Yazdır

DERS BİLGİLERİ
Ders KodDers AdT+U SaatYarıyılAKTS
FENG 417SOĞUK TEKNİĞİ3 + 08. Yarıyıl4

DERS TANIMI
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Dersin Amacı Soğutma yöntemleri, diyagramlar, soğutucu akışkanlar, soğutma cihaz ve ekipmanları, kademeli soğutma sistemleri, soğutma yükü hesabı, soğutma, soğukta muhafaza, dondurma ve dondurarak muhafaza yöntemleri, et ve et ürünleri, meyve ve sebze ürünlerinin soğukta muhafazası, dondurma ve dondurularak muhafazası, meyve ve sebzelerin kontrollü atmosferde depolanması, gıdaların modifiye atmosferde depolanması ve paketlenmesi konularını öğretmek.
Ders İçeriği Soğutma yöntemleri, soğuk tekniğinde kullanılan diyagramlar, soğutma sisteminde bulunan elemanların kapasite ve güç hesapları, soğutucu akışkanlar, soğutma cihaz ve ekipmanları, kademeli soğutma sistemleri, soğutma yükü hesabı, soğutma, soğukta muhafaza; dondurma ve dondurarak muhafaza yöntemleri, ilkeleri ve bazı fiziksel esasları. soğuma ve donma diyagramları, donma süresi, donma hızı, dondurma yöntemlerinde kullanılan ekipmanlar ve kapasite hesapları, et ve et ürünleri, meyve ve sebze ürünlerinin soğukta muhafazası, dondurma ve dondurularak muhafazası, prensipler ve kullanılan yöntemler, meyve ve sebzelerin kontrollü atmosferde depolanması, gıdaların modifiye atmosferde depolanması ve paketlenmesi.
Ders Ön Koşul Dersin ön koşulu yok.
Ders Yan Koşul Dersin yan koşulu yok.
Öğretim Sistemi Yüz Yüze

DERS ÖĞRENME KAZANIMLARI
1Soğutma yöntemleri, soğuk tekniğinde kullanılan diyagramlar, soğutma cihaz ve ekipmanları, soğutucu akışkanlar, soğutma sisteminde bulunan elemanların kapasite ve güç hesapları hakkında bilgi sahibi olma
2Kademeli sıkıştırmalı ve kademeli genleşmeli soğutma sistemlerini öğrenme
3Soğutma yükü hesabını öğrenme
4Soğutma, soğukta muhafaza; dondurma ve dondurarak muhafaza yöntemleri, ilkeleri ve bazı fiziksel esaslarını öğrenme
5Soğuma ve donma diyagramları, donma süresi, donma hızı konularını öğrenme
6Dondurma işlemlerinde kullanılan ekipmanlar ve kapasite hesaplarını öğrenme
7Et ve et ürünlerinin, meyve ve sebze ürünlerinin soğukta muhafazası, dondurma ve dondurularak muhafazası hakkında bilgi sahibi olma
8Gıda maddelerinin kontrollü atmosferde ve modifiye atmosferde depolanması depolanması ve modifiye atmosferde paketlenmesi konularını öğrenme

DERS ÖĞRENME KAZANIMININ PROGRAM YETERLİLİKLERİNE KATKISI
NoPY 01PY 02PY 03PY 04PY 05PY 06PY 07PY 08PY 09PY 10PY 11PY 12PY 13
ÖK 0015 5 44       
ÖK 00244           
ÖK 0035 545455     
ÖK 004 4544  54    
ÖK 00553554445     
ÖK 006 4555545     
ÖK 007 4555545     
ÖK 008 4555545     
Ara Toplam19233528322721304    
Katkı2344433410000

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
EtkinlikSayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi(14 hafta/teorik+uygulama)14342
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)11333
Arasınavlar(hazırlık süresi dahil)11414
Yarıyıl Sonu Sınavı(hazırlık süresi dahil)11515
Toplam İş Yükü

Dersin AKTS Kredisi






104

4
DERS ŞUBELERİ
 Dönem seçiniz :   


 Ders DönemiŞube NoDersi Veren Öğretim Elemanı
Detay 2021-2022 Güz1ENGİN DEMİRAY
Detay 2020-2021 Güz1ENGİN DEMİRAY
Detay 2019-2020 Güz1ENGİN DEMİRAY
Detay 2016-2017 Güz1YAHYA TÜLEK
Detay 2015-2016 Güz1YAHYA TÜLEK
Detay 2014-2015 Güz1YAHYA TÜLEK
Detay 2013-2014 Güz1YAHYA TÜLEK
Detay 2012-2013 Güz1YAHYA TÜLEK
Detay 2011-2012 Güz1YAHYA TÜLEK
Detay 2010-2011 Güz1YAHYA TÜLEK


Yazdır

Ders Şube Detayları
Dersin Kodu Dersin Ad Saat (T+P) Şube No Öğretim Dili Şube Dönemi
FENG 417 SOĞUK TEKNİĞİ 3 + 0 1 Türkçe 2021-2022 Güz
Öğretim Elemanı  E-Posta  İç Hat  Ders Yeri Devam Zorunluluğu
Doç. Dr. ENGİN DEMİRAY edemiray@pau.edu.tr MUH A0186 MUH A0211 Dersin Devam Yüzdesi : %
Amaç Soğutma yöntemleri, diyagramlar, soğutucu akışkanlar, soğutma cihaz ve ekipmanları, kademeli soğutma sistemleri, soğutma yükü hesabı, soğutma, soğukta muhafaza, dondurma ve dondurarak muhafaza yöntemleri, et ve et ürünleri, meyve ve sebze ürünlerinin soğukta muhafazası, dondurma ve dondurularak muhafazası, meyve ve sebzelerin kontrollü atmosferde depolanması, gıdaların modifiye atmosferde depolanması ve paketlenmesi konularını öğretmek.
İçerik Soğutma yöntemleri, soğuk tekniğinde kullanılan diyagramlar, soğutma sisteminde bulunan elemanların kapasite ve güç hesapları, soğutucu akışkanlar, soğutma cihaz ve ekipmanları, kademeli soğutma sistemleri, soğutma yükü hesabı, soğutma, soğukta muhafaza; dondurma ve dondurarak muhafaza yöntemleri, ilkeleri ve bazı fiziksel esasları. soğuma ve donma diyagramları, donma süresi, donma hızı, dondurma yöntemlerinde kullanılan ekipmanlar ve kapasite hesapları, et ve et ürünleri, meyve ve sebze ürünlerinin soğukta muhafazası, dondurma ve dondurularak muhafazası, prensipler ve kullanılan yöntemler, meyve ve sebzelerin kontrollü atmosferde depolanması, gıdaların modifiye atmosferde depolanması ve paketlenmesi.
Haftalık Konu Başlıkları
HaftaKonular
1 Soğutma yöntemleri, soğuk tekniğinde kullanılan diyagramlar.
2 Soğutma cihaz ve ekipmanları, soğutma sisteminde bulunan elemanların kapasite ve güç hesapları.
3 Soğutucu akışkanlar.
4 Kademeli sıkıştırmalı ve kademeli genleşmeli soğutma sistemleri.
5 Soğutma yükü hesabı.
6 Soğutma yükü hesabına devam.
7 Soğutma, soğukta muhafaza; dondurma ve dondurarak muhafaza yöntemleri, ilkeleri ve bazı fiziksel esasları.
8 Soğuma ve donma diyagramları, donma süresi, donma hızı.
9 Ara sınav.
10 Dondurma yöntemlerinde kullanılan ekipmanlar ve kapasite hesapları.
11 Et ve et ürünlerinin soğukta muhafazası, dondurma ve dondurularak muhafazası.
12 Meyve ve sebze ürünlerinin soğukta muhafazası, dondurma ve dondurularak muhafazası.
13 Meyve ve sebzelerin kontrollü atmosferde depolanması.
14 Gıdaların modifiye atmosferde depolanması ve paketlenmesi.
Materyaller
Materyal belirtilmemiştir.
Kaynaklar
KaynaklarKaynak Dili
Ashree Handbook, Refrigeration; Systems and Application, 1990English
Bald, W.B., “Food Freezin; Today and Tomorrow”, Springer-Verlag London Limited, 1991English
Özkol,N., “Uygulamalı Soğutma Tekniği” 5. Baskı, TMMOB, 1999Türkçe
Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., “Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001).Türkçe
Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., “Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001).Türkçe
Ashree Handbook, Refrigeration; Systems and Application, 1990English
Bald, W.B., “Food Freezin; Today and Tomorrow”, Springer-Verlag London Limited, 1991English
Özkol,N., “Uygulamalı Soğutma Tekniği” 5. Baskı, TMMOB, 1999Türkçe
Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., “Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001).Türkçe
Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., “Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001).Türkçe
Ders Değerlendirme Sistemi
Değerlendirme YöntemiKatkı Yüzdesi (%)Değerlendirme Yöntemi Ad
Dönem Sonu Sınavı50Dönem Sonu Sınavı
Ara Sınav50Ara Sınav
T+U : Teorik + Pratik
PY: Program Yeterlilikleri
ÖK: Ders Öğrenme Kazanımları