Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 410GIDA TOKSİKOLOJİSİ3 + 08. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Gıdalardaki toksik bileşiklerin yapıları, oluşumları, kaynakları; sağlık üzerine olumsuz etkileri hakkında bilgi sahibi olma.
Ders İçeriği Toksik gıda bileşenlerinin tanımı, toksisiteyi etkileyen faktörler, Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve testler. Gıda kaynaklı mikrobiyal ve paraziter hastalık ve zehirlenmeler. Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler. Pestisitler, insektisidler, hebisidler vb. Ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantlar. Gıdaların ışınlanması ve radyoaktif izotoplar. Gıdaların işlenmesi sırasında oluşan toksik bileşikler. Gıdalarda ve içme sularında kimyasal ve biyolojik kontaminasyonlar, kontrol yöntemleri.Yeni geliştirilen gıda maddeleri ve gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri. Toksikolojik değerlendirmelerde ulusal ve uluslararası düzenlemeler. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Gıdalardaki toksik bileşikleri öğrenir
2Toksik bileşiklerin yapılarını ve oluşumlarını öğrenir.
3Toksik bileşiklerin insan sağlığı üzerine etkilerini öğrenir

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0011 1233 1 4533
ÖK 0022 2332 2 2343
ÖK 003 1323234 3434
Ara Toplam31679737 9121010
Katkı1022321203433

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)31442
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)5840
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1ÇETİN KADAKAL


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 410 GIDA TOKSİKOLOJİSİ 3 + 0 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. ÇETİN KADAKAL ckadakal@pau.edu.tr MUH A0210 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Gıdalardaki toksik bileşiklerin yapıları, oluşumları, kaynakları; sağlık üzerine olumsuz etkileri hakkında bilgi sahibi olma.
İçerik Toksik gıda bileşenlerinin tanımı, toksisiteyi etkileyen faktörler, Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve testler. Gıda kaynaklı mikrobiyal ve paraziter hastalık ve zehirlenmeler. Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler. Pestisitler, insektisidler, hebisidler vb. Ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantlar. Gıdaların ışınlanması ve radyoaktif izotoplar. Gıdaların işlenmesi sırasında oluşan toksik bileşikler. Gıdalarda ve içme sularında kimyasal ve biyolojik kontaminasyonlar, kontrol yöntemleri.Yeni geliştirilen gıda maddeleri ve gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri. Toksikolojik değerlendirmelerde ulusal ve uluslararası düzenlemeler. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Tez ile ilgili konular
2 Tez ile ilgili konular
3 Tez ile ilgili konular
4 Tez ile ilgili konular
5 Tez ile ilgili konular
6 Tez ile ilgili konular
7 Tez ile ilgili konular
8 Tez ile ilgili konular
9 Tez ile ilgili konular
10 Tez ile ilgili konular
11 Tez ile ilgili konular
12 Tez ile ilgili konular
13 Tez ile ilgili konular
14 Tez ile ilgili konular
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı40Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav20Ara Sınav
Proje40Proje
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları