Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 433PEYNİR TEKNOLOJİSİ2 + 27. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu ders lisans öğrencilerine peynir üretiminin temel kavramları hakkında bilgi verir ve onlara süt endüstrisinde peynir teknolojisinin önemini tanıtır.
Ders İçeriği Peynirin besinsel önemi, peynir sütünün kalitesi, sütün enzimle pıhtılaştırılması ve pıhtının işlenmesi, olgunlaşma sırasında peynirde meydana gelen bazı değişimler, bazı Türk peynirlerinin üretim teknolojileri (beyaz peynir, tulum peyniri, mihaliç peyniri, örgü peyniri, civil peyniri, çökelek, lor, kurut vs.), bazı peynir hatalarının sebepleri ve bu hataları önleme çareleri.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
11. Laboratuvarda genel bir beceri kazanmak
22. Süt teknolojisi konusunda bilgi alt yapısına sahip olmak
33. Süt ve süt ürünlerinin kalitesinin öğrenilmesi için gerekli teorik bilgilerinin kavranılması
44. Peynire işlenecek süte uygulanan teknolojik işlemlerin öğrenilmesi
55. Peynir yapımında kullanılan yardımcı maddeler hakkında bilgi sahibi olmak
66. Çeşitli yerli ve yabancı peynir üretim proseslerini öğrenmek

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 001       3     
ÖK 0022        33 3
ÖK 0033        33 3
ÖK 0043        33 3
ÖK 0053        33 3
ÖK 0063        33 3
Ara Toplam14      3 1515 15
Katkı2000000103303

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)19238
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Laboratuar14342
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


Seçili dönemde ders açılmamıştır.


Yazdır

T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları