Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
TIP 403GASTROENTEROLOJİK,CERRAHİ VE ÜROLOJİK HASTALIKLAR0 + 07. Yarıyıl15

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Temel amaç olarak; bu bloğun sonunda öğrencilerin, şok travma ve diğer çevresel acillerin, üst ve alt gastrointestinal sistem hastalıklarına, pankreatobiliyer sistem hastalıklarına, hepatolojik hastalıklara, akut karına, üriner sistem enfeksiyonlarına, penis ve skrotum hastalıklarına cerrahi yaklaşım ilkelerini, bu hastalıkların belirti ve bulgularını, oluş mekanizmalarını, tanı ve tedavi ilkelerini, komplikasyonlarını açıklayabilmeleri ve ilişkili mesleksel becerileri uygulayabilmeleri beklenmektedir.
Ders İçeriği Cerrahiye giriş, şok ve travma, çevresel aciller, ağız, farinks, özfagus, mide, duodenum hastalıkları, jejunum, ileum, appendiks, kolon, rektum, anüs hastalıkları, pankreas, safra kesesi ve safra yolları hastalıkları, hepatolojik hastalıklar, akut karın, üriner sistem obstrüksiyonları, penis - skrotum hastalıkları
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1 Travma ile acil servise gelen bir hastanın nasıl resüsite edileceğini, hastaya ekip olarak nasıl yaklaşılacağını, tanı ve tedavi metodlarını açıklar. (Bilgi)
2 Organ nakli sürecini tüm yönleriyle değerlendirir ve yorumlar, eğitim ve danışmanlık yapar. (Bilgi)
3 Serviste operasyona hazırlanan hastalardan kan alma, damar yolu takma, idrar sondası ve nazogastrik takma; postoperatif dönemde pansuman yapma, ameliyat sırasında sütür atar. (Beceri)
4 Özellikle adli vakaların sık karşılaşılacağı bu konu içerisinde hukuki süreçlerde hasta ve yakınları ile etkili iletişim kurar, bu süreçte kendi sağlığını korumaya dikkat eder. (Beceri)
5 Travma hastanısa ilk yaklaşımın genel ilkelerini tanımlar.(Bilgi)
6 Kafa, spinal, toraks ve batın travmalı hastaların tanı ve tedavi ilekelerini açıklar.(Bilgi)
7 Travmaya bağlı komplikasyhonları tanır ve önleme yollarını ifade eder.(Bilgi)
8 Çevresel acilleri sayar, tanı ve tedavi ilkelerine uygun olarak açıklar.(Bilgi)
9 Yanık ve yara bakımını ilkelerine uygun olarak açıklar. (Bilgi)
10 Travma hastasının fizik muayenesini yapar, radyografilerini değerlendirir.(Beceri)
11 Kan alma, damar yolu açma, iv/im enjeksiyon, foley – nazogastrik sonda takılması ve yara bakımı uygulamaları yapar.(Beceri)
12 İlk Yardım için gerekli girişimleri uygular, bu konuda eğitim ve danışmanlık süreçlerini yürütür. (Beceri)
13 Travma hastası ile karşılaştığında adli bildirim ve erken müdahalenin değerini bilir.(Tutum)
14 Özefagusun organik ve fonksiyonel hastalıkları, üst GIS kanamalar ve peptik ülser hastalığı ile ilgili olguların klinik bulgularını, tanısını, ayırıcı tanısını ve tedavi yaklaşımları ile bu hastalıklara zemin hazırlayan faktörleri ve bunlardan korunma yollarını açıklar, güncel literatürü takip eder, bu konuda bilimsel çalışma planlar ve uygular. (Tutum)
15 Özefagusun organik ve fonksiyonel hastalıkları, üst GIS kanamalar ve peptik ülser hastalığı ile ilgili olguların öyküsünü alabilir ve fizik incelemesini yapar. (Beceri)
16 Özefagusun organik ve fonksiyonel hastalıkları, üst GIS kanamalar ve peptik ülser hastalığı ile ilgili olgularda tanı ve ayırıcı tanıya yönelik yardımcı tanı yöntemlerini kullanır. . (Beceri)
17 Tanıya uygun olarak özel işlem ve ileri tetkik gerektiren hastaları ileri merkeze yönlendirir, bu süreçte maliyet-etkin ve toplum yararına uygun davranır. (Bilgi, Beceri)
18 Özefagusun organik ve fonksiyonel hastalıkları, üst GIS kanamalar ve peptik ülser hastalığı ile ilgili olguların tanı ve tedavisinde hastanın onayını alarak gerçekleştirdiği muayene esnasında uygun etik yaklaşıma bağlı kalır. (Tutum)
19 İnflamatuvar barsak hastalıkları, alt GIS kanama ve divertikülozis olgularının klinik bulgularınıi tanısını, ayırıcı tanısını ve tedavi yaklaşımları ile bu hastalıklara zemin hazırlayan faktörleri ve bunlardan korunma yollarını açıklar, güncel literatürü takip eder. (Bilgi)
20 İnflamatuvar barsak hastalıkları, alt GIS kanama ve divertikülozis olgularının öyküsünü alır ve fizik incelemesini yapar.(Beceri)
21 Tanıya uygun olarak özel işlem ve ileri tetkik gerektiren alt GİS hastalarını ileri merkeze yönlendirir.Beceri)
22 İnflamatuvar barsak hastalıkları, alt GIS kanama ve divertikülozis olgularının tanı ve tedavisinde hastanın onayını alarak gerçekleştirdiği muayene esnasında uygun etik yaklaşıma bağlı kalır.(Tutum)
23 Akut ve kronik pakreatit , periampuller tümörler, safra taşları, kolestaz ve akut kolesistit olgularının klinik bulgularını, tanısını, ayırıcı tanısısın ve tedavi yaklaşımları ile bu hastalıkları zemin hazırlayan faktörleri ve bunlardan korunma yollarını açıklar, güncel literatürü takip eder, konu ile ilgili araştırmalarda bilişim teknolojilerini kullanır. (Bilgi)
24 Akut ve kronik pankreatit, periampuller tümörler, safra taşları, kolestaz ve akut kolesistit olgularının öyküsünü alabilir ve fizik incelemesini yapar.(Beceri)
25 Akut ve kronik pankreatit, periampuller tümörler, safra taşları,kolestaz ve akut kolesistit olgularında tanı ve ayırıcı tanıya yönelik yardımcı tanı yöntemlerini kullanır. (Beceri)
26 Tanıya uygun olarak özel işlem ve ileri tetkik gerektiren akut ve kronik pankreatit, periampuller tümörler, safra taşları,kolestaz ve akut kolesistitli hastaları ileri merkeze yönlendirir.(Beceri)
27 Akut ve kronik pankreatit, perampuller tümörler, safra taşları, kolestaz ve akut kolesistit olgularının tanı ve tedavisinde hastanın onayını alarak gerçekleştirdiği muayene esnasında uygun etik yaklaşıma bağlı kalır.(Tutum)
28 Akut ve kronik viral hepatitler, otoimmün hepatit, metabolik karaciğer hastalıkları ve fulminan hepatit olgularının klinik bulgularını, tanısını, ayırıcı tanısını ve tedavi yaklaşımları ile bu hastalıklara zemin hazırlayan faktörleri ve bunlardan konunma yollarını açıklar, güncel literatürü takip eder, konu ile ilgili araştırmalarda bilişim teknolojilerini kullanır. (Bilgi)
29 Karaciğer sirozu ve portal hipertansiyon olgularının klinik bulgularını, tanısını, ayırıcı tanısını ve tedavi yaklaşımları ile bu hastalıklara zemin hazırlayan faktörleri ve bunlardan korunma yollarını açıklar.(Bilgi)
30 Akut ve kronik viral hepatitler, otoimmün hepatit, metabolik karaciğer hastalıkları ve fulminan hepatit olgularının öykünü alabilir ve fizik incelemesini yapar. (Bilgi)
31 Karaciğer sirozu ve portal hipertansiyon olgularının öyküsünü alabilir ve fizik incelemesini yapar.(Beceri)
32 Akut ve kronik viral hepatitler, otoimmün hepatit, metabolik karaciğer hastalıkları ve fulminan hepatit olgularında tanı ve ayırıcı tanıya yönelik yardımcı tanı yöntemlerini kullanır.(Beceri)
33 Karaciğer sirozu ve portal hipertansiyon olgularında tanı ve ayırıcı tanıya yönelik yardımcı tanı yöntemlerini kullanır. (Beceri)
34 Tanıya uygun olarak özel işlem ve ileri tetkik gerektiren hastaları ileri merkeze yönlendirir, hasta merkezli bir yaklaşım gösterir. (Beceri)
35 Akut ve kronik viral hepatitler, otoimmün hepatit, metabolik karaciper hastalıkları ve fulminan hepatit olgularının tanı ve tedavisinde hastanın onayını alarak gerçekleştirdiği muayene esnasında uygun etik yaklaşıma bağlı kalır.(Tutum)
36 Karaciğer sirozu ve portal hipertansiyon olgularının tanı ve tedavisinde hastanın onayını alarak gerçekleştirdiği muayene esnasında uygun etik yaklaşıma bağlı kalır. (Tutum)
37 Akut batın klinik tablosunun temel kriterlerini, karın ağrısını karakteristiklerini, farklı branşlarda sık karşılaşılan hastalıklarda neler yapılması gerektiği, tanı ve tedavi metodlarını açıklar, güncel literatürü takip eder (Bilgi)
38 Sütür ve greft materyallerini tanır ve nerelerde kullanıldığını tanımlar.(Bilgi)
39 Basit sütür atma tekniğini uygular.(Beceri)
40 Özellikle acil serviste gördüği klinik tablolar olduğu için acil servis hastasına etik yaklaşım gerekliliğinin ayrı bir önemi olduğu konusunda sorumluluk alır. (Tutum)
41 Üriner sistem obstrüksiyonunda yol açabilen ürolojik hastalıkların ve diğer üriner sistem dışı nedenlerin tanı ve ayırıcı tanısı ile tedavi yaklaşımlarını açıklar.(Bilgi)
42 Üriner sistem enfeksiyonu ve genitoüriner travmalı hastalıarın tanı, ayırıcı tanı ve tedavisini açıklar.(Bilgi)
43 Parmakla rektal muayene yapar ve bulguları yorumlar. (Beceri)
44 Üretral katetrizasyon yapar. (Beceri)
45 Üriner sistem obstrüksiyonu ve hematüri yakımları olan hastalara uygun yaklaşım ilkelerine bağlı kalır.(Tutum)
46 İdrar kaçırma, tipleri, risk faktörleri tanı ve tedavisini açıklar. (Bilgi)
47 Erektil disfonksiyon ile başvuran hastalarda tanı ve ayırıcı tanı ile tedavi yaklaşımlarını açıklar, bu bilgiler ile eğitim ve danışmanlık yapar. (Bilgi)
48 Akut skrotum ve skrotal kitlelerin tanı, ayırıcı tanı ve tedavisini açıklar. (Bilgi)
49 Çocuklarda genitoüriner sistem anomalilerini sayar, çocukluk çağı üriner sistem enfeksiyonlarına birinci basamak yaklaşımı açıklar, güncel literatürü takip eder, gerekirse bilimsel araştırma planlar ve uygular. (Bilgi)
50 Erektil disfonksiyonu olan hastalardan uygun anamnez ve öykü alır, bu hastaları uygun tıbbi inceleme için yönlendirir, bu süreçte hasta merkezli bir yaklaşım gösterir. (Beceri)
51 Genital ve skrotal muayene yapar. (Beceri)
52 Erektil disfonksiyon ile başvuran hastada uygun yaklaşım ilkelerine bağlı kalır, hastanın utanmadan kendini ifade etmesini sağlayarak hasta mahremiyetine saygı duyar. (Tutum)

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11
ÖK 00155     3   
ÖK 002 3 34  32 2
ÖK 00355     3   
ÖK 00455     2   
ÖK 0055544 33    
ÖK 00655 3 43    
ÖK 0075554 33    
ÖK 00844 3 2     
ÖK 0094 4 333    
ÖK 01044 32324   
ÖK 0114444 3 22  
ÖK 012555433 21  
ÖK 013555544433  
ÖK 014    5  44 2
ÖK 01544     4   
ÖK 0164  3 33   1
ÖK 017445 3  4  3
ÖK 018433444 33  
ÖK 0194444 3333 1
ÖK 02055 4 3 22  
ÖK 0215555 5 55 3
ÖK 0223   3  55  
ÖK 0233  4 554433
ÖK 02444 3 4 55  
ÖK 0254  5 55   3
ÖK 0263333 2 44 5
ÖK 0275  4   44  
ÖK 0284444 3333 3
ÖK 0293333 2244 3
ÖK 03055 5 4 33  
ÖK 03155 4 3 44  
ÖK 0325  5 44   2
ÖK 0334  4 44   3
ÖK 0343434 4 44 4
ÖK 0354   4  44  
ÖK 0363   4  55  
ÖK 0375  4 4   3 
ÖK 0385          
ÖK 03955     4   
ÖK 0403344 5555 3
ÖK 0415  4  5    
ÖK 0425  4  5    
ÖK 0434  4  4    
ÖK 04454 44 33   
ÖK 04544  4  4   
ÖK 04644  3  4   
ÖK 0474  4  5    
ÖK 0485  4  5    
ÖK 0495 44  4    
ÖK 05055 55 55   
ÖK 05155  5  4   
ÖK 052 3  5  5   
Ara Toplam2131416514265958813079641
Katkı43131223201

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Anabilim Dalı Akademik Etkinliği919
Anabilim Dalı Akademik Etkinliği (Öğrenci)919
Eğitsel vizit30130
Eğitsel vizit (Öğrenci)20120
Klinik Beceri, Uygulama, Hasta Hazırlama, Klinik, Ameliyathane99199
Klinik Beceri, Uygulama, Hasta Hazırlama, Klinik, Ameliyathane(Öğrenci)30130
Grup Oturumları (PDÖ, Task, Seminer, Panel) 72172
Grup Oturumları (PDÖ, Task, Seminer, Panel) (Öğrenci)40140
Poliklinik Eğitimi15115
Poliklinik Eğitimi (Öğrenci)515
Sınav236
Sınav (Öğrenci)2816
Sunum69169
Sunum (Öğrenci)30130
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






450

15
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Yıllık2MURAT ÖZBAN
Detay 2023-2024 Yıllık3UTKU ÖZGEN
Detay 2023-2024 Yıllık4UTKU ÖZGEN
Detay 2023-2024 Yıllık5UTKU ÖZGEN
Detay 2022-2023 Yıllık1MURAT ÖZBAN
Detay 2022-2023 Yıllık2MURAT ÖZBAN
Detay 2022-2023 Yıllık3MURAT ÖZBAN
Detay 2022-2023 Yıllık4MURAT ÖZBAN
Detay 2021-2022 Yıllık1MURAT ÖZBAN
Detay 2021-2022 Yıllık2MURAT ÖZBAN
Detay 2021-2022 Yıllık3MURAT ÖZBAN
Detay 2021-2022 Yıllık4MURAT ÖZBAN
Detay 2020-2021 Yıllık1MURAT ÖZBAN
Detay 2020-2021 Yıllık2MURAT ÖZBAN
Detay 2020-2021 Yıllık3MURAT ÖZBAN
Detay 2020-2021 Yıllık4MURAT ÖZBAN
Detay 2019-2020 Güz1GÜNAY KILIÇ


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
TIP 403 GASTROENTEROLOJİK,CERRAHİ VE ÜROLOJİK HASTALIKLAR 0 + 0 2 Türkçe 2023-2024 Yıllık
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Derslik Belirtilmemiştir. Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Temel amaç olarak; bu bloğun sonunda öğrencilerin, şok travma ve diğer çevresel acillerin, üst ve alt gastrointestinal sistem hastalıklarına, pankreatobiliyer sistem hastalıklarına, hepatolojik hastalıklara, akut karına, üriner sistem enfeksiyonlarına, penis ve skrotum hastalıklarına cerrahi yaklaşım ilkelerini, bu hastalıkların belirti ve bulgularını, oluş mekanizmalarını, tanı ve tedavi ilkelerini, komplikasyonlarını açıklayabilmeleri ve ilişkili mesleksel becerileri uygulayabilmeleri beklenmektedir.
İçerik Cerrahiye giriş, şok ve travma, çevresel aciller, ağız, farinks, özfagus, mide, duodenum hastalıkları, jejunum, ileum, appendiks, kolon, rektum, anüs hastalıkları, pankreas, safra kesesi ve safra yolları hastalıkları, hepatolojik hastalıklar, akut karın, üriner sistem obstrüksiyonları, penis - skrotum hastalıkları
Haftalık Konu Başlıkları
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları