Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 438MİKROBİYOLOJİK KALİTE KONTROLÜ2 + 27. Yarıyıl5

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı gıda kalitesi ve mikroorganizmalar arasındaki ilişkiyi öğretmek. Gıda ürünleri ve gıda işletmelerinin mikrobiyolojik analizlerinde kullanılan klasik ve hızlı test yöntemlerini öğretmek. Mikrobiyolojik laboratuar uygulamalarındaki el becerilerini artırmaktır.
Ders İçeriği Kalite kontrolüne mikrobiyolojik yaklaşım. Patojen ve bozucu mikroorganizmalar için indikatörler. Mikrobiyal toksinler. Engeller teknolojisi ve uygulamaları. HACCP. Gıda standartlarında mikrobiyolojik kalite kontrol kriterleri. Mikrobiyolojik analizler için örnek alma ve hazırlama. Amaca uygun besiyeri seçimi, hatalar, kalite kontrol. Gıdaların mikrobiyolojik analizleri için temel ve hızlı yöntemler. Sterilizasyon yöntemi seçimi. Sterilizasyon yeterliliğinin belirlenmesi için testler. Mikrobiyal analiz sonuçları ile gıda kalite ve güvenliğinin değerlendirilmesi. Mikrobiyal analiz sonuçlarının değerlendirilmesi.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Mikrobiyolojik kalite kontrolünün öneminin kavranması
2İndikatörler mikroorganizmalar ve mikrobiyal toksinler hakkında bilgi sahibi olma
3Engeller teknolojisi ve HACCP ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olma
4Gıda standartlarında mikrobiyolojik kalite kontrol kriterleri hakkında bilgi sahibi olma
5Mikrobiyolojik analizler için örnek alma, hazırlama, besiyeri seçimi hakkında bilgi sahibi olma
6Gıdaların mikrobiyolojik analizleri için temel ve hızlı yöntemler ile sterilizasyon yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma
7Mikrobiyal analiz sonuçları ile gıda kalite ve güvenliğinin değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olma

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0014   543352 4 
ÖK 0024  4543352 4 
ÖK 0034  4543352 4 
ÖK 0044  4543352 4 
ÖK 0054  4543352 4 
ÖK 0064  4543352 4 
ÖK 0074  4543352 4 
Ara Toplam28  24352821213514 28 
Katkı4003543352040

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14228
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)12224
Ödevler2816
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11414
Laboratuar14228
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)12020
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






130

5
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


Seçili dönemde ders açılmamıştır.


Yazdır

T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları