Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 302GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLERİ - II2 + 26. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Dersin Amacı Ultrafiltrasyon, mikrofiltrasyon, tersosmoz, ekstraksiyon, evaporasyon, kurutma, ekstrüzyon, mikrodalga kullanımı ve temel ilkeleri, Isıl işlemlerde ve mekanik işlemlerde kullanılan sistem ve ekipmanlar konularını öğretmek, konularla ilgili örnek problem çözümleri yapmak. .
Ders İçeriği Gelişmiş filtrasyon sistemleri (membran ayırma teknikleri); ultrafiltrasyon, mikrofiltrasyon, tersosmoz ve bazı uygulamaları, ekstraksiyon, evaporasyon, kurutma, ekstrüzyon, mikrodalga kullanımı ve temel ilkeleri, Isıl işlemlerde ve mekanik işlemlerde kullanılan sistem ve ekipmanlar, temel işlemlerin gıda sanayiinin değişik dallarındaki uygulamaları, konularla ilgili örnek problem çözümleri. .
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
11. Gelişmiş filtrasyon sistemleri (membran ayırma teknikleri); mikrofiltrasyon, ultrafiltrasyon, ters osmoz tekniklerini ve uygulama alanlarını öğrenm.
22. Ekstraksiyon; sistemler, ekstraktör yapıları, çok kademeli sistemler, kademe sayısı hesabı konuları hakkında bilgi sahibi olma.
33. Evaporasyon: tek ve çok kademeli sistemler, evaporatör yapıları, sistem yardımcı donanımları, evaporasyon sistemlerinde enerji ekonomisi konularını öğrenme
44. Kurutma; kurutma sistemleri, kurutma hızı ve etkileyen faktörler, kurutma hesapları, psikrometrik diyagramlar hakkında bilgi sahibi olma.

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0014 5 5        
ÖK 002 555         
ÖK 0034 5455       
ÖK 004  54444      
Ara Toplam8520131494      
Katkı2153421000000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14456
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)11111
Ödevler5315
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11010
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11212
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2023-2024 Bahar1YAHYA TÜLEK
Detay 2022-2023 Bahar1YAHYA TÜLEK
Detay 2021-2022 Bahar1YAHYA TÜLEK
Detay 2020-2021 Bahar1YAHYA TÜLEK
Detay 2019-2020 Bahar1ENGİN DEMİRAY
Detay 2018-2019 Yaz1ENGİN DEMİRAY
Detay 2018-2019 Bahar1YAHYA TÜLEK
Detay 2017-2018 Bahar1YAHYA TÜLEK
Detay 2016-2017 Yaz1YAHYA TÜLEK
Detay 2016-2017 Yaz1İLYAS ÇELİK
Detay 2016-2017 Bahar1YAHYA TÜLEK
Detay 2016-2017 Bahar2YAHYA TÜLEK
Detay 2015-2016 Bahar1YAHYA TÜLEK
Detay 2015-2016 Bahar2YAHYA TÜLEK
Detay 2014-2015 Yaz1YAHYA TÜLEK
Detay 2014-2015 Yaz1YAHYA TÜLEK
Detay 2014-2015 Bahar1YAHYA TÜLEK
Detay 2014-2015 Bahar2YAHYA TÜLEK
Detay 2013-2014 Yaz1YAHYA TÜLEK
Detay 2013-2014 Yaz1YAHYA TÜLEK
Detay 2013-2014 Bahar1YAHYA TÜLEK
Detay 2013-2014 Bahar2YAHYA TÜLEK
Detay 2012-2013 Yaz1YAHYA TÜLEK
Detay 2012-2013 Yaz1YAHYA TÜLEK
Detay 2012-2013 Yaz1YAHYA TÜLEK
Detay 2012-2013 Bahar1YAHYA TÜLEK
Detay 2012-2013 Bahar2YAHYA TÜLEK
Detay 2011-2012 Yaz1YAHYA TÜLEK
Detay 2011-2012 Bahar1YAHYA TÜLEK
Detay 2011-2012 Bahar2YAHYA TÜLEK
Detay 2010-2011 Yaz1YAHYA TÜLEK
Detay 2010-2011 Bahar1YAHYA TÜLEK
Detay 2010-2011 Bahar2YAHYA TÜLEK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 302 GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLERİ - II 2 + 2 1 Türkçe 2023-2024 Bahar
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Prof. Dr. YAHYA TÜLEK ytulek@pau.edu.tr MUH B0018-03 Dersin Devam Yüzdesi : %70
Amaç Ultrafiltrasyon, mikrofiltrasyon, tersosmoz, ekstraksiyon, evaporasyon, kurutma, ekstrüzyon, mikrodalga kullanımı ve temel ilkeleri, Isıl işlemlerde ve mekanik işlemlerde kullanılan sistem ve ekipmanlar konularını öğretmek, konularla ilgili örnek problem çözümleri yapmak. .
İçerik Gelişmiş filtrasyon sistemleri (membran ayırma teknikleri); ultrafiltrasyon, mikrofiltrasyon, tersosmoz ve bazı uygulamaları, ekstraksiyon, evaporasyon, kurutma, ekstrüzyon, mikrodalga kullanımı ve temel ilkeleri, Isıl işlemlerde ve mekanik işlemlerde kullanılan sistem ve ekipmanlar, temel işlemlerin gıda sanayiinin değişik dallarındaki uygulamaları, konularla ilgili örnek problem çözümleri. .
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Gelişmiş filtrasyon sistemleri (membran ayırma teknikleri); ultrafiltrasyon.
2 Gelişmiş filtrasyon sistemleri konusuna devam; mikrofiltrasyon, tersosmoz ve bazı uygulamaları ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
3 Ekstraksiyon ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
4 Ekstraksiyon konusuna ve konu ile ilgili örnek problem çözümlerine devam.
5 Evaporasyon ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
6 Evaporasyon konusuna ve konu ile ilgili örnek problem çözümlerine devam.
7 Evaporasyon konusuna ve konu ile ilgili örnek problem çözümlerine devam.
8 Kurutma ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
9 Ara sınav.
10 Kurutma konusuna ve konu ile ilgili örnek problem çözümlerine devam.
11 Kurutma konusuna ve konu ile ilgili örnek problem çözümlerine devam.
12 Ekstrüzyon.
13 Mikrodalga kullanımı ve konu ile ilgili örnek problem çözümleri.
14 Temel işlemlerin gıda sanayinin değişik dallarındaki uygulamaları.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Mc Cabe W.L., and Smith J. C., “Unit Operations of Chemical Engineering”, 3th Edition, McGraw-Hill, Inc, New York, (1976).English
Geankoplis, C. J., “Transport Processes and Unit Operations”, Third Edition, , Prentice-Hall Int.,Inc. 1993.English
Brennan, J.G., Butters, J.R. and Cowell, N.D., “Food Engineering Operations”, Elsevier Applied Science, London, (1990).English
Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., “Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001).Türkçe
Singh, R.P., Heldman, D.R., “Introduction to Food Engineering” Second Edition, Academic Pres, 1993Türkçe
Çataltaş, İ. “Kimya Mühendisliğine Giriş: Ünit Operasyonlar”, 3. baskı, İnkılap Kitabevi, 1986Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları