Hat:  2123788 1152, 296 7443, 296 7443, 296 7484,
Ders Yeri Derslik Belirtilmemiştir.
Amaç : Yönetim muhasebesinin temel amacı, işletme yöneticisine karar almada yardımcı olmaktır. İşletme yöneticisi, yönetim muhasebesi sayesinde planlama ve karar alma sürecinde atılacak adımları daha kolay belirler.
İçerik : Muhasebe analizi ve yönetimin karar alma işlevi, planlama amacıyla bilgi: maliyet-hacim kâr analizleri, başabaş noktası analizi , bütçelerin planlama aracı olarak kullanılması: satışların tahmini, üretim bütçesi, direkt ilk madde,malzeme bütçesi, direkt işçilik bütçesi, genel üretim giderleri bütçesi, bütçelenmiş gelir tablosu ve proforma bilanço, kontrol amacıyla bilgi, değişik seçenekleri zorunlu kılan kararlar.
Devam Zorunluluğu : Dersin Devam Yüzdesi : %70
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Turizm işletmelerinde maliyet-gider-harcama kavramları
2 Maliyet giderlerinin türleri
3 Maliyet belirlenmesinin faydaları
4 Turizm işletmelerinde maliyet merkezleri
5 Turizm işletmelerinde maliyetleri oluşturan faktörler
6 Maliyetleri olmsuz etkileyen faktörler ve maliyet sistemini etkileyen faktörler
7 Turizm işletmelerinde maliyet hesaplama süreci
8 Maliyet- satış ilişkisi ve fiyatlama
9 Vize
10 Maliyet hesaplamaları ve problemler
11 Turizm işletmelerinde maliyet yöntemleri ve yüksek maliyet nedenleri
12 Maliyet -kara geçiş analizleri
13 Maliyet -kara geçiş analizinde temel yaklaşımlar
14 Final
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Maliyet Muhasebesine Giriş Mustafa SAVCI 9.Baskı Murathan YayıneviTürkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları
© 2019 PAU