Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 401PROJE TEKNİĞİ2 + 27. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Öğrencilerin tasarım becerilerini grup çalışmaları ile geliştirmesi ve bilgi ve deneyimlerini ihtiyaçlara karşılık verecek gıda işletme planlamasında teknik detayların verilmesi hedeflenmiştir.
Ders İçeriği Bir gıda işletmesinin fizibilite, etüt ve proje hazırlanması sırasında dikkat edilmesi gereken hususların teknolojik ve mühendislik açısından incelenmesi. İşletmenin kuruluşunda yer alan sabit ve işletme sermayesi, gider-gelir durumuna göre maliyet analizlerin (fayda masraf oranı, işletme rantabilitesi, sermaye istihdam oranı, geri ödenebilme süresi vb) hesaplanması.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Gıda üretimine yönelik olarak bir prosesin ya da işletmenin tasarımına veya bir problemin tespitine ilişkin gerçekçi kısıtları da dikkate alarak bir fikir oluşturmayı öğrenir.
2Kaynak araştırması yaparak, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak ürün akım şemaları oluşturma ve üretimde karşılaşılabilecek tehlikeleri belirleme becerisi kazanır.
3Önceki yıllarda alınmış olan mikrobiyoloji ve teknoloji derslerinde edinilmiş bilgileri kullanarak proses ya da işletmeyi tasarlama ve problemleri çözme becerisi kazanır.
4Ekip çalışması ruhunu, görev paylaşımı çerçevesinde talimat alma ve verme becerisini kazanır.
5Çalışma sonuçlarını rapora dönüştürerek ve sözlü sunarak, yazma ve sunma becerisi kazanır.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0015555555  555 
ÖK 002  5  5 4 4 5 
ÖK 003 55555 4 5   
ÖK 0045 5  5     5 
ÖK 005 55555     5 
Ara Toplam10152515152558 14520 
Katkı2353351203140

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14456
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)13226
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)188
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11414
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Güz1YAHYA TÜLEK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 401 PROJE TEKNİĞİ 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. YAHYA TÜLEK ytulek@pau.edu.tr MUH A0212 Dersin Devam Yüzdesi : %70 (Uygulamalı teorik derslerde devam sağlayan öğrenci tekrar aynı dersi aldığında devam koşulu aranır.)
Amaç Öğrencilerin tasarım becerilerini grup çalışmaları ile geliştirmesi ve bilgi ve deneyimlerini ihtiyaçlara karşılık verecek gıda işletme planlamasında teknik detayların verilmesi hedeflenmiştir.
İçerik Bir gıda işletmesinin fizibilite, etüt ve proje hazırlanması sırasında dikkat edilmesi gereken hususların teknolojik ve mühendislik açısından incelenmesi. İşletmenin kuruluşunda yer alan sabit ve işletme sermayesi, gider-gelir durumuna göre maliyet analizlerin (fayda masraf oranı, işletme rantabilitesi, sermaye istihdam oranı, geri ödenebilme süresi vb) hesaplanması.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Projenin tanımı ve kapsamı,
2 Proje grupların ve konuların belirlenmesi
3 Piyasa araştırması, Hammadde etüdü
4 Yer seçimi
5 Kapasite seçimi ve hesaplanması
6 Teknoloji seçimi ve mühendislik
7 İşletme organizasyonu ve insan kaynakları
8 Yatırım tutarının hesaplanması: sabit sermaye yatırımı
9 Yatırım tutarının hesaplanması: işletme sermayesi
10 İşletme planları
11 İşletme dönemi gider ve gelirleri
12 Projenin finansmanı ve finansal analiz
13 Sunum Sınavı
14 Proje değerlendirme
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Pakdemirli, E. “Yatırım Planlanması ve Fizibilite Etütleri” Ege Üniversitesi yayınları. İzmir (1977). Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları