Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 441SPESİYAL PASTA ÜRETİMİ2 + 27. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Pastanede yaygın üretimi olan mayalı ürünler, kremalı ürünler, şuruplu tatlı ürünler ve süt kaynaklı ürünlerin üretimi ve üretim tekniğinde dikkate alınması gereken hususların ortaya konulması, öğrencilerin bu ürünlerde pratik deneyimin kazandırılması amaçlanmıştır.
Ders İçeriği Pasta üretimi hakkında genel bir giriş, pastanelerde bulunması gereken ekipmanlar, dizaynı ve hijyen ve sanitasyonun önemi, Kullanılan un, şeker, yumurta, süt, yağ, kabartma tozu ve nişasta gibi bileşenlerin kalite açısından rolleri, Kek üretiminde formülasyon dengesi, Spesifik kek tarifleri ve özellikleri, Tatlı hamur üretimi ve özellikleri, Pizza teknolojisi, Börek,Yağda kızartılmış (lokma gibi) ürünler ve meyveli tart üretimi.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Pastanelerde bulunması gereken ekipmanlar, dizaynı ve hijyen ve sanitasyonun önemi, Kullanılan un, şeker, yumurta, süt, yağ, kabartma tozu ve nişasta gibi bileşenlerin kalite açısından rolleri, Kek üretiminde formülasyon dengesi, Spesifik kek tarifleri ve özellikleri, Tatlı hamur üretimi ve özellikleri, Pizza teknolojisi, Börek,Yağda kızartılmış (lokma gibi) ürünler ve meyveli tart üreimi konularını bilir.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 001342425 4 4234
Ara Toplam342425 4 4234
Katkı3424250404234

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)41456
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)31030
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11212
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)13232
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2018-2019 Yaz1İLYAS ÇELİK
Detay 2017-2018 Yaz1İLYAS ÇELİK
Detay 2014-2015 Yaz1İLYAS ÇELİK
Detay 2014-2015 Yaz1İLYAS ÇELİK
Detay 2013-2014 Yaz1İLYAS ÇELİK
Detay 2013-2014 Yaz1İLYAS ÇELİK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 441 SPESİYAL PASTA ÜRETİMİ 2 + 2 1 Türkçe 2018-2019 Yaz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
MUH A0111 MUH A0228 MUH A0235 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Pastanede yaygın üretimi olan mayalı ürünler, kremalı ürünler, şuruplu tatlı ürünler ve süt kaynaklı ürünlerin üretimi ve üretim tekniğinde dikkate alınması gereken hususların ortaya konulması, öğrencilerin bu ürünlerde pratik deneyimin kazandırılması amaçlanmıştır.
İçerik Pasta üretimi hakkında genel bir giriş, pastanelerde bulunması gereken ekipmanlar, dizaynı ve hijyen ve sanitasyonun önemi, Kullanılan un, şeker, yumurta, süt, yağ, kabartma tozu ve nişasta gibi bileşenlerin kalite açısından rolleri, Kek üretiminde formülasyon dengesi, Spesifik kek tarifleri ve özellikleri, Tatlı hamur üretimi ve özellikleri, Pizza teknolojisi, Börek,Yağda kızartılmış (lokma gibi) ürünler ve meyveli tart üretimi.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Mayalı ürünler: hammaddeler ve kalite kriterleri
2 Mayalı ürünler: ekmek ve çeşitleri
3 Mayalı ürünler: simit ve bagel üretimi
4 Süt ürünleri supangle keşkül üretimi
5 Süt ürünleri sütlaç profiterol üretimi
6 Şuruplu tatlılar üretümi : Revani
7 Şuruplu tatlılar: Şekerpare ve kalburabastı
8 Şuruplu tatlılar: lokma
9 Kek çeşitler: kalıp ve kapsül kek
10 Sınav
11 Pandispanya ve krema hazırlığı
12 Milföy ürünleri tuzlu
13 Milföy ürünleri tatlı
14 Genel değerlendirme
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı60Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav40Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları